komisije i pravilnici
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
komisije i pravilnici
Da li neko zna po kom pravliniku ili odredbi komisija donosi odluku o izdavanju pen-ova. Na osnovu izvestaja lekara specijaliste potrebno mi je 3 pena mesecno, sa odgovarajucim brojem igala. Koristim dve vrste insulina u ukupno cetiri doze na dan, imam preko 26 god., komisija je procenila da moze da mi da odobrenje za jedan pen i trideset igala! Ima li neko slicno iskustvo?
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Svi preko 26 godina starosti prolaze kao i ti, na žalost. Pravilnik mozes naci na sajtu u mom potpisu. Pisali smo puno puta RZZZO da se ova odluka izmeni, ali bez uspeha. "Dobro je da vas nismo prebacili sve na špriceve i bočice" je bio najčešći komentar nadležnih
Pisaćemo opet.
Bitno je da ovde razjasnimo da li koristiš insulin u obliku pena (npr. Novolet, FlexPen) ili karpula.
Ako koristiš karpule, jedan pen ćeš dobiti na recept, a jedan neka ti pokloni firma čiji insulin koristiš. "Pravo na 3 pena" ... ??

Pisaćemo opet.
Bitno je da ovde razjasnimo da li koristiš insulin u obliku pena (npr. Novolet, FlexPen) ili karpula.
Ako koristiš karpule, jedan pen ćeš dobiti na recept, a jedan neka ti pokloni firma čiji insulin koristiš. "Pravo na 3 pena" ... ??
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Da li smo gradjani drugog reda?
Koristim pen Novo Let. Kada sam napisala da imam pravo na 3 pena, mislila sam na to da kada saberem sve doze, dnevno koristim 56 ij Actrapid-a. Insulatard ne racunam. Sami mozete da izracunate koliko jedan pen moze da mi traje. Da ne pominjem situacije kada moram da putujem i nisam u mogucnosti da pribavlm recept. Dijabeticar sam od detinjstva, uredno regulisan secer, bez ikakvih komlikacija u svojoj 44.god. imam utisak da sam zbog toga kaznjena. Naime, radno sam sposobna, biohemijske analize i sve ostale radim u privatnim laboratorijama, ginekoloske preglede, posete kadiologu, oftamologu i sl. takodje radim u privatnim ordinacijama, u bolnici sam lezala samo jednom u zivotu u 17.-oj godini, sama kupujem tracice, sve u svemu trudim se da nisam na teretu drzave i budzeta. I sta dobijam za uzvrat - komentar da do 26.god. imam pravo da dobijam potrebnu kolicinu lekova, a posle toga? Koji poslodavac ce da tolerise toliki izostanak sa posla (dom zdravlja, specijalista, komisija), a ako ostanem bez posla kako da kupim lek? U penziju ne mogu jer nemam nikakvih komplikacija. Priznacete da je porazavajuce!
-
- Saradnik
- Kontakt:
Aaa, to je onda velika zabuna! Neko tu od vaših u DZ ne poznaje propise dovoljno i ja Vas molim da me kontaktirate da bismo to rešili sa lekarima opšte prakse. Nije mi prvi put, na žalost.
Vi imate pravo na po jednu kutiju insulina, dakle kutiju od 5 penova kratkodelujućeg i kutiju od 5 penova dugodelujućeg insulina MESEČNO. Vi nemate potrebe da idete na komisiju više od jednom godišnje za trake, a imate pravo na besplatnih 50, kao i na 30 iglica na mesečnom nivou. Ne znam ko Vas je poslao na komisiju zbog penova, vi ste na intenziviranoj terapiji i imate pravo na pen. Ovde su oni pobrkali karpule (gde se na komisiju ide zbog metalnog, tj. digitalnog pena) i Novolet pakovanje insulina.
Vi imate pravo na po jednu kutiju insulina, dakle kutiju od 5 penova kratkodelujućeg i kutiju od 5 penova dugodelujućeg insulina MESEČNO. Vi nemate potrebe da idete na komisiju više od jednom godišnje za trake, a imate pravo na besplatnih 50, kao i na 30 iglica na mesečnom nivou. Ne znam ko Vas je poslao na komisiju zbog penova, vi ste na intenziviranoj terapiji i imate pravo na pen. Ovde su oni pobrkali karpule (gde se na komisiju ide zbog metalnog, tj. digitalnog pena) i Novolet pakovanje insulina.
komisije i pravilnici po drugi put
Hvala vam puno! Konacno neko zna sta radi, bolje receno sta treba da se radi. Posto je situacija u zdravstvu takva kakva jeste, ne mogu da krivim lekare opste prakse. Ja sam pacijent u domu zdravlja Vracar u kome su se lekari menjali i nikada nisam sigurna koji ce me primiti. Postojalo je specijalno odeljenje za dijabeticare koje je od skoro ukinuto, pa pretpostavljam da je to razlog neobavestenosti. Mozda bi resenje bilo da mi kazete kako mogu da dodjem do pismenog uputstva ili tumacenja zakona koji ovo regulise, da ga imam sa sobom i predocim prilikom svake posete lekaru. To bi i njima pomoglo, a meni kao pacijentu svakako. samo da razjasnim- za Insulin u NovoLet penovima mi je dovoljan samo recept lekara opste prakse,uz izvestal lekara specijaliste naravno, a za igle idem na komisiju jednom godisnje. Zahvaljujem se ponovo za ekspeditivnost i pomoc.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Lekari dobijaju pravilnike, ali ih na žalost ne čitaju... Imate važeći pravilnik na sajtu u mom potpisu, odnosno na http://www.diabeta.net/pravilnik.htm
DZ Vračr je "stara boljka"...
Među prvima su ukinuli savetovalište, a samo jedna dr zna kako se radi sa osobama sa dijabetesom. Imali smo od početka godine mnogo pritužbi na rad u tom DZ, pa sam reagovala i poslala pismo direktorki... Ali, ostala sam bez ikakvog odgovora....
Toliko o "uvažavanju udruženja dijabetičara" u ovom gradu.
Edukacija lekara opšte prakse mislim da je bila pre 10-ak dana u ovom DZ, pa se nadam da će situacija biti malo lakša za sve vas koji odlazite po recepte u ovu ustanovu. Javljajte kako stoje stvari.
Jeste, ispravno ste shvatili svoja prava vezano za mesečne količine insulina, odnosno za komisije. Ukoliko vam, recimo, kutija Instulatard-a traje dva meseca, dogovorite se sa lekarom da ga uzimate na dva meseca.
Za sve što vam Vam bude trebalo, tu sam.
DZ Vračr je "stara boljka"...

Edukacija lekara opšte prakse mislim da je bila pre 10-ak dana u ovom DZ, pa se nadam da će situacija biti malo lakša za sve vas koji odlazite po recepte u ovu ustanovu. Javljajte kako stoje stvari.
Jeste, ispravno ste shvatili svoja prava vezano za mesečne količine insulina, odnosno za komisije. Ukoliko vam, recimo, kutija Instulatard-a traje dva meseca, dogovorite se sa lekarom da ga uzimate na dva meseca.
Za sve što vam Vam bude trebalo, tu sam.

komisije i pravilnici po treci put
Draga Diabeta, procitala sam sve pravilnike i uputstva, ali svuda postoji samo sifra za pen spric ili karpule, ali ne i za pen brizgalicu (za visekratnu upotrebu) kako pise na kutiji leka. Sta da kazem lekaru kako da mi napise ispravan recept? Koju sifru da upotrebi? Meni nije potrebno medicinsko pomagalo vec lek u odredjenom pakovanju. Znam da je to Vama jasno, ali njima nije. Mozda mozete da na sajtu prikazete primere kako bi trebalo da izgleda ispravno popunjen recept za ovu vrstu leka pa da im to predocimo. Resavska skola u Srbiji je tradicija. Veoma sam Vam zahvalna za ovu nezamenjivu pomoc. Posle ovakvog Vaseg truda i ovako pokazane brige za probleme pacijenata, ja Vama licno i Udruzenju zelim da ponudim svu mogucu pomoc i saradnju, na volonterskoj bazi, naravno. Pozdrav.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Šifru leka ćete naći na samoj kutiji Actrapida, tj. Insulatarda i to na poleđini kutije. Ako hoćete, ponesite prazne kutije doktorki da bi se uverila da je to-to. Liste lekova sa šiframa imate na sajtu RZZO
http://www.rzzo.sr.gov.yu/download/Alista.pdf
Mislim da Vam je jednostavnija ova prva varijanta, jer je lista lekova ogromna za štampanje, a i menjaju je s vremena na vreme.
Hvala za ponuđenu pomoć, imaćemo je u vidu. Za početak, izveštavajte nas o stanju u DZ Vračar
http://www.rzzo.sr.gov.yu/download/Alista.pdf
Mislim da Vam je jednostavnija ova prva varijanta, jer je lista lekova ogromna za štampanje, a i menjaju je s vremena na vreme.
Hvala za ponuđenu pomoć, imaćemo je u vidu. Za početak, izveštavajte nas o stanju u DZ Vračar

-
- Saradnik
- Kontakt:
Prema RZZO listi, na Vašem receptu za Actrapid bi trebalo da stoji:
Šifra leka: 0041414
1. Actrapid Novolet HM 100
2. 5 x 3 ml
3. ukupna dnevna doza se podeli na 3 porcije, npr. 12 + 14 + 18 ij. (ako je kod Vas dnevna doza 56 jedinica, onda je raspodelite onako primate pred obroke)
4. na poleđini recepta je overa sa napomenom "po nalogu endokrinologa", pečat i potpis lekara opšte prakse
Tako isto i za Insulatard, gde je šifra leka 0041400.
Na RZZO listi videćete da oni Novolet pakovanje zovu "karpula sa dozerom", što unosi dodatnu konfuziju u celu našu priču.
Uvek se možete obratiti predstavništvu Novo Nordiska na 011 2222-700 ukoliko imate problema sa njihovim penovima i lekarima u DZ. Oni imaju svoje ljude na terenu i posao im je, između ostalog, da nama olakšavaju život i obučavaju lekare.
Mi u udruženju to ne možemo da radimo, jer nemamo ni finansijskih niti ljudskih kapaciteta. Ali, uvek možemo da pošaljemo dopis i reagujemo na nepravilnosti, kao što i činimo.
Šifra leka: 0041414
1. Actrapid Novolet HM 100
2. 5 x 3 ml
3. ukupna dnevna doza se podeli na 3 porcije, npr. 12 + 14 + 18 ij. (ako je kod Vas dnevna doza 56 jedinica, onda je raspodelite onako primate pred obroke)
4. na poleđini recepta je overa sa napomenom "po nalogu endokrinologa", pečat i potpis lekara opšte prakse
Tako isto i za Insulatard, gde je šifra leka 0041400.
Na RZZO listi videćete da oni Novolet pakovanje zovu "karpula sa dozerom", što unosi dodatnu konfuziju u celu našu priču.
Uvek se možete obratiti predstavništvu Novo Nordiska na 011 2222-700 ukoliko imate problema sa njihovim penovima i lekarima u DZ. Oni imaju svoje ljude na terenu i posao im je, između ostalog, da nama olakšavaju život i obučavaju lekare.
Mi u udruženju to ne možemo da radimo, jer nemamo ni finansijskih niti ljudskih kapaciteta. Ali, uvek možemo da pošaljemo dopis i reagujemo na nepravilnosti, kao što i činimo.