Visak plodove vode, blizanacka trudnoca 20 ng

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
M31
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 04, 2006 4:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Visak plodove vode, blizanacka trudnoca 20 ng

Post od M31 »

Molim sve koji znaju, narocito doktore koji posecuju forum da mi daju misljenje.

Imam 32 godine, poslednja menstruacija bila je 4.12.2006. i sada sam na kraju 20. nedelje blizanacke trudnoce. Imala sam jedan spontani pobacaj u oktobru 2005. u 7. nedelji, bez objasnjenja uzroka. U Novembru 2006. imala sam laparoskopsku operaciju - salpingektomiju desno, izvadjen je jajovod, ociscene priraslice. Nakon toga posle 2 meseca ostala sam u drugom stanju prirodnim zacecem.
Dr. je do 17. nedelje mislio da su monoamnionski i monohorionski blizanci (jednojajcani), ali na poslednjem pregledu u 20. nedelji rekao je da se vidi pregrada izmedju beba, tj. da svaka beba ima svoju "sobu".
UZ nalaz za dve bebe je na 3 kucane strane, pa ne znam da li da to pisem, ali po svim parametrima je sve je ok, osim sto za jednu bebu dr. kaze da je "lako povecana kolicina amnionske tecnosti". Kaze da to moze da bude rezultat dijabetesa u trudnoci i da iz ishrane izbacim ugljene hidrate, secer, voce...
i da uradim test opterecenja glukozom.
Secer u krvi obicnom analizom pokazuje 4.9
U mojoj najuzoj porodici nema dijabeticara.
Krvna slika ok osim sto je hemoglobin 102 iako je gvozdje 15.
U urinu nema glukoze.
Od lekova pijem gynipral 4x1 dnevno i folnu kiselinu (folan) 1x1 dnevno.
Molim vas da mi kazete sta tacno znaci to sto je plodova voda malo povecana kod jedne bebe, kakva je opasnost od te povecane kolicine, da li moze da se regulise dijetom?
Ako treba da napisem jos nesto u vezi rezultata i analiza molim vas skrenite mi paznju.

Hvala unapred i pozdrav
roda
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 11, 2007 10:33 am

Post od roda »

Cao M31!
Nisam doktor,ali ako moze da pomogne evo mog iskustva!
Moj sin sada ima 2,5 godine.U trudnoci sam sve vreme imala visak plodove vode i zbog toga radila i test opterecenja glukozom koji je bio ok.Trudnocu su mi pratili izuzetni lekari iz Beograda i uvek skretali paznju
na tu pojavu.Sve je bilo ok.Samo su me redovno kontrolisali a pila sam isto sto i ti sve vreme.On je imao 4.500 gr kad se rodio,pa su i njemu odmah radili test jer se kod krupnih beba sumnja na povisen secer....nije ga bilo.Jedino sto je meni bilo jako tesko da nosim toliki stomak :D jedva sam disala.Nadam se da ce i kod tebe biti sve ok.Sve najbolje :)
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga Gospođo,
teško je u 20 nedelji tvrditi da je plodova voda "lako povećana", važniji je izgled vaših beba, dali se dobro razvijaju, kakva je njihova anatomija, tj. traganje za tzv. soft markerima. Vaš lekar je trebao da uradi AFI tj. indeks količine plodove vode da bi konkretizovao svoju tvrdnju!
Što se tiče šećerne bolesti, uradite test opterećenja glukozom OGTT, da bi ste se rešili sumnje, mada ne vidim zašto količina pl.vode nije povećana kod oba ploda ako bi to bilo uzrokom?
Najverovatnije je da je sve u redu sa vašom trudnoćom.

Pozdrav i srećno Dr PeđaDj
M31
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 04, 2006 4:48 pm

Post od M31 »

Draga Rodo i PedjaDj,

Hvala mnogo na informacijama, poslusacu vase savete.
Nisam se previse uznemirila, ali ipak volim da znam sta se desava, pogotovo kada mi se kaze da postoji neki "mali" problem.
Srecom, bebe izgledaju normalno, tj. razvijaju se kako bi trebalo, pa se nadam da ce ipak sve biti u redu.

Pozdrav,
M.
Odgovori