Ulazim u 28 nedelju trudnoce, u pitanju blizanacka trudnoca, do sada su mi sve analize bile ok: krvi (blago anemicna) , urina (dosta bakterija, ali je urino kultura uvek pokazivala sterilan nalaz), kao i bakterioloski brisevi cerviksa i vagine. Medjutim na poslednjem pregledu u urinu su se pojavili proteini. U trudnocu sam usla sa pritiskom 120/80, a sada mi se desava da skoci i na 125/85 pa cak i na 130/90.
Lekar me je poslao da sledece nedelje uradim CTG i ponovim analizu urina.
Da li sam u rizicnoj grupi za preeklampsiju?
Preeklampsija?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Rizicni faktori za pre-eklampsiju
- trudnoca prije 20 i poslije 40
- prva trudnoca
- prisutna hronicna hipertenzija
- sistemski lupus eritematosus
- pre-eklampsija u prethodnoj trudnoci/trudnocama
- pozitivna porodicna istorija za pre-eklampsiju
- viseplodna trudnoca
- hidatiformna mila
- fetalni hidrops
U dijagnostici preeklampsije ( PET )je vazno u kome periodu trudnoce se javlja ( prije ili poslije 24 nedjelje ), drugo kakve Vi simptome imate ili nemate nikakve simptome, ako Vam je pritisak bio jedanput 130/90mmHg, to nije dijagnosticki kriterijum za PET.
Pritisak mora da bude izmjeren od strane med.radnika, u sjedecem polozaju sa rukom u podignutom u visini ramena, da bude 140/90 ili vise izmjeren u 2 navrata sa 6 sati razlike.
Ako je urin pokazao proteine u tragu, a nema ozbiljne infekcije, potrebno je izmjeriti kolicinu proteina u 24 satnom urinu, sto znaci da morate da skupljate urin koji cete mokriti za 24 sata i donijeti u laboratoriju da se ti proteini odrede. Ako je vise nego 300mg/24 sata urinu, i pritisak je tih vrijednosti, onda se moze postaviti dijagnozu PET.
Nekada se smatralo da su edemi isto dijagnosticki kriterij za PET dg, ali je u danasnje vrijeme izbaceno iz dijagnostickih kriterijuma.
Puno pozdrava.
Obgyn.
- prva trudnoca
- prisutna hronicna hipertenzija
- sistemski lupus eritematosus
- pre-eklampsija u prethodnoj trudnoci/trudnocama
- pozitivna porodicna istorija za pre-eklampsiju
- viseplodna trudnoca
- hidatiformna mila
- fetalni hidrops
U dijagnostici preeklampsije ( PET )je vazno u kome periodu trudnoce se javlja ( prije ili poslije 24 nedjelje ), drugo kakve Vi simptome imate ili nemate nikakve simptome, ako Vam je pritisak bio jedanput 130/90mmHg, to nije dijagnosticki kriterijum za PET.
Pritisak mora da bude izmjeren od strane med.radnika, u sjedecem polozaju sa rukom u podignutom u visini ramena, da bude 140/90 ili vise izmjeren u 2 navrata sa 6 sati razlike.
Ako je urin pokazao proteine u tragu, a nema ozbiljne infekcije, potrebno je izmjeriti kolicinu proteina u 24 satnom urinu, sto znaci da morate da skupljate urin koji cete mokriti za 24 sata i donijeti u laboratoriju da se ti proteini odrede. Ako je vise nego 300mg/24 sata urinu, i pritisak je tih vrijednosti, onda se moze postaviti dijagnozu PET.
Nekada se smatralo da su edemi isto dijagnosticki kriterij za PET dg, ali je u danasnje vrijeme izbaceno iz dijagnostickih kriterijuma.
Puno pozdrava.
Obgyn.