Postovani...mom ocu je pre tri godine dijagnosrikovana apsolutna aritmija i srcana isuficijencija..Dva puta je hospitalizovan,terapija korigovana x puta....Usponi,padovi...sve u krug....Sve do jula 2005 kada mu je hitno uradjena rf ablacija i tada je uveden u sinusni ritam!!!I bio je odlicno!!!Naravno i dalje je pio amiodaron,verapamil,sintrom(brzo posle toga su mu iskljucili sintrom) i bensedin...Evo skoro dve godine su prosle....
Medjutim,u poslednje vreme opet oseca jako zamaranje i "tezinu" oko srca...Uradjen mu je eho srce koji je skroz u redu osim sto je "sve vreme pregleda zabelezena tahiaritmija".Odmah potom mu je stavljen i holter ekg-a i evo rezultata:
Tokom 24h holter ekg monitoringa registrovana je fibrilacija pretkomora sa tranzitornom pojavom fibriloflatera.Prisutna apsolutna aritmija komora prosecne fr.1105/min,maksimalne fr.157/min i minimalne fr 81/min nocu.Nisu registrovane pauze,bradikardije i VES.Cest nalaz elevacije ST segmenta u V3 i V5 odvodu sa pojavom izrazito visokih T talasa.
Th.Amiodaron,presolol 100 2*1/2.Cardiopirin.
Evo,ovu terapiju pije vec 5 dana ali njemu nije nista bolje,bas nista...Mnogo sam zabrinuta.......
Molim Vas rastumacite mi malo oval nalaz holtera i uopste sta vi mislite o svemu....Molim Vas odgovorite sto pre,mnogo sam zabrinuta....
POZDRAV
rezultat holtera-za dr ivicu
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Ako je EHO srca uredan, pretpostavljam da je EF takodje uredna i da je srcani output neporemecen. Potrebno je koliko-tolko sanirati atrijalni flater-fibilaciju. Kod nas najcesce se za to koriste Propafen i Amiodaron. Ako Amiodaron nije koristan, ja bih uveo Propafen 2x300mg inicijalno. Uz to, obavezno bih uveo Farin, najpre 1x1 tabletu, uz kontrolu INR na 7 dana, dok se ne dodje na INR=2. Ako propafen ne odreaguje kako se ocekuje, postoje strani alternativni lekovi kao sto su Quinidin (Cardioquin, Quinalan, Quinidex, Quinaglute) i Ibutilide (Corvert). Iako nije i savetovano, dejtvo Propafena se moze pojacati istovremenim davanjem beta-blokatora kao sto je Presolol (ili jos bolje, Karvileks, koji je i beta i alfa blokator). Visoki T talasi indikuju ili hipertenziju ili nervozu...
Ostalo mozete da me pitate telefonom, a iskreno se nadam da ce se pojaviti i neki kardiolog medju kolegama koje odgovaraju na pitanja pacijenata.
Pozdrav!
Ostalo mozete da me pitate telefonom, a iskreno se nadam da ce se pojaviti i neki kardiolog medju kolegama koje odgovaraju na pitanja pacijenata.
Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.