ZA DR IVICU (NARAVNO)-NEDOUMICA
ZA DR IVICU (NARAVNO)-NEDOUMICA
Naime,kontrolisem Hasimoto vec godinu dana i zadnjih par kontrola radim analize TSH,FT4 i T4 i obavezno se u laboratoriji zacude kako to.Pitaju me da li sam sigurna da je u pitanju FT4 i T4,teraju me da pozovem doktorku da proverim da li je stvarno mislila na te analize....E sad....posto smo vec iz vasih postova naucili da je FT4 frakcija koja sluzi za otkrivanje nekih nedoumica,zanima me da li biste Vi mogli da mi kazete o kojim se nedoumicama radi?Hormoni su mi na samoj donjoj granici i jos uvek ne uzimam terapiju.HVALA (po ko zna koji put)!!! 

-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Slobodan T4 je onaj deo T4 koji je aktivan i koji utice na regulaciju metabolizma. kada nam T4 ne kazuje dovoljno (normalan), a imamo lako povisen ili snizen TSH, odredjujem FT4. Ukratko to ide ovako:
Povisen TSH + snizen FT4 = primarna hipotireoza, bolest stitne zlezde
Snizen TSH + nizen FT4 = smanjena funkcija st. zlezde zbog smanjene funkcije hipofize
Snizen TSH + povisen FT4 = primana hipertireoza, stitna zlezda luci "sama od sebe", a hipofiza ne luci TSH.
Jos jednom, FT4 uglavnm sluzi kada imamo normalan T4, a povisene ili snizene vrednosti TSH. Ako je T4 sam po sebi vec poremecen, odredjivanje njegovih slobodnih frakcija je od malog, ili nikakvog znacaja i predstavlja samo trosak za pacijenta.
Povisen TSH + snizen FT4 = primarna hipotireoza, bolest stitne zlezde
Snizen TSH + nizen FT4 = smanjena funkcija st. zlezde zbog smanjene funkcije hipofize
Snizen TSH + povisen FT4 = primana hipertireoza, stitna zlezda luci "sama od sebe", a hipofiza ne luci TSH.
Jos jednom, FT4 uglavnm sluzi kada imamo normalan T4, a povisene ili snizene vrednosti TSH. Ako je T4 sam po sebi vec poremecen, odredjivanje njegovih slobodnih frakcija je od malog, ili nikakvog znacaja i predstavlja samo trosak za pacijenta.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.