Spirala??
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Spirala??
Imam 32 godine i rodila sam dvoje dece. Pokusala sam da koristim kontraceptivne pilule ali nisam bas najbolje reagovala na njih. Preporucili su mi spiralu i ja sam krenula da se raspitujem o tome. Upravo tu je nastao problem! Jedni je preporucuju a drugi su izricito protiv nje i ja sam sad, najblaze receno, zbunjena. Sta da radim???
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 9:13 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Jedino sto sam ja od nekog strucnog lica cula, tj. doktora, kad sam pitala za kontracepciju, bilo je to da moram da budem savrseno zdrava pa da vremenom ne dozivim komplikacije. Na pr. nikakve upale jajnika i raznorazni problemi ginekoloske prirode ne dolaze u obzir jer onda dolazi do urastanja spirale i slicno. Naravno, posto sam imala osetljiv levi jajnik i malo, malo pa imam upalicu, ipak sam se opredelila za pilule. Prvo sam uzimala Stediril (onaj sa najmanjom koncentracijom hormona), pa je pocelo bombardovanje i presla sam na domacu proizvodnju, mislim da je u pitanju bio Frilavon ili tako nesto. Prve 2 nedelje uzimanja pilula mi je bilo malo muka, ali je posle bilo sve ok. Inace, znam par sredovecnih zena kojima je urasla pa su isle na intervenciju o kojoj malo znam, ali sam tada imala utisak da mu dodje kao kiretaza. Uzas! Najbolje da pitas nekog ginekologa koji nije zatucan.
-
- Saradnik
- Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am
Kao ginekolog nisam pobornik spirale, cak sta vise sam protivnik,narocito ako niste radjali. Spirala je predvidjena uglavnom za tzv " treci svet" , gde je problem zdravstvene kulture, kao i kulture zivljenja, uz nizak socijalni standard i sa mnogo nekotrolisano rodjene dece. Osim kontraceptivnih pilula, postoje i lokalne vaginalete, koje resavaju problem.Ima ih i na nasem trzistu Pharmatex globule, krema ili vaginalete. Prim. dr Lj.Presetnik
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm
Da li osim spirale postoji neki vid kontracepcije koji na duži period rešava problem. Ja sam sada u drugoj trudnoći ali i ova će kao i prethodna završiti carskim rezom. Takođe ne znam kako da se ponašam po ovom pitanju pošto sam dijabetičar. Ja i suprug za sada ne želimo više dece a inače ja jako loše reagujem na sve vrste kontraceptivnih pilula pošto imam poremećaj hormona.
Šta mi preporučujete?
Šta mi preporučujete?

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Kao ginekolog...
Ma molim Vas kolegice ?@$%?!
biste trebali da se upoznate sa informacijama o spiralama od 1970 - 2007, pa tek kad savladate sve napisane informacije i steknete odredjeno iskustvo, mozete da date svoje misljenje...kao ginekolog. Ovo misljenje lici na misljenje komsinice Perse, koja je to cula od komsinice Mileve, a ova opet procitala u jednom zaboravljenom Chick-u iz 1960 -te !Kao ginekolog nisam pobornik spirale, cak sta vise sam protivnik,narocito ako niste radjali. Spirala je predvidjena uglavnom za tzv " treci svet" , gde je problem zdravstvene kulture, kao i kulture zivljenja, uz nizak socijalni standard i sa mnogo nekotrolisano rodjene dece. Osim kontraceptivnih pilula, postoje i lokalne vaginalete, koje resavaju problem.Ima ih i na nasem trzistu Pharmatex globule, krema ili vaginalete. Prim. dr Lj.Presetnik
Ma molim Vas kolegice ?@$%?!
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn