rana menopauza

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
anicamk
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2007 1:07 pm

rana menopauza

Post od anicamk »

Imam 37 god,nisam radjala niti imala pobacaja.menstruacije su redovne,ali nekad slabije a nekad jace.problem je u tome sto nekoliko meseci unazad osecam simptome koje ukazuju na menopauzu-povremeni talasi vrucine,tahikardija,nesanica i sl.radila sam pretrage hormona estradiola, FSH i LH pre 1 god i sve je bilo u granici normale.
molim za savet-ako je menopauza moze li se usporiti i kako? dali sada,dok jos imam menstruacije,ili kad nestanu? koliko cesto moram proveravati hormone?
hvala.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Obzirom na Vase simptome potrebno je ponoviti FSH, LH and estradiol, 3.dan poslije slijedece menstruacije.
Menopauza se ne moze usporiti, ali se njeni simptomi kao sto su napadi vrucine, nocno preznojavanja, suhoca vagine, promjene raspolozenja, problemi spavanja, kao i osteporoza, mogu ublaziti i lijeciti hormonima.

Ako su Vasi hormoni u normalnim granicama, i nemate kontraindikacije za oralne kontraceptivne pilule ( OCP ), onda je razumno dati Vam 3 mjeseca iste i vidjeti kako cete se osjecati. Ako se Vasi simptomi ublaze ili nestanu, onda je opcija da ih nastavite trositi slijedecih nekoliko godina.
Ako su Vam hormoni u menopazualnim nivoima, onda je razumno dati Vam hormone replacement therapy ( HRT ), koje imaju znatno manju dozu estrogena nego OCP.

Nije potrebno da radite nivoe hormona cesto, jer je potrebno tretirati simptome i znakove insuficijencije estrogena, a ne vrijednosti hormona.

Ako se ustanovi da su Vam hormoni u menopauzalnim granicama, potrebno je nakon 1-2 godine uraditi bone density test ( dijagnosticka metoda za otkrivanje osteoporoze ). Nastojte da se hranite zdravo, uzimajte kalcijum, i budite fizicki aktivni bar pola sata dnevno.

Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
anicamk
Novi član
Novi član

Post od anicamk »

Hvala vam na brzom odgovoru.
U stvari,mene muci sama menopauza mnogo vise nego sami simptomi.dali ovo znaci da bi HRT omogucio nekoliko godina normalne (manje-vise) menstruacije, i eventualnog zaceca?
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Mogucnost zaceca ( fertilitet ) i menopauza su u upravo proporcionalnom odnosu !!! a ne ruku pod ruku. HRT ne popravlja sansu da ostanete u drugom stanju, nego tretira simptome menopauze.

Ako zelite da ostvarite trudnocu, onda uradite odmah te hormone o kojim sam govorila i ovisno o nivou istih ce biti i Vasa sansa da ostvarite trudnocu, ukoliko su sve ostali faktori ( jajovodi, analiza sperme, redovni seksualni odnosi ) zadovoljavajuci.
Pozdrav,
ObGyn
anicamk
Novi član
Novi član

Post od anicamk »

Draga Obgyn,
evo mene opet.uradila sam hormonske pretrage:
FSH 8.76 (3-12 mIU/mL)
LH 6.07 (2.28-9.41mIU/mL)
E2 84.97(20.67-85.82 pg/mL)
Molim vas za komentar-sta znaci visoka vrednost E2.imam li razloge za zabrinutost u odnosu na sve hormone?
hvala.
Odgovori