gestacioni diabetes

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
lidijatan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 27, 2007 10:16 pm

gestacioni diabetes

Post od lidijatan »

zdravo svima. treba mi savet, zabrinuta sam :(
u 25oj nedelji trudnoce sam, imam 29 godina i uradila sam, na zahtev moje doktorice test hyperglycemie i rezultati su sledeci:
0,80g/l (4,44mmol/l) ujutru
posle dodatka od 100g glukoze
na 30min 1,28 g/l (7,11mmol/l)
60min 1,47 g/l (8,17mmol/l)
90min 1,58 g/l (8,78mmol/l)
120min 1,75g/l (9,72mmol/l)
150min 1,42g/l (7,89mmol/l)
180min 1,43g/l (7,94mmol/l)
bas su me izbockali :-?
Jos nisam razgovarala sa dok, posto je vikend :cry: a bas sam zabrinuta da li je to mnogo uvecano. inace ja se osecam super, imam 9kg vise od pocetka trudnoce :roll:
hvala unapred svima koji nesto znaju u vezi ovoga
lidijatan
Novi član
Novi član

Post od lidijatan »

da dodam, ovo mi je druga trudnoca, prva normalna rodila sam bebu 2,900kg, isto sam imala +20kg :roll: koje sam tanjila godinu dana posle porodjaja. ali tada nisam radila test na gestacioni diabetes.
trenutno ne radim.
inace pocetak trudnoce 61kg, sada u 25 nedelji +9kg
Pozdrav
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga Lidija,
vaš problem je endokrinološke prirode. Možete probati da sa dijetom regulišete šećer, ukoliko ne uspete na raspolaganju je insulin naravno u konsultaciji sa Endokrinologom.
Postoji kod šećerne bolesti entitet tzv. Gestacijki dijabetes, koji se javlja sa trudnoćom, a nakon porođaja povlači.
Nemate razloga za veliku zabrinost, morate biti disciplinovani u ishrani i istrajni, to će vas dovesti do željenog cilja.

Pozdrav i dobro zdravlje! Dr PeđaDj
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Test za ispitivanje gestacijskog dijabetesa se:

1. radi u 28.nedjelji trudnoce a ne u 25.nedjelji, kod nekog ko nema rizicne faktore za gestacijski dijabetes kao sto su ...prekomjernu tezinu ( prije trudnoce ), ko nije dobio prekomjernu kolicinu kg za gestacijsku starost, ko nema istoriju gestacijskog dijabetesa u prethodnim trudnocama, ili istoriju makrozomije ( tezina bebe preko 4 kg)

2. Kad se radi test u 28.nedjelji, radi se Glucose Challenge Test koji se sastoji od uzimanja 50 g glucose rastopljene u vodi, i sat vremena se nakon toga odredjuje nivo glukoze. Za ovaj test ne morate biti nataste, i moze da se uradi u bilo koje doba dana.
Ovisno o rezultatu ovog testa ( normalne vrijednosti su < 7.8 mmol/L, a vrijednosti vece od 7.8 zahtijevaju testiranje OGTT, a ako je vrijednost > 10.3 mmol/L onda se postavlja dg gestacijskog dijabetesa bez dodatnog testiranja OGTT.

3. OGTT test se sastoji od odredjivanja nivoa glucoze nataste, opterecivanja jetre sa 75 g glukoze, a zatim odredjivanja nivoa glukoze nakon 1 sata, i nakon 2 sata.
Patoloske ili abnormalne vrijednosti su slijedece
- nataste > ili = 5.3 mmol/L
- nakon 1 sata > ili = 10.3
- nakon 2 sata > ili = 8.9 mmol/ L.

Ako se radi test sa 100g glucose, patoloske vrijednosti su iste, osim sto se dodaje jos vadjenje krvi i nakon 3 sata i cut off od 7.8 mmol/L.

Test se tumaci na slijedeci nacin...DIJAGNOZA GESTACIJSKOG DIJABETESA SE POSTAVLJA AKO SU DVA ILI VISE REZULTATA IZVAN NORMALNIH GRANICA.

Prvo Vas su izbocali totalno nepotrebno ! jer vrijednosti koje se dobijaju svakih pola sata, nisu uopste dijagnosticke.

Drugo, prema rezultatima svih tih bockanja, i kad sami pogledati granice izmedju normalnih i povisenih / patoloskih vrijednosti, vidjecete da Vi ne zadovoljavate kriterijume za gestacijski dijabetes ili prosto receno NEMATE GA, kao niti bilo koji endokrinoloski poremecaj.
Svako lijecenje je nepotrebno, kao i sugestija kolege da vidite endokrinologa.

Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
lidijatan
Novi član
Novi član

Post od lidijatan »

dragi PedjaDJ, draga ObGyn, hvala puno na odgovorima i vremenu. Ja slatko bas nesto toliko i ne jedem, mozda mi omane neki sladoled ili kolac s vremena na vreme. Ovih dana sam se zabrinula pa nisam bas nista sto ima secera stavila u usta.
Sutra cu opet da cujem misljenje moje doktorice pa cu napisat sta mi je ona rekla mozda nekog bude zanimalo.
obgyn, ja sam nova na forumu, trudim se da nadjem vremena da procitam sve,vrlo je zanimljivo i poucno. i za mene, savet kao ovaj zasluzuje jos jedno hvala!
puno srece svima
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

odgovor na odgovor

Post od PedjaDj »

Draga Lidijat, prvo vam niko ne piše, a onda vas zatrpavamo informacijama!? :wink:

Da ponovim neke fakte!
Pred OGTT pacijent treba da gladuje 8-14 h. :D
Uobičajno je da se OGTT počne izjutra (07-8h) jer tolerancija na glukozu opada zbog tzv. diurnalnog ritma značajno popodne. Otpočinje se sa merenjem uzimanjem krvi pre testa radi bazalne vrednosti glikemije.

Pacijentu se da rastvor glukoze da popije. Standardna doza je do 1970-ih godina 1.75 grama glukoze na kilogram telesne mase, a maksimalna doza je 75 gr, koja treba da se popije za 5 min. što je takođe bitno. Posle 1975 godine često je u upotrebi doza glukoze od 100 gr.
Venska krv se uzima u intervalima za merenje šećera u krvi a ponekad nivoa insulina. Interval i broj uzoraka krvi može da varira! Kod skrininga diabetesa uzorak krvi se uzima u 0 -1 i 2 h.

INTERPRETACIJA OGTT REZULTATA:
Natašte glikemija treba da bude do 6,1mmol/L, između 6.1 - 7.0 mmol/L (110-126 mg/dl) granična je ("impaired fasting glucose"), a ponovljeno i iznad 7.0 mmol/l (126 mg/dl) je kriterijum za diabetes.

U drugom satu merenja OGTT, nivo glukoze u krvi treba da je ispod 7.8 mmol/L (140 mg/dl). Nivo 7,8- 11.1 mmol/l (200 mg/dl) upućuje na smanjenu toleranciju na glukozu, što je i vaš slučaj, zato sam vam pomenuo dijetu. Dijeta ne obuhvata samo slatiše već i učešće tj. zastupljenost hleba i testenina u ishrani.
Nivo glukoze veći od 11.1 mmol/l (200 mg/dl) u drugom satu potvrđuje dijagnozu diabetesa.Tako je bar prema kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije-WHO (1999 WHO Diabetes criteria).

Pozdrav i dobro zdavlje, kao što rekoh tj. napisah sve će biti u redu, obratite se endokrinologu radi određivanja režima ishrane, čujte i njegovo mišljenje.

PS "Takvi smo mi Srbi zato nas i svrbi" :)
Dr PeđaDj
lidijatan
Novi član
Novi član

Post od lidijatan »

hvala. Ja sam jos malo zbunjena sa svim ovim. moja doktorica mi je danas rekla da zakazem kod endokrinologa da cujem njegovo misljenje pa posle da se javim kod nje. nije mi bas nesto narocito ni objasnila, valjda nema vremena ali tako je to kod nas kao sto vi rekoste.
ali lepo je videti i cuti bar neko objasnjenje, bar na netu ako ne u ordinaciji :wink:
pozdrav veeliki i hvala jos jednom
vesna7
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 10:42 am

Post od vesna7 »

Haj

ja sam vec dobila odgovore o vrednostima sa forume i od mog lekara u vezi rezultata...medjutim ono sto je meni ostalo nejasno jeste ovaj uspon pad pa uspon vrednosti....da li je i to ok?

pre opterecenja : 4,5
posle 60 minuta: 8,0
posle 120minuta: 4,4
posle 180minuta: 7,3

hvala unapred :D
Odgovori