Koartacija aorte

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
N
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 29, 2007 9:48 pm

Koartacija aorte

Post od N »

Moj problem je sledeci: kada sam imala 5 meseci otkrili su mi sum na srcu tj. koartaciju aorte. Sa 14 godina sam operisala aortu, sve je ispalo dobro. Sada imam 20 godina i jos uvek moram ici na kontrole. Rekli su mi da to moram obavljati ceo zivot. Sad je vas pitam zasto je to tako? To znaci da mi se uvek stanje moze pogorsati? Napominjem da nikada nisam imala tegobe... Ni pre a ni posle operacije.
dalton
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 06, 2007 7:05 pm

Post od dalton »

Koarktacija aorte predstavlja levkasto suzenje aorte (u vidu pescanog sata), najcesce na isthmusu, tj na prelasku descedentne aorte u grudnu aortu, i to u nivou ligamenta arterijskog kanala ili cesce sa prohodnim arterijskim kanalom.

Operise se kad se otkrije, bez potrebe za duzim odlaganjem. Takozvane kriticne neonatalne koarktacije se tretiraju kao hitna kardiohirurska stanja. Danas postoji mogucnost prosirenja suzenog dela i stentovanje aorte, i cak zatvaranje prohodnog arterijskog kanala u istom aktu interventnom kardioloskom procedurom, bez operacije, takozvanim "covered stent-om" (ova procedura nije rutinska u Srbiji).

20-30% operisanih razvija ponovno suzenje na mestu operativne anastomoze. Ova komplikacija se moze resiti balon dilatacijom suzenog dela, bez operacije, ili novom operacijom.

Postoji znacajno veca verovatnoca od razvoja visokog arterijskog pritiska bilo kad u zivotu u odnosu na zdravu populaciju i posle uspesne i na vreme obavljene operacije tako da su povremene kardioloske kontrole potrebne.
Odgovori