ZA DR IVICU-FT4
ZA DR IVICU-FT4
Ivice bila bih vam zahvalna ako biste mogli da mi pojasnite sledece...Kontrolisem redovno Hasimoto i danasnja analiza pokazuje normalan TSH,normalan T4 ali FT4 snizen.Moje pitanje bi glasilo-na sta ukazuje samo smanjen FT4?Da li sam presla u hipotireozu ili moram da cekam da TSH poraste da bi mi ukljucili terapiju?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Bez klinicke slike, ni hormoni nisu apsolutno merilo. Koliko je snizen fT4? Kolike su tacne vrednosti TSH? Imate li pospanost, da li vam pada ritisak, imate li pomalo usporen rad srca, jace otoke, osecaj dobijanja u tezini, mrzovolju...?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
mozda sam ponekad hipohonder,ali u poslednje vreme mi se javljaju ovi simptomi:pojacana nervoza,osetljivost,vrlo cesti gubici daha(desava se da me nocu probude gusenja),preznojavanje,smanjen apetit,a tezina se ne menja,cesto pojacan rad srca i mucnina.nisam trudna,nisam nikada ni radjala,do sada mi je sve bilo u redu sa stitnom zlezdom.prednji deo vrata mi je vrlo malo otecen i stresovi inervoza svakodnevno su prisutni.zanima me da li postoji mogucnost da nesto nije u redu sa stitnom, hvala 

-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
O Hashimoto tireoiditisu je pisano dosta. Ovo oko lako snizenog FT4 i odsustva simptoma hipotireoze: Postoje pojedini noviji klinicki pravci u razmisljanju koji maltene iskljucuju tireohormone kao relevantne, pa sve svode (ili skoro sve) na posmatranje TSH. Ovo donekle ima smisla, obzirom da je sigurno neminovno da razlicitim ljudima treba i razlicit nivo tireohormona. Logika je - doklegod se hipofiza "ne buni", verovatno je raspoloziva kolicina T4 dovoljna.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine