ureaplazma-samo jedan od partnera?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
profnr
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Feb 03, 2007 11:36 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

ureaplazma-samo jedan od partnera?

Post od profnr »

Interesuje me da li je moguce da jedan od supruynika ima ureaplazmu, a drugi ne.Naime, mom suprugu je otkrivena ova bakterija u Hexalabu.I ja sam se testirala na istu u Pasteru i nalaz je negativan. Mojoj doktorki je to logicno, ali suprugov urolog tvrdi da je nemoguce.Taj gospodin me je bacio na muke, ali moja dr tvrdi da nema potrebe da testiranje ponavljam. Naravno, ja ne uzimam terapiju. Molim odgovor strucnjaka.Hvala unapred!
paki
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

Ko mene je bila obrnuta situacijia........Pa izgleda da je moguće...
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

A ko Vas je poslao na testiranje i zasto ?
Pozdrav,
ObGyn
profnr
Stalni član
Stalni  član

Post od profnr »

Suprug se testirao zato sto smo vec 4 godine u braku i ne uspevamo da ostvarimo trudnocu. Nakon sto je otkriveno da ima pomenutu bakteriju (krajem januara ove godine), zelela sam da ponovo utvrdim imam li je i ja(testirala sam se i u junu 2006. i nisam je imala). Nalaz je i ovoga puta(29.januar 2007.bio negativan).Doktorka (ginekolog) mi je rekla da ne treba da pijem lekove jer bakteriju nemam. Urolog, kao sto rekoh, tvrdi da je nemoguce da jedan partner ima ureaplazmu, a drugi ne. Napominjem da je i doktorka kod koje sam se ranije privatno lecila tvrdila da nepostojanje bakterije kod jednog partnera ne podrazumeva da je i drugi partner nema.
paki
profnr
Stalni član
Stalni  član

Post od profnr »

Zaboravila sam da napomenem da je u suprugovom spermogramu nadjen veliki broj leukocita (pyospermia), kao i da je konstatovana oligoastenospermia( ne mnogo velika odstupanja, nemam spermogram kod sebe, pa ne mogu da napisem tacne vrednosti), kao i teratospermia(ako se tako pise).Ima li, mozda, sve ovo veze sa ureaplazmom?Hvala unapred!
paki
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

U izdanju "Evaluacija zenskog infertiliteta" u maju prosle godine, od strane "Up to date", sto je jedan od EBM ( evidence based medicine ) izvora rezultata najvaznijih klinickih istrazivanja u svijetu, navodi listu testova koji imaju malu ili nikakvu ulogu u procjeni uzroka zenskog infertiliteta, kao sto su:

1. postkojtalni test

2. endometrijalna biopsija

3. mjerenje bazalne temperature

4. odredjivanje kultura na Ureaplasma urealytica i Mycoplasma hominis, zato sto su rezultati istrazivanja pokazali da je uloga ovih bakterija minimalna !!! i uzrokovanju infertiliteta.

5. testiranje na antitijela ( antifosfolipidna, antispermatozoidna, antinuclearna, i antitiroidna ). Kad je u pitanju habitualni pobacaj ( 3 i vise spontanih pobacaja ) testiranje na antifosfolipidna antitijela je svakako jedan od neophodnih testova, ali ovi testove ne treba da se rade prije IVF ili u toku ispitivanja uzroka infertiliteta

6. Kariotip...nema potrebe raditi kariotip u sklopu ispitivanja uzroka infertiliteta, i prije IVF, ukoliko partner nema oligospermiju, ili zena nema dokaz o prijevremenoj menopauzi ( prije 40 godine zivota ) ili habitualni pobacaj ( vec objasnjen ).

Nadam se da ce ovo da pomogne zenama koje imaju problem infertiliteta, da suoce ginekologe koje ih salju na bezpotrebna isptivanja sa rezultatima najnovijih istrazivanja, i smanji tjeskobu, ako neki od partnera ima pozitivan test na urealplazmu...pih ! to ocigledno nije uzrok infertiliteta...kako pametni ljudi kazu !
Pozdrav,
ObGyn
profnr
Stalni član
Stalni  član

Post od profnr »

Hvala Vam! Iz konteksta sam "izvukla" ono sto me je zanimalo-znaci, moguce je. E,a sad bi mi trebao i savet.Zanima me Vase misljenje da li da sacekam sa HSG-om dok se suprugov spermogram ne popravi (mozda nam se tad posreci)?Uradila sam papanikolau (2), kolposkopiju (u redu), vaginalni i cervikalni bakterioloski bris kao i briseve na klamidiju,mikoplaymu i ureaplazmu - sve je u redu. Iskreno, iskustva mnogih koji su adili HSG su me uplasila.
paki
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Vas suprug treba da uradi spermokulturu ! i antibiogram. Ako ima masu leukocita u spermi, onda sigurno ima i upalni proces. Da li je ureaplazma jedina bakterija koja je nadjena kod njega u spermokulturu ? Ako jeste i ako je potrosio antibiotike, potrebno je da ponovi spermanalysis. Napisite nalaz spermograma, ukljucujuci volumen sperme, kolicinu spermatozoida po ml kubnom, % pokretnih spermatozoida...napisite da li je pusac ? pije li alkohol ? ili neke lijekove ?

Ako do trudnoce nije doslo u toku 4 godine, imate ovulatorne cikluse ( redovne ), imate redovne nezasticene seksualne odnose, slijedeci koraj je ispitivanje prohodnosti tuba, i naravno uraditi minimalni hormonalni profil 3. dana ciklusa FSH, TSH, Prolaktin i 21.dana ciklusa progesteron...to je sve za sada. U mojoj bolnici radimo HSG vrlo uskim kateterom, koji ne zahtijeva nikakvu dilataciju grlica materice, pa prema tome nije niti bolna intervencija, niti zahtijeva uvodjenje pacijentkinje u opstu anesteziju, jer je pretraga gotovo bezbolna...bolovi koje mozete da osjetite su slicni menstrualni, i nastaju zbog sirenja materice i jajovoda kontrastom koji se propusta kroz kateter i istovremeno snimaju rendgenske slike. HSG se radi po prestanku menstruacije, sa urednim brisom na hlamidijiu i gonoreju. Prije intervencije mozete da uzmete 2 brufena, i 2 tylenola ( paracetamola ) i poslije intevencije idete kuci.
Vrlo obicna pretraga, ali kod nas se jos uvijek radi koristenjem starih instrumenata, siri se grlic materice bez potrebe i naravno zene iskuse razliciti stepen bola, koji ponekad zahtijeva opstu anesteziju...ali ako je sve u redu, nema razloga da iko ostaje u bolnici.

Srecno.
p.s. sledeci put kad postavite pitanje procitajte ljepljivu i napisite pitanje na nacin kako je to objasnjeno...niste dali nikakve podatke...sto samo smanjuje kvalitet odgovara koji dobijate.
Pozdrav,
ObGyn
profnr
Stalni član
Stalni  član

Post od profnr »

Ja imam 29 godina, on - 33(uskoro ce napuniti). Pusac je, ponekad pije alkohol, trenutno pije doxiciklin (jos 2 dana) zbog ureaplazme. Spermokulturu nije radio, ali jeste opsti bakterioloski bris uretre kao i bris uretre na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu. Nadjena je samo ureaplazma.
Spermogram:
Likvefakcija - 40 normalne forme - 0,46
Konzistencija - normalana abnormalne forme - 0,54
Zapremina ejakulata - 2,7
ph - 7,9 kisela fosfataza - 0,69
broj spermatozoida - 19,5 ref.vredn. (20-250)
br. sperm. - 52, 6
progresivno pokretni a)0,19 cink - 1,92
b) 0,15 fruktoza - 18,3
Pokretni c) 0,17 cink/fruktoza - 0,10
nepokretni d) 0,49
leukociti - 1,02
ostale celije - 5,42
vitalnost - 0,71
hipoosmotski test -0,72
paki
profnr
Stalni član
Stalni  član

Post od profnr »

ObGyn, napisala sam podatke koje ste trazili, pa, kag budete imali vremena, molim Vas, odgovorite na pitanje da li da cekam da se spermogram popravi, pa, ako do trudnoce u dogledno vreme ne dodje, da radim HSG. Ili, nema cekanja?Hvala unapred!
paki
profnr
Stalni član
Stalni  član

Post od profnr »

Obgyn, jeste li me zaboravili? Napisala sam Vam sve sto ste trazili.Hvala unapred!
paki
profnr
Stalni član
Stalni  član

Prolaktin na donjoj granici

Post od profnr »

Draga Obgyn, po Vasem savetu sam uradila analizu sledecih hormona:fsh, tsh i prolaktin (3. dana ciklusa). Na svoju ruku sam, istog dana, proverila i estradiol. Svi rezultati su u okviru referentnih vrednosti, ali me brine prolaktin, koji je na donjoj granici. Evo rezultata i ref. vrednosti - molim za tumacenje(moze i drugi dr):

TSH - 1,35 0,30 - 3,60
estradiol - 47 do 112 (u folikularnoj fazi)
FSH - 5,70 3,5 - 9,2
prolaktin 132 132 - 498

Hvala unapred!
paki
Odgovori