LOS NALAZ BIOPSIJE POSTELJICE

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
mychild
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 20, 2006 11:03 pm

LOS NALAZ BIOPSIJE POSTELJICE

Post od mychild »

Pozdrav svima, a posebno dr. PediDj i Obgyn.Imam problem i molim za savet.Imam 36 godina, trudna sam 21 nedelju i ovo mi je druga zeljena trudnoca.Double test sam radila u 12. nedelji i nalaz je u redu.UZ nalaz je takodje uredan i u tom periodu i u 20. nedelji.UZ markeri nisu registrovani, nema znakova aneuploidije, beba je aktivna i lepo napreduje.U 19. NEDELJI SAM URADILA BIOPSIJU POSTELJICE U PRIVATNOJ ORDINACIJI I DOBILA NALAZ KOJI POKAZUJE DA DVE TRECINE CELIJA IMAJU NORMALAN MUSKI KARIOTIP, A JEDNA TRECINA ABERANTAN 47XY, +18. Savetovan nastavak trudnoce.STA DA RADIM?
mychild
Novi član
Novi član

Post od mychild »

Dodala bih i nalaz double testa:

fb-hCG 32.8 ng/ml 0.85 Corr.MoM
PAPP-A 0.98 mlU/ml 0.42 Corr. MoM
NT 1.1mm

Risk at term

Biochem risk + NT 1:2013
Double test 1:330
Age risk 1:313
Trisomz 18+NT <1:10000
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga "mychild-a"
Ko je bio tako pametan da tako kasno radi biopsiju posteljice tzv. CVS, on se inače radi oko 10 ng kada je i njen genetski rezultat realniji!? :-?
Posteljica je organ koji traje i intenzivno radi 9 meseci te su kasnije tokom trudnoće verovatno u njoj starenjem moguće i mutacije?!
Trebali ste već za koju nedelju uraditi tzv. kordocentezu tj. uzimanje krvi iz pupčanika koje će dati mnogo tačniji nalaz za tu starost trudnoće.
A zbog čega je inače rađena invazivna dijagnostika kod vas, kada su biohemijski markeri trudnoće uredni?

Pozdrav Dr PeđaDj
mychild
Novi član
Novi član

bopsija posteljice

Post od mychild »

Doktore, nemate pojma koliko sam Vam zahvalna za ovo sto ste napisali.Ja, takodje imam sumnje da motivi Dr>Jurisica nisu bili bas ispravni kada mi je preporucio da uradim biopsiju, a i nace, analizu je radila Dr.Nada Vucinic, koja je i sama rekla da nije sigurna da li su u pitanju celije ploda ili placente koje pokazuju aberantan kariotip.Nije mi jasno da se neko tako poigrava tudjim osecanjima, a pogotovu jedne majke!Sta mi savetujete?
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga gospođo,
sada kada ste počeli morate i da završite sa genetskom dijagnostikom!
Oko 22 nedelje trebate uraditi tzv. kordocentezu, tj. uzimanje krvi iz pupčanika.
Na osnovu biohemijskih markera trudnoće, skoro da sam siguran da će kariotip vaše bebe biti uredan.

Srećno Dr Peđa Dj
mychild
Novi član
Novi član

Post od mychild »

Dragi doktore,iz vasih usta u Bozje usi!Poslusacu Vas savet i nadam se jos jednoj zdravoj bebici!
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

Doktori vrlo često greše, ali nisam sigurna da to rade iz loše namere, bar što se ovakvih stvari tiče.
Bombardovani smo, oko nas ima mnogo zagađenja i mnogo više slučajeva dece rođenih sa mutacijama.
Doktori moraju da budu predostrožni ako im samo malo odudara od onog što je potpuno savršeno.
Samo mislim da bi trebali da pripaze na reči koje izgovaraju jer oni govore službeno a mi se isprepadamo.
Npr. ja imam 20 godina. Kada sam ostala trudna nisam imala ni 18 godina, i u tim godinama je dosta smanjena mogućnost od anomalija ploda ali obzirom na zagađenje nikako isključena.
Odem ja na ultrazvuk u 5-om mesecu i doktorka kaže da parametri nisu baš sasvim Ok što se tiče butne kosti jer je kraća i da uradim triple test, dođem za mesec dana i tada će da se zna da li je u redu.
Šta mislite kako sam se osećala celog meseca???!!!
Dete će mi imati kraću nogu, možda se nepravilno razvija itd.
Hvala Bogu, na svu sreću, rezultat je bio dobar a na sledećem ultrazvuku svi parametri normalni.
Moja devojčica je izgleda na prethodnom ultrazvuku nunala pa je savila svoju nogicu koja je i doktorku i mene dovela u sumnju a i gledana sam običnim ultrazvukom sa crno belom slikom.

I moja mama se nije više plašila ali joj je do kraja moje trudnoće ostao strah i kaže da čim se rodila Ana ona kad su joj je pokazali prvo joj je pogledala nogice.
A i rođena je sa devetkom!
Slika
Odgovori