Molim za savet, sto pre!!!

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Danzen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 15, 2007 10:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Molim za savet, sto pre!!!

Post od Danzen »

Kad sam imala 17god slomila sam jedinicu i dvojku gore desno. Zubi su slomljeni u korenu, pa ih je meso zadrzali i nisu ispali. Nosila sam neku vrstu gipsa za zube(kao da su mi zalepili plasticnu zvaku :D ), oko mesec dana, i zubi su ponovo srasli. Stomatolog mi je rekao da ih pazim jer vise nisu jaki kao pre. Nosim snimke loma i procesa zarastanja uvek i svuda i pokazujem ih kada odem kod stomatologa(da bi bili pazljivi). Sada imam 25 god i zubi idalje stoje. U zadnje vreme primecujem neke promene, drugacije ih osecam(zubi su sve vreme zivi). Dvojka je, inace, gore prosla nego jedinica i kod nje osecam vece promene. Bojim se da ce uskoro da odumre. Pretpostavljam da cu, kad se to desi, trebati da stavim vestacki zub. Iz straha da ne prizovem, za mene, katastrofu, svih ovih godina se uopste nisam interesovala sta treba da uradim u takvoj situaciji. :-?
Da li bi ste mogli da mi date neki savet? Najbitnije mi je da, u slucaju ispadanja zuba, intervencija moze da se uradi sto pre( najbolje u toku istog dana) i da novi zub izgleda sto prirodnije.
Zivim u Podgorici, pa bi bilo dobro ako bi neko mogao da mi preporuci nekog dobrog lekara odavde. Mada, u slucaju potrebe, mogu da dodjem i u Beograd zbog intervencije.
Osim sto mi jedinica i dvojka "umiru" imam problem i sa osmicama koje nemaju dovoljno mesta u vilici da izrastu. Dve sam vec izvadila (gore i dole desno), a druge dve sam ostavila jos neko vreme da bi mi malo pogurale zube s leve strane(pre loma sam nosila protezu 8 godina i stigla sam do monobloka, ali sam, zbog loma, morala da prekinem pa se sve vratilo, maltene, u prvobitno stanje :( ). Osmica gore levo mi vec toliko smeta da cesto imam osecaj da su mi sedmica, sestica ili petica pokvarene(verovatno zbog pritiska koji vrsi). Uskoro cu MORATI da je izvadim. Takodje, kad sam imala 12god. izvadila sam stalnu cetvorku gore levo, da bi bilo mesta za trojku.
Citav zivot cuvam i pazim zube, a sad cu, izgleda, MORATI i da stavim vestacke. Tako se bojim toga! :cry:
Ima li IKOG ko bi mogao da me posavetuje?!?
Unapred zahvalna!
klarica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 19, 2007 4:56 pm

Ne sekiraj se

Post od klarica »

ali mi je zao sto ti niko ne odgovara pa ti predlazem da se direktno obratis mamici ili throxa-i na privatan mail, nadji par njih ovde na forumu pa im posalji privatnu poruku. U BGu imas odlicne primarijus poliklinike koje to rade sigurno, u siguran sam da svemu ima leka...eto, toliko od mene i glavu gore!!!
Odgovori