Nikakvih rezultata u vidu poboljšanja spermograma nisam imao posle svih intervencija. Čak sam primao inekcije FSH hormona kao probu da stimulišem spermatogenezu i ništa. Samo su se u jednom slučaju pojavili spermatozoidi i to posle terapije Bromokriptinom koju sam morao da prekinem posle par dana jer početna doza nije bila prilagođena i pojavili su se štetni efekti: otekli testisi, halucinacije i osip izmedju prepona i neki čudni osećaji u glavi. Kasnije sam pročitao na listi koja dolazi uz lek da je uzimenje Bromokriptina trebalo početi sa manjom dozom i onda je povećavati a moj lekar mi je propisao suprotno !
Pošto sam do pre dve godine imao oligospermiju i u to vreme sam živeo na zapadu 5 god. i tamo radio 5 spermograma i svaki je potvrdio oligospermiju. Vrativši se ovamo od 6 spermograma samo su u jednom nadjeni spermatozoidi potpuno normalnog oblika i jasne citološke gradje i to je bilo posle korišćenja Bromokriptina koga sam morao prestati koristiti iz gore navedenih razloga.
Pre nekih dve sedmice odlučim da proverim ponovo hormone i po prvi put proveru mi urade za ACTH , rezultati su bii zapanjujući

ACTH mi je 139 a treba da bude do 60.
Rzultati T4 i T3 na gornjoj granici.
Estradiol 56.9 treba da bude od 9-53
Doktorka se odlučuje da ponovim analizu ACTH i ovaj put dodaje i KORTIZOL i da se sve proveri u 8 i u 11 sati ujutro zbog variranja hormona !
Rezultate ACTH još nisam dobio ali imam podatke za KORTIZOL:
u 8 sati : 1336 ( normalno za 7 sati ujutro je od 244 - 722 )
u 11 sati: 942
Prethodno sam proverio na magnetnoj rezonanci hipofizu i sve je OK. Sa štitnom imam nekih problema u smislu da me ponekad davi kada se iznerviram ali nije uvećana i to stanje mi je prisutno već 15-20 god. i prethodno sam bio i na ultrazvuku štitne i bilo je sve ok što se tiče štitnjače.
Moje pitanje zapravo je : Da li ove vrednosti ACTH i KORTIZOLA mogu da dovedu do azospermije ? Napominjem da nemam sivilo u licu mada samo ponekad kada sam jako umoran. Dakle svi hormoni odgovorni za spermatogenezu su u granicama normale osim za prolaktina koji jeste povećan ali nije kritičan.
Takodje da dodam da sam imao par jako teških situacija vezanih za porodicu u poslednjih par meseci i puno razloga za nerviranje ! Dešava mi se takodje da mi srce počinje od jednom da lupa i da nemogu da se smirim ili da ne mogu da spavam ! Takodje puno razloga za nerviranje je bilo i nakon povratka iz inostranstva tako da ja nekako mislim da je možda to mogući razlog azospermije koja mi se ovde dešava dakle stres !!! Molio bih nekoga dovoljno informisanog da mi da svoje mišljenje o ovom problemu.
Takodje da naponem da nisam paničar i da znam da CA pluća , hipofize ili štitne žlezde može da proizvede ovoliki ACTH i KORTIZOL i da me to uopšte ne uznemirava , onda možete zamisliti koje probelme imam i razloge za nerviranje kada CA uopšte nije uznemirujući za mene !
Doktorka i dalje ne može da veruje u ove vrednosti i rekla mi je da uradim ACTH i KORTIZOL u privatnoj laboratoriji da bi potvrdila ili opovrgnula prethodne rezultate , mada mi je gospodja koja je radila prethodne analize u laboratoriji rekla da me se jako dobro seća po rezultatima i po imenu jer je i sama pomislila da je došlo do greške pa je tri puta radila analizu za ACTH i da je svaki put dobila iste vrednosti !
Hvala na svakom odgovoru !