Ishrana sa niskim ugljenim hidratima - da ili ne?

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
misur
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Ishrana sa niskim ugljenim hidratima - da ili ne?

Post od misur »

Vecita tema kod ishrane dijabeticara - koliko ugljenih hidrata unositi?

Znam da je bilo komentara i na ovom forumu i da se ljudi imaju oprecne stavove, ali me jednostavno zanima kakva su iskustva korisnika foruma.

Izgleda da je u nasoj lekarskoj praksi jedan od kanona cuvena 'piramida ishrane' po kojoj ugljeni hidrati treba da cine 60-70% naseg jelovnika. Sa druge strane, pojedini ozbiljni lekari (pogotovo u inostranstvu) preporucuju ishranu sa smanjenim ugljenim hidratima - 40%, negde i 60-80g dnevno, dok neki ljudi idu i na ekstremnije varijante - do 40g dnevno!
Takodje, ispostavlja se da se ishrana sa niskim UH (low carb diet - eng.) olaksava kontrolu, smanjuje doze insulina i sl., ali se ispostavlja pitanje da li je dugorocno ovakav nacin ishrane prihvatljiv. Da li postoji opasnost za pojavu nekih drugih problema?
Licno nisam naisao na istrazivanje koje bi to potvrdilo, ali neka udruzenja dijabeticara u svetu ne preporucuju low-carb dijete, odnosno preporucuju dijete koje nisu low-carb.
Da li neko zna vise o ovome i da kakva su vasa iskustva?
gordan1972
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 30, 2006 1:49 am

Re: Ishrana sa niskim ugljenim hidratima - da ili ne?

Post od gordan1972 »

misur napisao:
Izgleda da je u nasoj lekarskoj praksi jedan od kanona cuvena 'piramida ishrane' po kojoj ugljeni hidrati treba da cine 60-70% naseg jelovnika. Sa druge strane, pojedini ozbiljni lekari (pogotovo u inostranstvu) preporucuju ishranu sa smanjenim ugljenim hidratima - 40%, negde i 60-80g dnevno, dok neki ljudi idu i na ekstremnije varijante - do 40g dnevno!
U knjizi Nutritional Management of Diabetes Mellitus (izdana 2003) u poglavlju o UH piše da ishrana dijabetičara treba biti 60-70% UH.
Takođe piše da je hrana s puno nezasićenih masti puno štetnija od hrane s puno UH. Visokoproteinske dijete ne spominju, ali kažu da najbolje rezultate u kontroli šećera ima hrana s niskim GI (glikemičkim indeksom).
Samo je problem što je teško doći do podataka o GI pojedine hrane ... imaju neke tablice, ali često u njima ne nađeš ono što tražiš.

Ja sam probao s proteinskom hranom i imao sam dobre rezultate šećera u krvi.
Zašto je dijabetolozi baš ne preporučuju, ne znam. Pretpostavljam da proteinska hrana opterećuje bubrege i jetru.
---------------
Gordan
misur
Aktivan član
Aktivan član

Post od misur »

Juce su mi na kucnu adresu (zivim u inostranstvu) stigle knjige Dr. Bernstein-a: The Diabetes Diet (ishrana dijabeticara) i Diabetes Solution - The complete guide to achieving normal blood sugars (Dijabetes resenje - potpuni vodic za ostvarivanje normalnih krvnih secera).
Autor je cuveni pionir u borbi protiv diabetesa, covek je dijabeticar od svoje 12. godine, a ima dijabetes (tip 1) skoro 60 godina, nacelnik klinike za dijabetes u okolini Njujorka, leci dijabeticare vec 20 god, a sebe 60! Njegova zivotna prica je vrlo poucna i inspirisuca. Preporucujem www.diabetes-book.com.
Ove dve knjige su jedne od najpreporucivanijih knjiga za dijabeticare u svetu. Sa razlogom! Nemojte ovo shvatiti kao reklamu, nemam razloga da reklamiram bilo koga. Autor na bezmalo 800 strana analizira najrazlicitije aspekte dijabetesa i zagovara ishranu sa niskim UH (do 6g za dorucak, do 12g za ostale obroke). Najbitnije je da je i sam svoj pacijent. Navodi brojna istrazivanja koja obaraju teoriju sa niskim mastima. Medju znacajnijim je i ono objavljeno 2001. u casopisu Sience gde se navodi da dugogodisnja ishrana sa niskim mastima odlaze kardiovaskularne epizode za oko nedelju dana, ako i toliko (!!!) Paradoksalno, izgleda da low carb smanjuje holesterol, trigliceride, a u nekim istrazivanjima smanjuje HgbA1c za oko 2,5%!!!
E sad, mene zanima da se ne krije nesto iza ugla? Cinjenica je da najveca svetska udruzenja dijabeticara, pa i nase (srdacan pozdrav za dijabetu! :wink: ) ne preporucuju low carb, nego se radije drze 'piramide ishrane'. Zasto? Spomenuta je pojacana aktivnost bubrega i jetre, ali bih voleo da cujem za konkretno klinicko istrazivanje koje to potkrepljuje.
Jedan od (argumentovanih) stavova koji sam nasao u knjizi, a koji je meni veoma vazan, je taj da se NORMALNIM vrednostima secera u krvi period medenog meseca moze produziti u nedogled, ili bar ocuvati neki, makar i mali, procenat funkcionalnih beta celija.
Direktno suprotno jednom kratkom NE koje sam na isto pitanje dobio u KBC kod nas.
gordan1972
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 30, 2006 1:49 am

Post od gordan1972 »

Hm ...
Nakon toliko godina bavljenja dijabetesom, još se ne zna puno o tome kako se prehranjivati.
Jedni stručnjaci kažu jedno, drugi drugo ... neka istraživanja potvrde jedno, druga drugo.
A i tu su proizvođači hrane sa svojim Light proizvodima koji dodatno zbunjuju ljude.
... ja imam neki nespecifični oblik dijabetesa II. Meni su gliceridi i holesterol u redu, krvni pritisak je normalan (iako imam kila viška), ali imam probleme s jetrom (visok GGT i SGPT), iako ne pijem alkohol.
Mislim da meni konkretno proteinska dijeta ne bi odgovarala, ne znam.

Samo me zanima hoće li se ikada stručnjaci dogovoriti oko ishrane.
Baš je u nekom od prošlih specijalnih izdanja Scientific Americana izašla "nova" piramida. Na žalost na brzaka sam ju prelistao tako da nisam skoro ništa zapamtio, osim da se sad kao smije jesti više nezasićenih masti nego što se prije mislilo.
---------------
Gordan
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Ja sam par puta probao, efekat je dobar, smanjim potrosnju inzulina sa otprilike 15%. Prvo sto sam izbacivao su slatkisi koje inace jedem svakodnevno, onako uz kafu i tako to. Ne u ogromnim kolicinama ali ipak.
Druga stvar je krompir, njega sam se isto resavao, a jeo sam vise mesa.
Znaci, uticaj na secer je dobar ali postoji rizik jer bubrezima ne prija previse proteina kao i to da je pri fizickim aktivnostima/treningu potrebna povecana kolicina ug. hidrata. Mislim da tu nema neki definitivan odgovor.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
misur
Aktivan član
Aktivan član

Post od misur »

Cesto se fenomen koji se javlja kod Low-carb ishrane definise kroz Zakon malih brojeva. Radi se o sledecem: unosite li ugljene hidrate, povecavate insulin da ih pokrijete. Problem je sto je tesko precizno izracunati kolicinu insulina, sto se insulin absorbuje razlicitom brzinom, razlicita je efikasnost u zavisnosti od mase, konstitucije, doba dana, hormona, fizicke aktivnosti, mesta gde se daje, kolicine itd... Problem je nesto umanjen kada ste na pumpi (samo brzodelujuci), ali svakako nije izbegnut! Rezultat: ceste hipo i hiperglikemije :( Zakon malih brojeva kaze: kada smanjite UH, smanjujete input, pa je samim tim i greska koju dobijete na outputu je manja!
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Valjda nije samo šećer taj koji pokušavamo da "sredimo" i držimo pod kontrolom... Mislim da je Low Carb dijeta poželjna ponekad, ali ne stalno. Ono što ja radim je kombinacija namirnica, dakle ne mešam krompir i meso na primer u istom obroku. Zbog bubrega ne mogu da se oslonim samo na proteine, tako da sam prilično upućena na ishranu koja ima UH. Šetnja me rešava tegoba vezanih za porast šećera zbog unosa UH i to sam nekako ustanovila kao savršen spoj, bar za mene.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

I još nešto... Sa današnjim novim insulinima tj. analozima, upšte nije tako teško izračunati dozu insulina pred obrok za ljude koji su na 4 doze, kao i za one koji su na pumpi. No, to sam objašnjavala ovde u nekim ranijim postovima, kao i u mojoj knjizi.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori