biljni sir - za Diabetu
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Sep 23, 2005 8:08 am
biljni sir - za Diabetu
Citala sam na sajtu www.diabeta.net da biljna mast moze da se koristi ogranceno (u pitanju je osoba sa dijabetesom tip 2,nivo glukoze varira od 6,5 - 8,2).Interesuje me da li takozvani "biljni sir" spada u tu gupu biljnih masti i da li osoba sa ovakvim vrednostima glukoze u krvi sme da ga konzumira?Na deklaraciji na tom siru pise samo "biljna masnoca",nema nikakvih brojki,pa sam u nedoumici.Inace vrednost holesterola je 5,5 ali su vrednosti triglicireda bas velike,cak 6,28 trenutno,mada su pre 6 meseci bili 2,73.Molim Vas za mislejnje.
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Za biljni sir nisam čula, ali svaka vrsta masnoće jeste organičena na 5-7 gr po obroku. To je otprilike jedna kafena kašičica za ceo obrok, pa računajte.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Sep 23, 2005 8:08 am
Upravo suprotno: maldi sir sadrzi secer koji se nalazi i u mleku - maltozu. Low-carb dijete zato zabranjuju mleko i mlad sir. Jogurt (punomasni) i stariji sir su dozvoljeni, zato sto je kod njih doslo do fermentacije, pa je maltoza fermentovana i ne dize rapidno secer. Dakle - star sir, a ne mlad; jogurt, a ne mleko. (Po pravilu punomasni sirevi/mleko imaju manje secera od 'light' varijanti.)
-
- Saradnik
- Kontakt:
Ovde je tebi izgleda osnovni parametar koliko brzo neka namirnica diže šećer. O glikemijskom indeksu, u odnosu sadržaj masnoća i UH u nekoj namirnici, možemo do 101 i nazad... Po pitanju preporuke za korišćenje masnijih mlečnih proizvoda, uopšte se ne slažem, sorry. BTW, nisam ni neki pobornik Low Carb dijete...misur napisao:pa je maltoza fermentovana i ne dize rapidno secer.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Feb 22, 2007 1:03 pm
Samo da se nadovezem..ne znam koliko tacno ima masti taj biljni sir, ali ja ga cesto jedem u postu...i meni se cini da je mnogo jaci od obicnog kackavalja i tesko mi ga je jesti u nekoj velikoj kolicini, mnogoooo mi je jak, masniji...tako kako razumeh, ako smeju punomasni a ne mladi onda mozes da ga jedes...licno vise volim onaj kao "dimnjeni"...
pozzz i sve najbolje!!
HV-VV
pozzz i sve najbolje!!
HV-VV

Draga Dijabeta, veoma postujem tvoje stavove i upravo zato bih zeleo da cujem argumentaciju koja stoji iza 'ne slazem se' i 'nisam pobornik'. Upravo o tome bih hteo da cujem vise. Stavovi koji su stavovi zvanicnog udruzenja ne mogu biti formulisani tek tako, slozices se, prosto ne mogu biti predmet subjektivnog stava. Glikemijski indeks je po mnogim strucnjacima jedna, u najmanju ruku, neprecizna stvar. Koliko brzo neka namirnica podize secer i u kojoj meri jeste kriterijum kojim se ja rukovodim. Sta ti vredi ako uneses fiksnu kolicinu secera u bilo kom obliku ako on sav gotovo trenutno udje u krvotok i podigne glikemiju do visokih vrednosti. Cinjenica: smanjenjem ugljnih hidrata stvarno postizete bolju kontrolu, to govorim iz licnog iskustva. Tek treba da vidimo sta je sa holesterolom, ocekujem i to da je smanjeno, telesna tezina se gubi. Secer se posle obroka podize za najvise 1.1! Jedini problem je ono sto ne znam jos: da li na duge staze takva ishrana moze da izazove druge zdravstvene probleme. Izgleda da se najveca svetska udruzenja dijabeticara ipak stidljivo uvode niske uh, i da je to pravac u kome ce se stvari kretati, kako stvari stoje.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm
misur, nisam sigurna sta si hteo da kazes? Mislim da svi ovde znaju da nas rezim ishrane podrazumeva pre svega oprez u unosu ug. hidrata i masti, izmedju ostalog i zato sto je njihov metabolizam povezan. Kod ug.hidrata bitna je i kolicina, ali nije zanemarljiv ni glikemijski indeks, dakle, bilo bi idealno uzimati preporucenu kolicinu ugljenih hidrata, i da to pretezno budu UH sa niskim glik. indeksom. Verovatno ne bi bilo dobro uzeti preteranu kolicinu UH samo zato sto imaju nizak GI, niti bi bilo ok uzeti manju kolicinu koja ce se u "momentu" pretvoriti u glukozu..Mislim da je i jedno i drugo bitno. Takodje, ne zaboraviti da masnoce usporavaju varenje UH. Sto se masti tice, ja radije uzmem obrani mlecni proizvod - koji ima par grama vise UH, ali i vise masnoce. Bilo bi idealno uzimati pretezno nezasicene, i tako to..
Ni ja nesto nisam za low carb, jer mislim da ti silni proteini opterecuju bubrege - koje mi posebno trebamo cuvati.
Ni ja nesto nisam za low carb, jer mislim da ti silni proteini opterecuju bubrege - koje mi posebno trebamo cuvati.
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Jul 04, 2006 9:45 am
Cao drustvo!
vidim da se diskusija zahuktala pa sam htela sve da vas pitam po kojoj dijeti se hranite?Ja sam uKCS dobila njihovu dijetu od 2500kcal sa preporukom da izbacim voce iz glavnih obroka.Toga se i pridrzavam, mislim da je dijeta skroz ok! Ne znam vasa iskustva, pa se zato interesujem.Pozdrav
vidim da se diskusija zahuktala pa sam htela sve da vas pitam po kojoj dijeti se hranite?Ja sam uKCS dobila njihovu dijetu od 2500kcal sa preporukom da izbacim voce iz glavnih obroka.Toga se i pridrzavam, mislim da je dijeta skroz ok! Ne znam vasa iskustva, pa se zato interesujem.Pozdrav

za tvoki: (Druga tema je bila namenjena ovome, ali sto da ne i ovde:)
licno se hranim low carb hranom, dakle do 6-12-12 grama uh za dorucak-rucak-veceru. Tako jede i moj tip 1 dijabeticar brat. Belancevine - da ne predje 200-250 grama po obroku. Izbegavam: hlebove, paste, pirinac, kukuruz, pasulj grasak,... slatkise, voce, i slatko mleko (samo jogurt). Postoje posebni Crisp krekeri (proizvodi Wasa - Fiber Rye, ne znam da li ih ima kod nas) koji su dobra zamena za hleb, a moze se jesti i hleb od sojinog brasna. Uzine su dozvoljene, ali niposto neophodne i ogranicene su na do 12g uh. Bitno je da su obroci razdvojeni bar 4 sata.
Ja tako jedem da bih i na sebi eksperimentisao i izgubio nekoliko kilograma, a brat sa ovakvom ishranom ima NORMALNE secere (ne prelazi 5.5!).
Ali ima kvaka: ako smanjis uh, povecaces ili masti ili belancevine. Metabolizam belancevina ima ureu kao nusprodukt, pa je povecana urea razlog za povecano izlucivanje kroz bubrege. Samo po sebi to ne znaci ostecenje bubrega, ali na vec ostecene bubrege dodaje dodatni napor. Ono sto ostecuje bubrege je visok secer. I sada je pitanje da li ici na normalne vrednosti secera kroz niske uh (i time ne stetiti bubrege) ili, ukoliko vec odredjeno ostecenje postoji, uzdrzavati se proteina da ne bi dodatno pogorsavali stvari. Da stvari jos budu komplikovanije, dokumentovani su slucajevi remisije bubreznih oboljenja kod dijabeticara sa dugorocno normalnim secerima (da nikad ne prelazi 6.1).
Povecan unos masti je, siroko prihvaceno, stetan za srce i krvne sudove, ali kada se poveze ishrana sa niskim uh sa gubitkom telesne tezine, smanjenim holesterolom, trigliceridima, NORMALNIM secerima, meni se namece zakljucak da low-carb dobar izbor za MENE.
Inace, Americka asocijacija za srcana oboljenja je 2001. izmenila svoju preporucenu ishranu, izbacila je visoke uh, a insistira na CELIM zitaricama (sa sve vlaknima koja usporavaju i smanjuju rast glikemija).
Misljenja su podeljena i definitivan odgovor ne postoji i izgleda da svako mora da izabere za sebe.
licno se hranim low carb hranom, dakle do 6-12-12 grama uh za dorucak-rucak-veceru. Tako jede i moj tip 1 dijabeticar brat. Belancevine - da ne predje 200-250 grama po obroku. Izbegavam: hlebove, paste, pirinac, kukuruz, pasulj grasak,... slatkise, voce, i slatko mleko (samo jogurt). Postoje posebni Crisp krekeri (proizvodi Wasa - Fiber Rye, ne znam da li ih ima kod nas) koji su dobra zamena za hleb, a moze se jesti i hleb od sojinog brasna. Uzine su dozvoljene, ali niposto neophodne i ogranicene su na do 12g uh. Bitno je da su obroci razdvojeni bar 4 sata.
Ja tako jedem da bih i na sebi eksperimentisao i izgubio nekoliko kilograma, a brat sa ovakvom ishranom ima NORMALNE secere (ne prelazi 5.5!).
Ali ima kvaka: ako smanjis uh, povecaces ili masti ili belancevine. Metabolizam belancevina ima ureu kao nusprodukt, pa je povecana urea razlog za povecano izlucivanje kroz bubrege. Samo po sebi to ne znaci ostecenje bubrega, ali na vec ostecene bubrege dodaje dodatni napor. Ono sto ostecuje bubrege je visok secer. I sada je pitanje da li ici na normalne vrednosti secera kroz niske uh (i time ne stetiti bubrege) ili, ukoliko vec odredjeno ostecenje postoji, uzdrzavati se proteina da ne bi dodatno pogorsavali stvari. Da stvari jos budu komplikovanije, dokumentovani su slucajevi remisije bubreznih oboljenja kod dijabeticara sa dugorocno normalnim secerima (da nikad ne prelazi 6.1).
Povecan unos masti je, siroko prihvaceno, stetan za srce i krvne sudove, ali kada se poveze ishrana sa niskim uh sa gubitkom telesne tezine, smanjenim holesterolom, trigliceridima, NORMALNIM secerima, meni se namece zakljucak da low-carb dobar izbor za MENE.
Inace, Americka asocijacija za srcana oboljenja je 2001. izmenila svoju preporucenu ishranu, izbacila je visoke uh, a insistira na CELIM zitaricama (sa sve vlaknima koja usporavaju i smanjuju rast glikemija).
Misljenja su podeljena i definitivan odgovor ne postoji i izgleda da svako mora da izabere za sebe.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Upravo tako. Misur, za tvoju informaciju, ovde ne predstavljam udruženje, već svoje mišljenje i ono što sam na sebi isprobala 

Ja se hranim normalnom hranom.. smatram da nema potrebe da se covjek muci kojekakvim dijetama ako nema probleme sa previsokom kilazom ili slicno. Po meni je pametnije jesti normalno, jesti mnogo voca, malo slatkisa ali opet sve u nekim normalnim, razumnim granicama i uzimati inzulin koji ce to sve moci da pokrije.tvoky napisao:Cao drustvo!
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.