pomoc

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
majija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 09, 2007 11:25 pm

pomoc

Post od majija »

danas sam bila kod radiologa sa vma na pregled prvenstveno zbog ultrazvuka karlicnog dela. ono cega sam se pribojavala da nije uredu(jajnici) je takoreci savrseno... e sad zasto je meni potrebna pomoc... nije uspeo prostim jezikom da mi objasni sta znaci uterus u AVF septiran... moje grupo shvatanje je da mi je takoreci materica pregradjena????? i da u principu bi bilo najidealnije da ostanem u drugom stanju sto pre jer sa godinama (ja imam 27god) bice mi sve rizicnija trudnoca zbog toga.
molim vas ako mozete prostim jezikom da mi objasnite o cemu se radi... naravno da zelim decu ali da li je to bas toliko ozbiljno? ima li ozbiljnijih razloga da razgovaram sa partnerom?
unapred hvala na odgovoru
komsinica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 11, 2007 2:38 pm

Post od komsinica »

Koliko ja znam do trudnoche kod takvih materica dolazi,
majija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 09, 2007 11:25 pm

Post od majija »

da li zaista nema nikoga da mi objasni o cemu se radi? :( mnogo sam uplasena... trazila sam na internetu ali nista ne razumem prvo zato sto su to sve medicinski izrazi a drugo ne engleskom su... molim vas pomozite
merry2410
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 10, 2007 3:53 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od merry2410 »

Kako sam ja ucila u skoli o tome, takva materica se drugacije zove predvojena materica i da ces i kada ostanes u drugom stanju normalno imati menstruaciju jer je jedan deo materice potpuno odvojen od drugog. Koliko ja znam o tome, to uopste nije opasno. Pozdrav!! :P
KK
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 10, 2006 4:31 pm

Re: pomoc

Post od KK »

majija napisao:danas sam bila kod radiologa sa vma na pregled prvenstveno zbog ultrazvuka karlicnog dela. ono cega sam se pribojavala da nije uredu(jajnici) je takoreci savrseno... e sad zasto je meni potrebna pomoc... nije uspeo prostim jezikom da mi objasni sta znaci uterus u AVF septiran... moje grupo shvatanje je da mi je takoreci materica pregradjena????? i da u principu bi bilo najidealnije da ostanem u drugom stanju sto pre jer sa godinama (ja imam 27god) bice mi sve rizicnija trudnoca zbog toga.
molim vas ako mozete prostim jezikom da mi objasnite o cemu se radi... naravno da zelim decu ali da li je to bas toliko ozbiljno? ima li ozbiljnijih razloga da razgovaram sa partnerom?
unapred hvala na odgovoru
Ukratko, jer nemam vremena za duze objasnjenje - uterus u AVF, septiran znaci da se materica nalazi u normalnom polozaju (nije zavaljena), i da u unutrasnjosti materice postoji pregrada. Ne bi bio lose da nam napisete tacan nalaz sa ultrazvucnog pregleda, jer postoje razlicite pregrade - one koje dele i grlic i matericu na 2 dela, one koje dele samo matericu, i nepotpune pregrade materice, koje se nalaze samo u jednom (gornjem) deu materice, i koje zahvataju polovinu ili trecinu materice. Trudnoca sa ovakvom matericom je moguca. (ovo poslednje i na osnovu literature i iz licnog iskustva :) )
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga Majija, :-?
Sigurna, bolje reći definitivna dijagnoza materične pregrade, postavlja se tek nakon HSG i laparaskopije. Ultrazvučno se postavlja samo sumnja u ovaj defekt materice, nešto preciznija sa 4D U/Z aparatom.
Ne znam šta je komplikovano da vam se jednostavno saopšti da je materica uobičajno nagnuta napred tj. u AFV (antevrezija-fleksija) ništa mistično zar ne?! Septirano znači pregrađeno, dakle radi se o pregradi unutar materične šupljine, a dijagnostikuje se kao što napisah u predhodnoj rečenici.
U embrionalnom razvoju ženskog ploda od tzv. Milerovih kanala spajanjem nastaju unutrašnji genitalni organi, nepotpunim spajanjem nastaju određene anomalije, a jedna od njih je pregrada materične šupljine. Može biti potpuna ili delimična (uterus septus i u.subseptus).

Pozdrav Dr PeđaDj
Odgovori