Draga dr ObGyn,
Nedavno sam u SAD gde zivimo godinu dana radila HSG. Imam 32 g. i trenutno bez zaposlenja. Vec nesto vise od godinu dana pokusavam da ostanem u drugom stanju, ali bez uspeha. U medjuvremenu sam imala funkcionalnu cistu 2.6 cm na levom jajniku koja je nestala (dr je rekao da je samo pratimo i ona je nestala nakon 3 ciklusa), ciklus traje 25-27 dana, izuzetno boljne menstruacije oduvek, ali u poslednjih nekoliko meseci imam bolove i u sredini ciklusa, pa i kasnije, nekada me i bole grudi. Pre 8 godina imala sam takodje cistu na jajniku, koju sam u BG lecila injekcijama. Imala sam i upale jajnika i zbog puno injekcija koje sam naprimala, cesto sam imala i razne crevne bakterije u vaginalnom i cervikalnom brisu (poput eserihije, enterokokusa i sl.) Ovde sam radila analizu hormona i u redu su. Kos supruga losa pokretljivost (40%) i morfologija (14%) spermatozoida. Na HSG koji je radjen bez anestezije, dr je samo rekao da su mi jajovodi ili zapuseni ili zbog jakih spazmi tecnost nije prosla. Molim Vas da mi pomognete oko nalaza HSG. NA HSG sam bila jako uplasena i potresena ne zbog samog postupka, vec zbog citave situacije oko nepostizanja trudnoce (ako takvo stanje utice na rezultat HSG).
Findings: Preliminary film on the pelvis is unremarkable. Insertion of a 5F balloon tip Ackard catheter into the endocervical os demonstrates the uterus which is midline and anteverted. No intraluminal abnormalities are noted within the opacified uterus. There is filling to the interstitial portions of both fallopian tubes as well as the adjacent portions of the ampullary aspects of the right fallopian tube. Where the tubes are imaged they do appear within normal limits in terms of size. However , definite peritoneal spillage on either side is not seen. The current findings may be a reflection of either debris within the fallopian tubes or severe spasm with less anatomical detail noted on the left than the right.
Impression: Peritoneal spillage is not seen on either side. Becasuse of the bilaterality of the findings, more severe on the left, and the fact that what is imaged is normal in appearance, the findings may be a reflection of severe spasm or some debris within the fallopian tubes.
Molim vas da mi pomognete oko nalaza HSG i saveta sta dalje. Dr mi predlaze u maju da uradi laparaskopiju.
Unapred zahvalna.
Nalaz HSG - za dr ObGyn
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Jan 05, 2007 9:40 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Dodatak
Ovo je dodatak prethodnoj poruci.
32 godine
174 cm, 55 kg
prva menstruacija u 13 god, izuzetno bolne menstruacije, nikakvi lekovi nisu pomagali, u zadnjih godinu dana imam bolove i 2 i 3 dan menstraucije, a do tada samo prvi dan. Ciklus traje 25-27 dana, Imam bolove i u sredini ciklusa (10-12 dana), i nekada i kasnije (oko 16-18 dana). Ponekad mi se desi da od 17-18 dana cilusa pa sve do 2-3 dana pred menstruaciju imam natecene i bolne grudi. Poslednji ulrazvuk sam imala u februaru i sve je bilo u redu, cista iz novembra meseca je nestala. Nisam nikada radjala, niti imala abortus. Imala sam u Bg stresan posao, u SAD ne radim.
Pratila sam ovulaciju pomocu testova preko urina i Maybe baby, ali testovi preko urina nisu pokazali da imam ovulaciju.
Uradila sam hormone 2 dana ciklusa: Estradiol 46.1 pg/ml (referentne vrednosti za zene u reproduktivnom dobu 30-400)i FSH 6.9 miu/ml (5-20 su referentne vrednosti).
Progesteron sam radila 21 dan i iznosio je 24.19 ng/ml (3-25).
Vrednost TSH i prolaktina 14. dana ciklusa iznosila je 1.270 miu/ml (0.320-5.000 miu/ml) i 17.65 mg/ml (0.47-27.0), respektivno.
Suprug do sada imao 2 analize sperme. Prva pokazala jako lose rezultate (21 milion spermotozoida mil/ml, 30% normalnog oblika, i samo 10% progresivno pokretnih). Nakon mesec dana uradili smo kontrolnu analizu. U medjuvremenu pio je limunadu, vitamine i poceo da nosi bokserice. Rezultat je mnogo bolji ali je i dalje problem pokteljivost i morfologija.
Volumen 3 mls, broj spermatozoida 50 mil/ml, progresivno pokretljivih 40%, ali sada samo 14% morfoloski ispravnih.
Na ultrazvuku je konstatovana hidrocela u testisu. Hormoni mm su u redu.
32 godine
174 cm, 55 kg
prva menstruacija u 13 god, izuzetno bolne menstruacije, nikakvi lekovi nisu pomagali, u zadnjih godinu dana imam bolove i 2 i 3 dan menstraucije, a do tada samo prvi dan. Ciklus traje 25-27 dana, Imam bolove i u sredini ciklusa (10-12 dana), i nekada i kasnije (oko 16-18 dana). Ponekad mi se desi da od 17-18 dana cilusa pa sve do 2-3 dana pred menstruaciju imam natecene i bolne grudi. Poslednji ulrazvuk sam imala u februaru i sve je bilo u redu, cista iz novembra meseca je nestala. Nisam nikada radjala, niti imala abortus. Imala sam u Bg stresan posao, u SAD ne radim.
Pratila sam ovulaciju pomocu testova preko urina i Maybe baby, ali testovi preko urina nisu pokazali da imam ovulaciju.
Uradila sam hormone 2 dana ciklusa: Estradiol 46.1 pg/ml (referentne vrednosti za zene u reproduktivnom dobu 30-400)i FSH 6.9 miu/ml (5-20 su referentne vrednosti).
Progesteron sam radila 21 dan i iznosio je 24.19 ng/ml (3-25).
Vrednost TSH i prolaktina 14. dana ciklusa iznosila je 1.270 miu/ml (0.320-5.000 miu/ml) i 17.65 mg/ml (0.47-27.0), respektivno.
Suprug do sada imao 2 analize sperme. Prva pokazala jako lose rezultate (21 milion spermotozoida mil/ml, 30% normalnog oblika, i samo 10% progresivno pokretnih). Nakon mesec dana uradili smo kontrolnu analizu. U medjuvremenu pio je limunadu, vitamine i poceo da nosi bokserice. Rezultat je mnogo bolji ali je i dalje problem pokteljivost i morfologija.
Volumen 3 mls, broj spermatozoida 50 mil/ml, progresivno pokretljivih 40%, ali sada samo 14% morfoloski ispravnih.
Na ultrazvuku je konstatovana hidrocela u testisu. Hormoni mm su u redu.