Prvi put na insulinu

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
cikota
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 04, 2007 10:12 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Prvi put na insulinu

Post od cikota »

Od pre dva dana sam presla na insulin Lantus 24 jedinice (do tada sam koristila tablete ali postalo je ocigledno da je pankreas odradio svoje posto mi je glikemija u poslednje vreme bila iznad 12 sa skokovima do 20).Inace imam 55 godina.Ono sto me interesuje je za koliko moze da se ocekuje regulacija glikemije (napomenuli su mi da ce u pocetku biti raznih vrednosti ali sam se malo i uplasila kada sam videla da mi je sinoc pre vecere secer 17). Hvala unapred! :(
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Nemojte se sekirati, organizam se sada privikava na novu terapiju, a i mora da se vidi koja će vam doza biti odgovarajuća. Sve to traje negde oko mesec dana, manje-više. Bitno je samo da beležite sve što se dešava, kako bi vam lekar odredio optimalnu terapiju. Samo polako, sve će doći na svoje :)
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pacijenti kojima ja ukljucim insulin dobiju tabelu po kojoj moraju da odredjuju sebi glikemiju. Taj dnevni i nedeljni profil glikemije je OBAVEZAN kako bi se nasla optimalna doza insulina, odnosno raspored dnevnih jedinica. Najjednostavnija shema je da se rade samokontrole glikemije ujutru pre jela, u podne pre jela, uvece pre jela i kasno nocu pred spavanje. Sa takvim rezultatima se javljate lekaru na svajka 3-4 dana u pocetku i posle dve nedelje se obicno pronadje optimalna terapija.

Zasto govorim o ovi glikemijama "naste", odnosno pre jela.

1) jutarnja glikemija nam govori koliko je bila dovoljna ili nedovoljna vecernja doza i koliko kalorican dorucak treba da bude.
2) glikemija pre rucka nam govori koliko smo preterali sa jutarnjom dozom, ili da li da je povecamo, a i koliko smo dovoljno ili previse jeli.
3) Vecernja glikemija pre vecere govori o preobimnosti ili nedovoljnosti unosa ugljenih hidrata u vreme rucak (i popodnevne uzine). Na osnovu ove vrednosti odredjujemo da li a povecamo ili smanjimo vecernju dozu insulina.
4) Glikemija pred spavanje (na oko 4 sata posle vecere) govori nam da li postoji opasnost od upadanja u nocne hipoglikemije.

Ako jos uradimo i postprandijalne glikemije (posle jela), imamo podatak da li da u terapiju ukljucimo i metformin (Siofor, Gluformin) - pod uslovom da dijabeticar nije suvise mrsav, odnosno da je BMI oko 25.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
cikota
Novi član
Novi član

Post od cikota »

Zahvaljujem se na odgovorima!!!!
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

I, kako ide? :D Jeste li dobro? :D
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
cikota
Novi član
Novi član

Post od cikota »

Pozdrav Diabeti i hvala na brizi! Danima mi internet nije radio (ah taj wireless),pa nisam bila u mogucnosti da pristupim sajtu.Sto se tice trenutnog stanja,glikemija je pocela da pada ali jos uvek nije na zadovoljavajucem nivou pogotovo postprandijalno (oko 13). Kontrole su na svake dve nedelje i doza se jos uvek nije menjala (Lantus 24 jedinice posle dorucka),tako da smo jos uvek u fazi pronalazenja idealne doze i vrste insulina. :roll:
slatije
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 03, 2007 3:13 pm

pitanje

Post od slatije »

Da li neko moze da mi odgovori koliko traje remisija kod mladih ljudi ako nastupi. Napominjem da imam 22 godine i tek mi je otkriven diabetes tip 1. Unapred zahvalna.Mica
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm

Post od kdanijela »

Remisija je sasvim individualna stvar i moze da traje od par meseci do 2 godine. Mislim da je presudna stvar u tome koliko ce remisija trajati to koliko dobro se kontrolisu glikemije u tom pocetnom periodu. Kod moje devojcice (sa 6 godina dobila diabetes) remisija je trajala cak nesto i vise od 2 godine, ali je zaista kontrola u tom periodu bila jako dobra.
Odgovori