biljni sir - za Diabetu

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
gvendolina
Novi član
Novi član
Postovi: 9
Pridružio se: Pet Sep 23, 2005 8:08 am

biljni sir - za Diabetu

Post od gvendolina »

Citala sam na sajtu www.diabeta.net da biljna mast moze da se koristi ogranceno (u pitanju je osoba sa dijabetesom tip 2,nivo glukoze varira od 6,5 - 8,2).Interesuje me da li takozvani "biljni sir" spada u tu gupu biljnih masti i da li osoba sa ovakvim vrednostima glukoze u krvi sme da ga konzumira?Na deklaraciji na tom siru pise samo "biljna masnoca",nema nikakvih brojki,pa sam u nedoumici.Inace vrednost holesterola je 5,5 ali su vrednosti triglicireda bas velike,cak 6,28 trenutno,mada su pre 6 meseci bili 2,73.Molim Vas za mislejnje.
Diabeta
Saradnik
Postovi: 2318
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Post od Diabeta »

Za biljni sir nisam čula, ali svaka vrsta masnoće jeste organičena na 5-7 gr po obroku. To je otprilike jedna kafena kašičica za ceo obrok, pa računajte.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
mix
Novi član
Novi član
Postovi: 5
Pridružio se: Sub Dec 18, 2004 11:09 pm

Post od mix »

to je sigurno sir od soje.
gvendolina
Novi član
Novi član
Postovi: 9
Pridružio se: Pet Sep 23, 2005 8:08 am

Post od gvendolina »

Hvala Diabeta na odgovoru.To je ustvari zamena za sir.

mix...NIJE sir od soje,Sir od soje se zove "tofu".Ovo je sano zamena za sor,a u zargonu se zove "biljni sir"
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 435
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm
Lokacija: Luksemburg

Post od BoJJo »

Tzv "mladi" sir ne bi trebao mnogo da utice na secer, ili se varam? Inace, sto se masti tice - koristite maslinovo ulje. Daleko najzdravije i ne pridonosi holesterolu.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
misur
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 133
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Post od misur »

Upravo suprotno: maldi sir sadrzi secer koji se nalazi i u mleku - maltozu. Low-carb dijete zato zabranjuju mleko i mlad sir. Jogurt (punomasni) i stariji sir su dozvoljeni, zato sto je kod njih doslo do fermentacije, pa je maltoza fermentovana i ne dize rapidno secer. Dakle - star sir, a ne mlad; jogurt, a ne mleko. (Po pravilu punomasni sirevi/mleko imaju manje secera od 'light' varijanti.)
Diabeta
Saradnik
Postovi: 2318
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Post od Diabeta »

misur napisao:pa je maltoza fermentovana i ne dize rapidno secer.
Ovde je tebi izgleda osnovni parametar koliko brzo neka namirnica diže šećer. O glikemijskom indeksu, u odnosu sadržaj masnoća i UH u nekoj namirnici, možemo do 101 i nazad... Po pitanju preporuke za korišćenje masnijih mlečnih proizvoda, uopšte se ne slažem, sorry. BTW, nisam ni neki pobornik Low Carb dijete...
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
tweety_girl
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 263
Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm

Post od tweety_girl »

Samo da se nadovezem..ne znam koliko tacno ima masti taj biljni sir, ali ja ga cesto jedem u postu...i meni se cini da je mnogo jaci od obicnog kackavalja i tesko mi ga je jesti u nekoj velikoj kolicini, mnogoooo mi je jak, masniji...tako kako razumeh, ako smeju punomasni a ne mladi onda mozes da ga jedes...licno vise volim onaj kao "dimnjeni"...
pozzz i sve najbolje!!
HV-VV :)
misur
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 133
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Post od misur »

Draga Dijabeta, veoma postujem tvoje stavove i upravo zato bih zeleo da cujem argumentaciju koja stoji iza 'ne slazem se' i 'nisam pobornik'. Upravo o tome bih hteo da cujem vise. Stavovi koji su stavovi zvanicnog udruzenja ne mogu biti formulisani tek tako, slozices se, prosto ne mogu biti predmet subjektivnog stava. Glikemijski indeks je po mnogim strucnjacima jedna, u najmanju ruku, neprecizna stvar. Koliko brzo neka namirnica podize secer i u kojoj meri jeste kriterijum kojim se ja rukovodim. Sta ti vredi ako uneses fiksnu kolicinu secera u bilo kom obliku ako on sav gotovo trenutno udje u krvotok i podigne glikemiju do visokih vrednosti. Cinjenica: smanjenjem ugljnih hidrata stvarno postizete bolju kontrolu, to govorim iz licnog iskustva. Tek treba da vidimo sta je sa holesterolom, ocekujem i to da je smanjeno, telesna tezina se gubi. Secer se posle obroka podize za najvise 1.1! Jedini problem je ono sto ne znam jos: da li na duge staze takva ishrana moze da izazove druge zdravstvene probleme. Izgleda da se najveca svetska udruzenja dijabeticara ipak stidljivo uvode niske uh, i da je to pravac u kome ce se stvari kretati, kako stvari stoje.
mmila
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 102
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mmila »

misur, nisam sigurna sta si hteo da kazes? Mislim da svi ovde znaju da nas rezim ishrane podrazumeva pre svega oprez u unosu ug. hidrata i masti, izmedju ostalog i zato sto je njihov metabolizam povezan. Kod ug.hidrata bitna je i kolicina, ali nije zanemarljiv ni glikemijski indeks, dakle, bilo bi idealno uzimati preporucenu kolicinu ugljenih hidrata, i da to pretezno budu UH sa niskim glik. indeksom. Verovatno ne bi bilo dobro uzeti preteranu kolicinu UH samo zato sto imaju nizak GI, niti bi bilo ok uzeti manju kolicinu koja ce se u "momentu" pretvoriti u glukozu..Mislim da je i jedno i drugo bitno. Takodje, ne zaboraviti da masnoce usporavaju varenje UH. Sto se masti tice, ja radije uzmem obrani mlecni proizvod - koji ima par grama vise UH, ali i vise masnoce. Bilo bi idealno uzimati pretezno nezasicene, i tako to..
Ni ja nesto nisam za low carb, jer mislim da ti silni proteini opterecuju bubrege - koje mi posebno trebamo cuvati.
tvoky
Novi član
Novi član
Postovi: 19
Pridružio se: Uto Jul 04, 2006 9:45 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: bgd

Post od tvoky »

Cao drustvo!
vidim da se diskusija zahuktala pa sam htela sve da vas pitam po kojoj dijeti se hranite?Ja sam uKCS dobila njihovu dijetu od 2500kcal sa preporukom da izbacim voce iz glavnih obroka.Toga se i pridrzavam, mislim da je dijeta skroz ok! Ne znam vasa iskustva, pa se zato interesujem.Pozdrav :wink:
mmila
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 102
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mmila »

mmila napisao:Sto se masti tice, ja radije uzmem obrani mlecni proizvod - koji ima par grama vise UH, ali i vise masnoce.

Pardon, - ... ali i MANJE masnoce.
misur
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 133
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Post od misur »

za tvoki: (Druga tema je bila namenjena ovome, ali sto da ne i ovde:)

licno se hranim low carb hranom, dakle do 6-12-12 grama uh za dorucak-rucak-veceru. Tako jede i moj tip 1 dijabeticar brat. Belancevine - da ne predje 200-250 grama po obroku. Izbegavam: hlebove, paste, pirinac, kukuruz, pasulj grasak,... slatkise, voce, i slatko mleko (samo jogurt). Postoje posebni Crisp krekeri (proizvodi Wasa - Fiber Rye, ne znam da li ih ima kod nas) koji su dobra zamena za hleb, a moze se jesti i hleb od sojinog brasna. Uzine su dozvoljene, ali niposto neophodne i ogranicene su na do 12g uh. Bitno je da su obroci razdvojeni bar 4 sata.
Ja tako jedem da bih i na sebi eksperimentisao i izgubio nekoliko kilograma, a brat sa ovakvom ishranom ima NORMALNE secere (ne prelazi 5.5!).
Ali ima kvaka: ako smanjis uh, povecaces ili masti ili belancevine. Metabolizam belancevina ima ureu kao nusprodukt, pa je povecana urea razlog za povecano izlucivanje kroz bubrege. Samo po sebi to ne znaci ostecenje bubrega, ali na vec ostecene bubrege dodaje dodatni napor. Ono sto ostecuje bubrege je visok secer. I sada je pitanje da li ici na normalne vrednosti secera kroz niske uh (i time ne stetiti bubrege) ili, ukoliko vec odredjeno ostecenje postoji, uzdrzavati se proteina da ne bi dodatno pogorsavali stvari. Da stvari jos budu komplikovanije, dokumentovani su slucajevi remisije bubreznih oboljenja kod dijabeticara sa dugorocno normalnim secerima (da nikad ne prelazi 6.1).
Povecan unos masti je, siroko prihvaceno, stetan za srce i krvne sudove, ali kada se poveze ishrana sa niskim uh sa gubitkom telesne tezine, smanjenim holesterolom, trigliceridima, NORMALNIM secerima, meni se namece zakljucak da low-carb dobar izbor za MENE.
Inace, Americka asocijacija za srcana oboljenja je 2001. izmenila svoju preporucenu ishranu, izbacila je visoke uh, a insistira na CELIM zitaricama (sa sve vlaknima koja usporavaju i smanjuju rast glikemija).
Misljenja su podeljena i definitivan odgovor ne postoji i izgleda da svako mora da izabere za sebe.
Diabeta
Saradnik
Postovi: 2318
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Post od Diabeta »

Upravo tako. Misur, za tvoju informaciju, ovde ne predstavljam udruženje, već svoje mišljenje i ono što sam na sebi isprobala :wink:
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 435
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm
Lokacija: Luksemburg

Post od BoJJo »

tvoky napisao:Cao drustvo!
vidim da se diskusija zahuktala pa sam htela sve da vas pitam po kojoj dijeti se hranite?Ja sam uKCS dobila njihovu dijetu od 2500kcal sa preporukom da izbacim voce iz glavnih obroka.Toga se i pridrzavam, mislim da je dijeta skroz ok! Ne znam vasa iskustva, pa se zato interesujem.Pozdrav :wink:
Ja se hranim normalnom hranom.. smatram da nema potrebe da se covjek muci kojekakvim dijetama ako nema probleme sa previsokom kilazom ili slicno. Po meni je pametnije jesti normalno, jesti mnogo voca, malo slatkisa ali opet sve u nekim normalnim, razumnim granicama i uzimati inzulin koji ce to sve moci da pokrije.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Odgovori