povišen krvni pritisak i tahikardija

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
petronijevic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 13, 2007 6:09 pm

povišen krvni pritisak i tahikardija

Post od petronijevic »

Pre nekoliko dana osetio sam pri odlasku na spavanje lupanje srca koje mi je smetalo i zbog kojeg nisam mogao da zaspim pa sam otišao kod interniste.On je utvrdio povišen krvni pritisak 140/100 i tahikardiju 90 otkucaja u minutu i gojaznost.EKG snimak je pokazao nešto manju voltažu srca,ritmičan ali nešto ubrzan rad.Prepisao je presolol 2 x 1/2 tablete od 100 mg,bromazepam 2 x 1/2 tablete od 3 mg, i 1 tabletu cardiopirina od 100 mg.Pošto sam postio Uskršnji post već skoro mesec dana,preporučio mi je da prekinem post što sam i učinio,ali bez nekog naglog prelaska na jaču ishranu.
Međutim stanje se nije popravilo,čak sam počeo da osećam blagi bol na levoj strani od kada uzimam terapiju koji je negde na granici između blagog bola i neke senzacije.
Imam 33 godine i oko 110 kg a visinu 180 cm.Pre 2 meseca sam merio pritisak
i bio je 140/90 a broj otkucaja 100 i otišao sam do obližnje ordinacije,međutim dok sam došao i stigao na pregled za 1/2 sata,kada je lekar izmerio pritisak sve je bilo normalno,pa mi je preporučio da ponekad kada je potrebno uzmem lasix i bensedin,ali ništa u smislu neke trajne terapije.Pre par godina sam radio ultrazvuk srca koji je pokazao nešto manje srce za moju konstituciju ali ništa posebno alarmantno.
Pre 5 godina kada sam bio vojsci,bolovao sam od bronhitisa i jednom prilikom je konstatovan pritisak 200/120,a pošto sam bio hospitalizovan zbog bronhitisa vršeno je merenje pritiska 3 puta dnevno,i 10-tak dana je pritisak bio 120/80,pa je bronhitis saniran a ja pušten natrag u vojnu jedinicu sa dijagnozom hipertensia arterialis oscilatoria i obesitas.Takođe su dali i ocenu ograničene sposobnosti,zbog gojaznosti i pritiska ali su mi lekari rekli da je to zbog toga što sam služio u specijalnom rodu pešadije i što sam imao preko 27 godina,a inače da sam u običnoj pešadiji ne bi ograničili sposobnost jer jednom izmereni visoki pritisak u uslovima kada sam inače bio bolestan i pod terapijom antibiotika ne daje osnova za ovakvu dijagnozu.Nakon toga takođe u vojsci sam imao test opterećenja na pokretnoj treci koji je pokazao normalne rezultate za moju težinu i konstituciju a par meseci kasnije test opterećenja na ergobiciklu koji nisam uspeo ni da završim.
Nakon vojske 5 godina nisam osećao nikakve tegobe u vezi srca a sada ne znam da li mi terapija koju mi je lekar prepisao pomaže ili pogoršava stanje a za 7 dana mi je zakazan ultrazvuk,ali mi je bitno da znam šta da radim u međuvremenu.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Terapija koju trenutno imate trebalo bi da je dovoljna. Ukoliko se hipertenzija odrzava, dodace Vam verovatno neki ACE inhibitor, diuretik i/ili Ca-blokator. Svojim pacijentima savetujem da mere tenziju ujutru pre ustajanja, u podne pre rucka i uvece pre uzimanja vecernje doze lekova - i da mi za 7 dana donesu taj profil tenzije. Tako znamo koja je doza nedovoljna, koja je prevelika i gde mozda treba dodati ili izbaciti neki lek.

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
jedan_sasha
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 2:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: povišen krvni pritisak i tahikardija

Post od jedan_sasha »

petronijevic napisao:Pre nekoliko dana osetio sam pri odlasku na spavanje lupanje srca koje mi je smetalo i zbog kojeg nisam mogao da zaspim pa sam otišao kod interniste.On je utvrdio povišen krvni pritisak 140/100 i tahikardiju 90 otkucaja u minutu i gojaznost.
Koliko ja znam 90/min nije tahikardija.... tahikardija je od 120/min i bradikardija ispod 50/min...
Jesi nosio holter pa ti je to prosjek ili u trenutno? 90 je nista, kada potrcis ili se popnes uz stepenice moze da ide i do 160/min a da ne osjetis nesto puno to lupanje....
moj prosjek dnevni je 98, ali taj dan sam bio nesto aktivniji nego inace, trcao sam nesto malo, imao sam dosta penjanja uz stepenice pod opterecenjem i jednu svadju sa zenom, dosta cigareta i dosta alkohola... Za ne povjerovati, namjerno sam to swe radio da se swe to fino vidi na EKGu... :)

Tanki nervi su cest uzrok tahikardiji i krvnom pritisku... da ne kazem glavni uzrok. Drzi se i disi duboko... :)
petronijevic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 13, 2007 6:09 pm

Post od petronijevic »

vise me zabrinjava blagi bol u predelu srca nego neki narocito veliki pritisak ili tahikardija.
Nisam se do sada nesto posebno pregledao samo mi je radjen EKG i merenje pritiska,i pre par godina ultrazvuk srca.
Lekar mi je prepisao andol(kardiopirin) pa mi to deluje malo cudno.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Mozda gresim, ali ja znam da je normalan puls od 60-90. Sve preko 90 jeste tahikardija??!!

Ispravite me ako gresim??!!

Pozz, majja :wink:
jedan_sasha
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 2:57 pm

Post od jedan_sasha »

majja napisao:Mozda gresim, ali ja znam da je normalan puls od 60-90. Sve preko 90 jeste tahikardija??!!

Ispravite me ako gresim??!!

Pozz, majja :wink:
Bitan je prosjek dnevni. Pricamo o relativnom pulsu... kada spavas, svadjas se, hodas, jedes, trcis uz stepenice ili nosis dijete koje samo sto ti nije ispalo.
Sportasima uvijeg brze lupa... ljenjivcima sporije. :)

Evo na mom ekgu je pisalo 98/min i sistem izbacuje automatski rezultat sa svim parametrima uzetim u obzir " sinus ritam ... normalan EKG" Kako to?
Odgovori