endometrioza imuno bolest za dr ObGyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
jabo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 05, 2005 1:08 pm

endometrioza imuno bolest za dr ObGyn

Post od jabo »

Posle 8 god lecenja i laparoskopski ustanovljenje tackaste ecendometrioze i odstranjene endometriozne ciste 2002 primila sam 6inj zoladexa u svojoj 36 god.Tada je konstatovano da su mi jajovodi prohodni sto je i hsg pre toga potvrdio. Nakon 6 insiminacja uradila sam i 2 ivf svaki put sve islo skolski ali bez uspeha. U nazad 6 meseci mi je skocio fsh na 19 do tada hormonski status idealan. Obratila sam se doktorki reproduktivnom endokrinologu koja smatra da je kod mene problem u imuno odgovoru na implataciju embriona zbog endometrioze. Takodje objasnila mi je da je endometrioza vrsta nasledne imuno bolesti.
smatra i da je zoladex prevazidjen lek koji ima posledice na kosti, krvne sudove i dr. Za visoki fsh mi je objasnila da moze da bude pokazatelj ranog ulaskau u menopauzu imam41 god ali da cemo vise znati nakon vise hormonskih analiza koje trebam da obavim 2 dana ciklusa. Interesuje me Vase misljenjeo celom mom sl i da li je zoladex mogao da doprinese ranom ulasku u menopauzu i skoku fsh
xia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 27, 2007 12:43 pm

Re: endometrioza imuno bolest za dr ObGyn

Post od xia »

jabo napisao:Takodje objasnila mi je da je endometrioza vrsta nasledne imuno bolesti.

smatra i da je zoladex prevazidjen lek koji ima posledice na kosti, krvne sudove i dr.

i da li je zoladex mogao da doprinese ranom ulasku u menopauzu i skoku fsh
To je samo jedna od teorija i ja ne znam zbog čega je se tvoj lekar toliko drži.
Da ne unosim zabunu, nisam lekar ali imam endometriozu. Otac mi je lekar i najbolja drugarica, idem kod specijaliste za endometriozu na redovne kontrole. Išla sam i u drugu kliniku u drugi grad kod drugog specijaliste za endomtriozu po "second opinion" i niko od njih nije znao da mi kaže pravi uzrok nastanka endomtrioze. Postoji nekoliko teorija (možeš ih naći i u ginekološkim udžbenicima i na internetu), ali se ne zna zasigurno zašto se javlja.

Interesantno je npr. da je te godine kada sam ja obolela u mom gradu naprasno povećan broj obolelih žena od endometrioze i nikom nije bilo jasno zbog čega. Moj lekar je u stalnom kontaktu sa kolegama iz ostalih gradova da bi upoređivao statistiku i tada su se javili ovi rezultati. Najveća je fora što nema nikakve sličnosti između žena koje su obolele. Ni po godinama, ni po tome da li su ili nisu rađale, ni po radnim navikama, ni po konstituciji...ni po naslednom faktoru.

A što se tiče Zoladexa, lično nemam nikakvih posledica od njega. Na uputstvu za lek piše da može kao posledica da se javi nedostatak minerala u kostima, ali da to može da se nadoknadi. A to se naročito odnosi na bolesnike koji već imaju neko oboljenje kostiju.
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Nama je nasa doktorka takodje rekla da Zoladex moze da ostavi dugorocne posledice (neke terato..blabla posledice, svasta je ona meni tu napricala) a on-line ginekolog mi je rekao da se konstantnim sestomesecnim uzimanjem kontraceptivnih tableta postize ISTI efekat kao i kod uzimanja Zoladex-a...
jabo
Novi član
Novi član

endometrioza

Post od jabo »

Xia mislim da je moja doktorka pristalica te teorije zato sto su kod mene i supruga tokom 10 god svi nalazi bili ok 2 puta radjen hsg u redu, spermogram dobar antispermatozoidna antitela negativna, laparoskopija potvrdila prohodnost jajovoda, hormonska slika do unazad 6 meseci idealna, uradjeno 13 insiminacija od toga 6 iz prirodnog ciklusa bez stimulacija jer sam imala urednu ovulaciju, 2 ivf skolski isla do kraja ali bez uspeha. Interesuje me gde se ti lecis mozda da cujem jos necije misljenje
xia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 27, 2007 12:43 pm

Post od xia »

Da ne bude zabune, ne lečim se od steriliteta jer još nisam planirala da zatrudnim, ali imam endometriozu.

Samo sam se iznenadila da postoji lekar koji zna tačan uzrok nastanka endometrioze, a da ostali lekari nisu tako sigurni.

Ne znam da li su pravila foruma takva da smem da pišem ime lekara, ali ako ti znači pošalji mi pp pa ću ti reći.

:D

Žao mi je kad čujem da ima ljudi koji se toliko trude da ostanu u drugom stanju i godinama ne uspevaju. Iskreno se nadam da će sve biti u redu i da ćeš uskoro dobiti jednog super bebirona. :D
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Drage dame,
Endometriozu zovu i bolešću teorija, jer niko ne zna kako zapravo nastaje, ako neko zna i može to da potvrdi neka to objavi pred naučnom javnošću svi ćemo mu biti neizmerno zahvalni!

Svuda u svetu važeća terapija Endometrioze je sledeća, sve ostalo je ŠARLATANSTVO!!!
--------------------------------------------------------------------------------
Jedan od dole navedenih lekova
1. Danazol (Danocrine) 800 mg dnevno u 2-4 podeljene doze;
2. Oralni contraceptivi 1 x1 dnevno (kontinuirano tj. bez prekida ili ciklično)
3. Medroxyprogesterone (Depo-Provera) 100 mg IM svake 2 nedelje a u toku 2 meseca, potom 200 mg IM svakog meseca tokom 4 meseca ili 150 mg IM svaka 3 meseca
5. Medroxyprogesterone (Provera) 5 do 20 mg oralno dnevno,
6. Norethindrone acetate (Aygestin) 5 mg dnevno oralno tokom 2 nedelje; potom povećanje za 2.5 mg dnevno svake 2 nedelje do 15 mg dnevno,
7. Leuprolide (Lupron) 3.75 mg IM svakog meseca tokom 6 meseci
8. Gosarelin (Zoladex) 3.6 mg SC svakih 28 dana
9. Nafarelin (Synarel) 400 mg dnevno: 1 spray u 1 nozdrvu a.m.; 1 spray u drugu nozdrvu p.m.; startuje se sa treatmanom od 2 do 4 dana menstruacije,
10. Gossypol (dobiven iz pamuka) 20mg/24h/tokom 2 meseca, potom 25mg 2 x nedeljno

A KAO NOVINA LEČENJA ENDOMETRIOZE:
Letrozole (Femara), aromatase inhibitor u upotrebi je za prevenciju ponavljanja cancera dojke postmenopauzalnih žena. Bulun, M.D., chief of the Division of Reproductive Biology Research at Northwestern Memorial Hospital 2006.

Preporuka je kombinacija operativnog (laparaskopskog) i medikamentoznog rešavanja, a pristup lečenju pacijentkinja je idividualizovan!
--------------------------
Očigledo je da vaši ginekolozi ili malo čitaju ili žele jeftine poene kod svojih pacijenata!

Racionalni tretman zavisi od toga šta želimo:
-Rešavanje bola u maloj karlici,
-Očuvanje i/ili restauracija oplodne sposobnosti žene.

Jednom grupom lekova izazivamo stanje pseudotrudnoće, recimo davanjem anti bebi pilula 6-18 meseci ili radi izbegavanja estrogenog efekta davanjem DMPA (Depo medroxy progesteron acetat).
Drugom grupom lekova izazivamo pseudomenopauzu (Danazol, GnRH analozima, Gestrinone, Gossypol), a i jedna i druga grupa lekova dovode u manjoj ili većoj meri do povlačenja ognjišta endometrioze.

Za gđu Jabo na žalost mnogobrojne stimulacije su verovatno dovele do iscrpljivanja vaših jajnika a ne Zoladex.

Pozdrav i dobro zdravlje Dr PeđaDj
jabo
Novi član
Novi član

Za Pedju

Post od jabo »

Gospodine Pedja svesna sam i ja da su preterane stimulacije iscrpele moje rezerve jajnih celija. Ali pitam se da li je Zoladex bio neophodan i najbolje resenje u mom slucaju pogotovu sto ja nikada nisam imala bolne cikluse kao ni bolove u maloj karlici. ( a citala sam o njegovim stetnim dejstvima nakon sto mi je ova doktorka to rekla) Takodje pre ovoog skoka fsh svi nalazi su bili u redu i da li je moguca ta teorija da su imunoloski cinioci na nivou endometrijuma doveli do problema inplatacije. Ovo mi je jako bitno jer razmisljam o IVF sa donorskim jajnim celijama ali se plasim da ako je problem u mom imuno sistemu da nece ponovo doci do implatacije embriona. Hvala puno jabo
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Draga Jabo,

Ovaj komentar jeste naucna spekulacija, koja je moguca ali nije dokazana !
Obratila sam se doktorki reproduktivnom endokrinologu koja smatra da je kod mene problem u imuno odgovoru na implataciju embriona zbog endometrioze
Mi ne znamo sta uzrokuje endometriozu, i kako su Vam drugi vec spomenuli postoje trenutno 3 vodece teorije oko postanka endometrioze ( imuna, celomska metaplazija i retrogradna menstruacija ), od kojih svaka moze da se aplicira na odredjeni klinicki scenario ali ne na sve.

Mislim da je mnogo ocigledni problem kod Vas perimenopauza, visok FSH, i nesto ranije iscrpljivanje ovarijalnih folikularnih rezervi.
Ako razmisljate o IVF sa donorskih celijama, onda prestanite da mislite o endometriozi, jer Vi niste imali nikakve simptome poslije odstranjivanja endometrioticne ciste, dakle...sa prohodnim jajovodima, i normalnih HSG, ja ne bih mnogo fokusirala paznju na teoriju mogucu ulogu endometrioze kod implantacije...skratite put i uradite prakticne stvari ! Vrijeme prolazi.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori