moj slucaj hiperprolaktinemije

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
molly
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 21, 2005 3:58 pm

moj slucaj hiperprolaktinemije

Post od molly »

pre godinu dana sam pocela da pijem Jeanine,do tada sam imala uredne cikluse na 28.dana,ali sa pilulom se sve poremetilo pa sam pocela da dobijam intermenstrualna krvarenja,u trecoj nedelji upotrebe pilule.Prvo su mi dali da pijem Logest a posto se nista nije promenilo radjeni su hormoni i nadjen mi je prolaktin u vrednosti 937(normalno je do 637),dali su mi Bromokriptin,i ukinuli pilule.Nemam galaktoreju niti bilo kakve simptome(nisam imala amenoreju).Posto pre pilule nisam imala nikakve tegobe interesuje me da li ovako povecan prolaktin ukazuje na prolaktinom i kolika je vrednost prolaktina kod prolaktinoma?U slucaju prolaktinoma ,kakve su sanse za trudnocu i da li je trudnoca izvodljiva?imam 27 godina,nisam radjala ALI ZELIM!!!!Za sada mi nisu trazili snimak turskog sedla.
violeta_m
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 01, 2005 3:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od violeta_m »

ja sam imala vrednost prolaktina 1500, ali nisam pocela sa Bromokriptinom jer sam vec uzimala Jeaninezbog opadanja kose...nisam imala galaktoreju nista slicno....trudim se da mislim pozitivno i da to resim na svoj nacin,,,onda sam imala problem sa necim sto se zove Mondor, ali se sa Jeanina ne skidam ni u ludom besu....jer ne smem..pre nego sto pocnete da pijete prvo sto Vam daju potraziti jos dva misljenja koliko god da kostaju...

Pozdrav
Tashana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 07, 2007 2:44 pm

Post od Tashana »

I meni se to u poslednje vreme javilo, tacnije od pocetka godine svakog drugog meseca...E sad nisam sigurna da li je ista stvar u pitanju...Da li posle tog krvarenja u 3-oj nedelji dobijes u pauzi izmedju uzimanja 2 pakovanja?...Posto ja ne...Volela bih da neko strucan da odgovor koje sve mogu biti posledice.
Imam 22 godine, nisam radjala, pilule pijem od avgusta prosle godine.

Ne znam maltene nista o povisenom prolaktinu i prolaktinomu (evo upravo google-ujem ali zasad nista konkretno), pa bi mi i objasnjena kako-tako upucenih laika dobro dosla.

Hvala unapred
bebimins
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 9:24 pm

Post od bebimins »

Povišen prolaktin ne obavezuje na postojanje prolaktinoma! Čak i u slučaju kada je vrlo visok. Kod mene se desilo da je prolaktin bio blago viši od granice referentne vrednosti (sve u kompletu sa iscedkom iz dojke (galaktoreja), neredovnim ciklusom i metaboličkim poremećajem koji je izazvao naglu gojaznost, kao i PCO). MR pregled je ukazao na postojanje prolaktinoma. Na terapiji sam bromokriptinom dve godine, bez ikakvih nuspojava, živim potpuno normalno, nema potrebe za bilo kakvom operacijom, ma sve je isto! Iza sebe imam jednu (doduše neuspelu) vantelesnu oplodnju, a razlog za nju je loš spermogram kod supruga, nikako prolaktin. Znači, sve i da imate prolaktinom (u šta, iskreno, sumnjam) apsolutno možete da budete majke i povišen prolaktin nije i ne može biti prepreka budućem materinstvu! Na svu sreću, hormonski disbalans ove vrste se vrlo brzo leči, potrebno je samo nekoliko meseci da se stvari dovedu u red, ali treba požuriti i početi sa terapijom čim se poremećaj uoči.
Ono što je podjednako važno - izbegavajte stresne situacije u širokom luku, pokušajte da se ne nervirate i budite svesne da imate samo jedan blagi poremećaj i ništa više.
Isto tako, preporučila bih vam snimanje hipofize magnetnom rezonancom, čisto da se sumnje otklone (ako vam lekar isto spomene...), kao i razgovor sa endokrinologom (obavezno!) kada uradite analizu kompletne hormonske situacije, 3-eg dana menstrualnog ciklusa.
Dakle, bez brige, na početku izgleda malo džombavo, ali - vaš je problem vrlo čest i, što je najbolje, lako izlečiv! :D
Sve naj!
bebimins
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 9:24 pm

Post od bebimins »

Tek sam sada primetila datum na prvom postu... :-?
Nema veze, nadam se da će i ovo nekome pomoći...
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

Možda možeš da pomogneš meni!
Ja nisam radila hormone (proveravala) ali rodila sam bebu 28.05.2005. i odmah po porođaju dobila mleko, imala puno mleka, beba nije umela dobro da sisa (ili je mrzelo, ili zbog toga što su mi malo uvučene bradivice) pa je sisala jedan mesec a posle sam se ja izmuzavala i davala joj moje mleko na flašicu i to je trajalo do 6-tog meseca nakon čega smo prešli na obično kravlje "Moja kravica AD" koje je prihvatila.
Pila je neko vreme i Humanu ali samo ponekad kada se ona probudi ranije a meni još uvek nije došlo dovoljno mleka za solidan obrok.
Znači, od kada je napunila 6 meseci više uopšte ne sisa.
Ja od tada imam mleko u tragovima, nedovoljno za dojenje, ali ipak ga ima.
Meni to mleko ne smeta, ne curi, i ne nadolazi u velikim količinama, prođe i po 10-tak dana da se ne setim toga ali kada se tušitam proverim da li je potpuno presušilo i uvek kada proverim ono štrcne.
Početkom oktobra 2006 imala sam spontani pobačaj u 5-6-toj nedelji.
Pretpostavljam da imam visok nivo prolaktina, ne znam.
Da li bi to moglo da dovede do pobačaja?
Šta mislite da li bi trebalo da proverim hormone pre nego što se odlučim na novu trudnoću?
Slika
KK
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 10, 2006 4:31 pm

Post od KK »

Da ne bih otvarala novu temu, udenucu se i ja u ovu. Dakle - i moj slucaj hiperprolaktinemije, pre toga kratka anamneza:

Menarha sa 13 godina, od tada menstruacije redovne, na 28-30 dana, krvarenje srednje obilno, u trajanju od 5 dana.
Uterus bicornis unicolis cum septi uteri u gornjoj trecini.
Bez tezih oboljenja.

Prva trudnoca u 2006. godini, zavrsena instilacijom u 20-oj nedelji gestacije, zbog sy. Down fetus. To je bilo 05.09.2006.
Mleko od tada konstantno nekoliko kapljica dnevno. Hormoni radjeni 3. dana ciklusa:

TSH 8,06 (referentne vredn.:0,4-4,0)
Prolaktin 889 (40,0-530,0)
Estradiol <20 (25-195)

T3,T4, FSH, LH, testosteron i progesteron u granicama normale.

Sta dalje? Bebu zelim sto pre.
Odgovori