Ovulacija

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Leonarda
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 21, 2006 1:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Ovulacija

Post od Leonarda »

Sta moze da znaci pojava sukrvice u periodu ovulacije?
Gandra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am

Post od Gandra »

To znaci da vam je prsao folikul i da se folikularna tecnost izlila u matericu. Nemate razloga ni za kakvu zabrinutost.Pozdrav!!!
Leonarda
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 21, 2006 1:25 pm

ovulacija

Post od Leonarda »

Gandra,

Hvala puno na odgovoru!!! :)
m_bee_1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 05, 2006 2:25 am

Post od m_bee_1 »

Mene interesuje, da li je normalna pojava da izostane ovulacija. Merim vec nekoliko meseci bazalnu tepmeraturu, do sada sam imala povecanje temp u toku ciklusa. Medjutim, ovaj mesec nisam imala nikakvo povecanje bazalne temp, pa me interesuje da li je to normalno ili ukazuje na nesto? Unapred zahvalna na odgovoru. Pozz
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

pozdrav m_bee_1,
jeste, desava se i kod zena sa redovnim ciklusom da jedan ili dva budu anovulatorni....... i to je normalno

Slika , jane_doe
Ackana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 05, 2007 1:44 pm

Post od Ackana »

Imam 1 pitanje u vezi ovulacije pa je svako ko bi znao odgovor ili je imao slicno iskustvo je dobrodosao. Imam 30 godina, nijedan porodjaj i pobacaj, menstruacije su obilne sa krvnim ugruscima i traju 5 dana, javljaju se na 32-35 dana ( ponekada i malo duze ali NIKADA krace ). Ovog meseca menstruacija je pocela 3.4., a vec 15.4. i 16.4 ( oba dana ) sam primetila staklast sekret sa koncicima krvi kao i braonkast iscedak i obilje "vode" na gacicama. Koliko sam ja upoznata, rekla bih da se radi o ovulaciji. Moje pitanje je : da li je moguce da je ovulacija tako rano nastupila ( 13. i 14. dana od pocetka ciklusa ) obzirom da mi se menstruacije javljaju na 32 - 35 dana, a ovulacija se javlja 14 dana pre pocetka sledece menstruacije ( znaci trebalo je tek oko 22. da nastupi ) ?? Hvala svima unapred. :wink:
Ackana
Novi član
Novi član

Post od Ackana »

Juce popodne sam opet imala pojavu staklastog sekreta sa malim krvnim ugruskom i to je bio 17-i dan ciklusa. Da li je moguce da se u istom menstrualnom ciklusu dogode 2 ovulacije sa razmakom od 1-2 dana ( jer sam imala iste simptome i par dana pre toga ) ili je u pitanju samo 1 ovulacija ? I kada je, u bilo kom slucaju, sansa za zacece najveca ? Hvala unapred.
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

-Što učiniti da ostaneš trudna?

Puno je onih kojima se trudnoća "desi", puno onih koje ostanu trudne nakon samo par ciklusa...ali ima također puno onih koje nastoje ostati trudne dugi period bez rezultata. Zbog njih je ovaj post ovdje. One se susreću s izjavama "opusti se pa će se desiti" koje im dižu tlak na tisuću jer činjenica je da smo sve koje smo pokušavale ostati trudne, u početku bile skroz opuštene. Stres koji se okrivljuje za nemogućnost gravidnosti zapravo nastaje kasnije nako niza bezuspješnih pokušaja i često nakon dijagnoza poput PCOS ili nekih drugih.

Od onih sam ljudi koji ne čekaju čudo, nego uzimaju stvar u svoje ruke pokušavajući riješiti problem svim raspoloživim sredstvima prije nego se predaju. Potražite sve što možete da što više saznate o svom tijelu kako biste mogli naći neko rješenje.
Evo šta vam može pomoći:

Vjerojatnost začeća tijekom spolnog odnosa iznosi oko 33% ako je odnos svaki drugi dan, i oko 15% ako je odnos jednom tjedno. Začeće se događa samo za vrijeme ovulacije, a u prosjeku je u jednom ciklusu svega 6 plodnih dana što ne znači da u svih 6 možete ostati trudne. Naime, jajna stanica može biti oplođena unutar 24 sata nakon ovulacije, dok spermiji mogu ostati tri do pet dana u spolnim organima žene i oploditi jajašce. Životni vijek jajne stanice je 12 sati stoga ako u tijelu nema spermija, nema mogućnosti oplodnje.

Prva zabluda...ovulacija je uvijek na pola ciklusa....ne, nikako, ovulacija ponekad i izostane pa je ciklus anovulatoran. Jedino što je stalno, jest lutealna faza ciklusa, odnosno dani koji prođu poslije ovulacije do menge. Uzima se da taj period prosječno traje 14 dana, međutim, kada proučavate sve faktore ciklusa, onda možete odretiti kolika vam je zapravo lutenalna faza. Za uspješnu trudnoću potrebno je imati barem 10 dana jer se u tom periodu dešava potencijalna implantacija oplođene jajne stanice u endometrium. Ukoliko je kraća od 10 dana to se naziva defekt lutealne faze i lijećenje se usmjerava na produženje tih dana. Poznato je da za produženje koristi vitamin B6 koji djeluje samo u kombinaciji s ostalim B vitaminima tako da se najčešće pije Plivit B6 i B-complex, uz baveznu Folnu kiselinu (Twinlab ili Natural Wealth).

Bazalna temperatura.Ovom metodom možete bolje upoznati vlastiti ciklus i ona nikako nije metoda predviđanja ovulacije, jer tek nakon što se ovulacija desi, na tablici je zabilježen temperaturni skok od cca 0,4 stupnja Celzija i tada znate da se ovulacija desila. Ova metoda je bitna jer tako upoznajete sebe, svoje tijelo i prepoznajete tipična ponašanja koja prethode ovulaciji i eventualno zamijetite neke nepravilnosti koje do tada niste znale a koje je moguće popraviti. Bazalna temperatura je ona koju izmjerite prvu stvar ujutro dok se još niste ni pomaknule iz kreveta, dok niste doručkovale, pile kavu, hodale i slično...dakle otvorite oči i šušnete toplomjer u usta na 10 minuta te nakon toga zabilježite svoje rezultate. Preporučujem da se registrirate na Fertility Friendu i tamo bilježite sve svoje podatke u tablice jer imaju prikaz grafova i bilježenje svih ostalih fertility znakova.
Temperature koje prethode ovulaciji su niže, moje su se kretale. Na dan ovulacije ili dan prije, karakterističan je nagli pad temperature. Slijedeći dan nakon što je ovulacija prošla bilježi se skok koji je za cca 0,2-0,4 stupnja viši od cijele prethodne faze. Ostatak faze nakon ovulacije je obilježen tim višim temperaturama sve do dana menge kada temperatura opet pada na niske vrijednosti. To je tipična bifazična tablica ovulatornog ciklusa. Među onima koje nastoje ostati trudne često ćete naići na pojam trifazične tablice kao znak trudnoće. To se odnosi na temperature u postovulatornoj fazi koje bilježe još jedan skok od cca 2 stupnja kao treću fazu uzrokovanu trudnoćom. Međutim, ima onih koje imaju tipično takav obrazac ponašanja temperatura tako da za njih to ništa ne znači.

Cervikalna sluz.Postoji nekoliko faza cervikalne sluzi koja se izlučuje iz tijela tokom različitih faza ciklusa. Neposredno iza menstruacije tijekom prvih 4 - 5 dana sluz nedostaje zbog niske razine estrogena. Ovo su tzv suhi dani. Slijedi rana predovulacijska faza (9. - 10. dan ciklusa), kada razina estrogena lagano raste. Sluz se pojavljuje oskudno, zamućena je, žućkaste boje i ljepljive konzistencije (Phase 2). U vrijeme ovulacije - vlažni dani, raste količina sluzi koja je prozirna, veoma rastezljiva i konzistencije bjelanjka jajeta. U ovo vrijeme je razina estrogena veoma visoka. Ova faza traje 2 - 3 dana (Phase 3) i ta sluz se naziva plodna sluz!!!! Postovulacijska faza se karakterizira laganim porastom razine progesterona, zbog čega se smanjuje količina sluzi koja postaje zamućena i ljepljiva (Phase 4). Predmenstruacijska faza (Phase 5) se odlikuje daljnjim smanjenjem količine sluzi koja ponovno postaje prozirna, katkada vodenaste konzistencije.

Položaj cerviksa. Crviks je ušće maternice koje se mijenja tokom ciklusa kroz nekoliko faza. Otvara se postepeno prema ovulaciji i nakon nje zatvara. Tekstura se mijenja od tvrdog čvrstog (kao vrh nosa) i visoko pozicioniranog s početka ciklusa, ka mekom (kao donja usna) prema ovulaciji i pogotovo za vrijeme ovulacije, te se postepeno opet diže i otvrdne nakon ovulacije. Preporučljivo je ne prtljati po cerviksu više od jednom dnevno i to s izrazito čistim rukama kako ne bi izazvale infekciju. Dakle ono što tražite je mekani otvoreni cerviks za vrijeme ovulacije.

Na tržištu se nalazi nekoliko stvarčica koje možete kupiti za predviđanje ovulacije. To su maybe-baby mikroskop, Ovugnost štapići i F-test. Maybe-baby i F-test rade na istom principu i nisu jednokratne upotrebe. Rade na principu sline koju se također prva stvar ujutro prikupi ispod jezika i stavi predviđeno stakalce te se nakon sušenja pogleda pod bijelim svijetlom (bilo koja žarulja u kući a da nije hlogenka). Nekoliko je faza sline koja također pokazuje kad su plodni dani. U neplodnom razdoblju slina je nalik kružićima i nepovezana....prema plodnom razdoblju ona se sve više spaja i prelazi u štapićastu formu. Za vrijeme plodnih dana izgleda kao paprat i to je ono što tražite. Moja preporuka je F-test jer je cca 110 kn dok je Maybe-baby cca 350 kn.
Ovugnost štapići su tada bili oko 60 kn i za jednokratnu su upotrebu a rade na principu istom kao test za trudnoću....potrebno vam ih je nekoliko svaki mjesec i preporučujem da to ni ne isprobavate jer je skupo i manje pouzdano od mikroskopa.

Prepisano (pekopirano sa drugog sajta)
Slika
Ackana
Novi član
Novi član

Post od Ackana »

Hvala, Dr.Olja, na odgovoru ! :wink: Zanima me jos da li je moguce da se jave 2 ovulacije u toku istog ciklusa ? ( opisala sam u prethodnim postovima svoj slucaj )
Karli
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 22, 2007 2:37 pm

Post od Karli »

Pozdrav svima!
Kao prvo,zovem se Ivana,imam 26 godina i udata sam!
Imam lupus 6 godina i pijem pronizon!
Poslednjih godinu dana moj suprug i ja pokusavamo da ostanem trudna ali jos uvek nista!Idem redovno kod ginekologa!Ovulaciju skoro da i nemam i doktorka mi je preporucila Klomifen!
Pre sedam godina sam imala malo cista na jajnicima i to se resilo uz pomoc diane 35!
Zanima me kako ce moj organizam da reaguje na klomifen s obzirom da imam lupus i da pijem kortizone!

Sta da radim?
Odgovori