Pomozite..

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
dac@
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 20, 2007 6:03 pm

Pomozite..

Post od dac@ »

Pozdrav!

Zanima me da li je iko imao/a rastavljene prednje zube (prva dva tocnije :))? Mnogima je to slatko... dobro, i meni je, ali na drugima :). Obzirom da je genetski i da su ostali zubi uredu, starci nisu htjeli raditi nista po tom pitanju dok sam bila mladja. Meni je to podavno pocelo smetati pa bi sad voljela uraditi nesto po tom pitanju, ali ne znam sto. Da li da nosim aparatic? Ili je kasno, obzirom da imam 20 godina vec? Ili postoje neke druge metode? Ili mi nema pomoci? :(

Hvala unaprijed :)
tedydent
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 12:50 am

Post od tedydent »

dac@
puno dece i odraslih imaju razdvojene jedinice,neko i jedinice i dvojke,neko vise neko manje.U vasim godinama,necete nista uraditi mobilnim aparatom,jer ukoliko i spojite te jedinice napravice se prostor izmedju nih i dvojki.Ako pak i dvojke primaknete jedinicama,ostaje prostor izmedju 2 i 3 i tu nailazite na problem sto se mobilnog aparata tice-trojku njime ne mozete pomeriti.Znaci jedino vam je resenje fiksni aparat .Naravno pre svega treba ustanoviti da li vam je resica koja se nalazi iznad i izmedju jedinica(frenulum)nisko pripojen-ukoliko jeste treba ga secnuti i osloboditi jedinice stalne vuce .
Pozdrav
dac@
Novi član
Novi član

Post od dac@ »

Hvala velika! :D

No, interesuje me da li je moguce to 'popunit' krunicama ili tako nesto? Obzirom da su ostali zubi u savrsenom redu, a razmak je nekih 2mm, ne vise. Zubar kaze da nema potrebe za aparaticem, osim ako nisam neki perfekcionista. :) Da li tu postoji mogucnost, ako se recimo odlucim za fiksni, da ce se nakon nekog vremena vratiti na staro? Koliko dugo bi nosila aparat? God, dvije, tri? :) I da, frenulum je nisko pripojen.
Lanselot
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 24, 2007 10:23 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Lanselot »

Ne tezi savrsenosti,u prirodi ona ne postoji!Dijastema (razmak) izmedju prednjih zuba i to jedinica je zaista sarmantna ,bas zato sto je neobicna.Ako je to 2 mm, mislim da je to ,stvarno nista strasno.Pa i Vanesa Paradise ima ogroman razmak i zivi normalno i uz to jos je poznata i prepoznatljiva po tome!A sto se tice fiksnog aparata nosi se godinu dana i poprilicno menja navike u odrzavanju higijene,od same cetkice i drugog pomocnog pribora za higijenu,preko ucestalosi pranja zuba,pa do najcesce isteka tih godinu dana,nosenja mobilnog aparata(proteza) za fiksaciju novonastalog stanja....Dakle mnogo buke i frke oko tvoje trenutne preokupacije,i malo razmakknutih sekutica.....
dac@
Novi član
Novi član

Post od dac@ »

Hehe, dobro nije Madonna ovaj put. :)

Stvar je još u tome što je dijastema samo između prva dva dok su ostali dosta zbijeni, previše. Pa mi se tako znao karijes sa petice proširiti na šesticu i četvorku što se tek dalo primjetit kad se petica otvorila, i to i sa jedne i sa druge strane. :(

A i jedna jedinica ide malo preko dvojke i za to mi i sam stomatolog kaže da bi eventualno mogla imati problema, al eto kao opet nije tako strašno? :-?

Sve u svemu, ako je za fiksni godina dana u pitanju, pa i dvije, nije mi to nikakav problem.
tedydent
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 12:50 am

Post od tedydent »

Pre bilo kakvog razmisljanja o fiksnom aparatu morate resiti nizak pripoj frenuluma - uraditi frenektomiju.Intevencija je lagana(govorim iz sopstvenog iskustva) i tek nakon toga ukoliko je bocno malko tesno a postoji 2 mm dijasteme ,eventualno staviti fiksni,kad ste vec raspolozeni .I po skidanju se danas sve redje ,za retenciju ,stavljaju mobilni aparati vec su ih zamenile folije koje su mnogo ugodnije i estetski vrlo zadovoljavaju.
Odgovori