Na koji način tumor metastazira? Primarni i sekundarni tumor

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Jesa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 31, 2007 8:12 pm

Na koji način tumor metastazira? Primarni i sekundarni tumor

Post od Jesa »

Pozdrav svima na ovom forumu.
Od kada smo saznali da otac ima Klatzkin tumor dosta korisnih informacija sam pronašla upravo na ovom forumu. Medjutim, nikako da pronadjem informaciju na koji način tumor metastazira. Evo o čemu se radi. Lekari su nam rekli da je to sekundarni tumor (metastaza) i to takav da ne može da se operiše a da pri tome niko ne pominje primarni tumor. Ja znam gde je primarni tumor ali izgleda da to nikoga od lekara ne zanima. Za sada otac nema nekih vecih problema (u stvari imali smo alarmantu situaciju jedno mesec dana koju smo prevazisli) a mene je strah da tumor ne metastazira dalje ukoliko se nista ne preduzme. Da ne bih mnogo objašnjavala jer je cela prica kompleksna za sada mi je najvaznije pitanje da li se metastaze ravijaju samo od primarnog tumora ili mogu da se razviju i iz ranije nastalih metastaza. Pitam to zbog toga da li da insistiram na tretiranju primarnog tumora koje niko od lekara ne pominje. Za koji dan planiram da na ovoj temi malo opširnije opišem naša iskustva sa lekarima, institucija, pomoćnim lekovitim sredstvima itd. pa ako nekome može da pomogne... Pozdrav svima.
Jesa
Novi član
Novi član

Post od Jesa »

O.K. Sama pitala, sama odgovorila.

Šta su metastaze, zašto su opasne po živu ćeliju?

Metastaze su udaljena žarišta tumora koji se rasejao putem krvi ili limfe u druge organe ili tkiva van mesta nastanka. Metastaze predstavljaju ognjišta istog primarnog tumora od koga su nastale sa istim osobinama agresivnog i destruktivnog rasta po okolinu.U novoj okolini metastaze imaju osobinu rasta i šiorenja kroz tkivo kao I primarni tumor. Svojim rastom tumor uništava funkciju celija, tkiva i organa u kojima se nalazi.

a piše ovde http://www.info-medical.cg.yu/portal/te ... tumori.php
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tartufa »

Iiii....??? Jel ti pitaš ili rekapituliraš gradivo?
Jesa
Novi član
Novi član

Post od Jesa »

Kada sam postavila pitanje odgovor mi je trebao hitno. Poucena dosadasnjim iskustvima nisam sedela i cekala nego trazila dalje i ubrzo pronasla. Ako je problem sto sam ga odmah i stavila na uvid i drugima kojima mozda treba, onda necu vise, majke mi. Izvinjavam se.
Jesa
Novi član
Novi član

Post od Jesa »

Uzgred, ne bih imala nista protiv ako biste na ovom mestu malo detaljnije objasnili termine poput: primarni, sekundarni tumor, prvi, drugi, treci stadium... ili me uputili na neku temu u ovom forumu gde je o tome bilo reci.
Odgovori