Povisen krvni pritisak

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
swiss
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 4:07 pm

Povisen krvni pritisak

Post od swiss »

Imam 31 god,fizicki aktivan i psihicki zdrava osoba, ali pare par dana
osjetio sam da imam povishen pritisak...zujanje u usima i nemir..
taj dan sam mjerio i bio je 150/95 sledeci dan isti ..i tako tri dana danas 140/95, (u zadnje 4 god. zna se desit par dAna visok pritisak i posle opet sve bude ok)
Pijem puno kafe..ne doruckujem bar 3h posle ustajanja...nisam pushac..
ali ovo mi se sve desilo posle treninga...radio sam puno sklekova..
Dal sam pretjero sa vjezbama ?
Molim vas za savjet !

hvala unapred !
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Izbacite iz upotrebe kafu, slana jela i gazirana pica. Ukoliko dijastolni (donji) pritisak prelazi 90, pocnite da pijete MONOPRIL 10mg, 1xdnevno. Izmerite pritisak posle sklekova. Donji pritisak ni posle zamora kod zdravih ne sme da skace preko 90. Ako prelazi iznad 90, obustavite sportske aktivnosti i javite se lekaru da se urade EKG i ostali pregledi.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
swiss
Novi član
Novi član

Post od swiss »

Zamolio bi Dr.Ivicu za savjet (opet)
Ovih dana mi je variro k.pritisak od 130/85 posle par sati 170/99
popio sam Amoplin-5mg,sutradan mi je bio 140/90-85 kao i uvjek..
ali evo nocas isto 155/90 ali vec 4 dana imam takvu glavobolju, kao da ce mi glava explodira...(inace nikad nemam glavobolju,nekad i kad je bio najveci pritisak nisam imo vaku glavobolju)
Molio bi vas za savjet dal je opasan taj pritisak sto imam ?
Hvala puno !
swiss
Novi član
Novi član

Post od swiss »

a sto se tice te glavobolje na netu sam naso ovo...odprilike vako da opisem...jer popio sam amlopin 5mg pre 2h bol i dalje traje..
"tišteća, pritiskajuća bol - umjerenog je intenziteta, slabo lokalizirana, iako varira u intenzitetu gotovo nikada ne prestaje, ishodište je mišić, sluznica, ovojnice
bol poput žarenja, paljenja - snažna bol, izrazito neprijatna, ishodište su joj simpatički ili parasimtpatički živci i odgovarajuće strukture"

p.s. inace ovih dana zadnje 3 sedmice sam bio jako puno aktivan i radio sam fizicki poso sve super bilo i odjednom pritisak s glavoboljom!
deana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 25, 2006 12:52 pm

Post od deana »

Pre godinu i po slucajno sam otkrila da imam visok krvni pritisak, 155 sa 96. Nisam nista poduzimala dok nisu pocele uzasne glavobolje 2 nedelje non-stop. Izmerim 160 sa 100. Odem kod kardiologa i on mi da Indapres, 1.5 mg. Pritisak jos gori, pa opet odem kod njega, kaze ne moze to za 7 dana, da dodjem za 4-6 nedelja. Jos mu ne bi pravo sto sam dosla, a privatni sam pacijent. Posle mesec dana jos gore. Izmerim 173 sa 115. Promenim kardiologa, dobijem Brinerdin 10 mg i Presolol 2x po cetvrtinu.
Brine me jedino sto taj lek nije registrovan kod nas i nema ga u drzavnim nego samo u privatnim apotekama. Jos procitam negde da je taj lek napusten zbog nekog sastojka koji izaziva zavisnost. Sta mi savetujete? Inace, imam nepunih 48 godina.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

swiss,

glavobolja kao posledica hipertenzije se leci osim hipertenzivima i lekovima kao sto je Redergin (Redizork)

Deana,

nemojte da koristite Brinerdin. Ima toliko boljih/sigurnijih lekova.

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori