danas sam bila kod radiologa sa vma na pregled prvenstveno zbog ultrazvuka karlicnog dela. ono cega sam se pribojavala da nije uredu(jajnici) je takoreci savrseno... e sad zasto je meni potrebna pomoc... nije uspeo prostim jezikom da mi objasni sta znaci uterus u AVF septiran... moje grupo shvatanje je da mi je takoreci materica pregradjena????? i da u principu bi bilo najidealnije da ostanem u drugom stanju sto pre jer sa godinama (ja imam 27god) bice mi sve rizicnija trudnoca zbog toga.
molim vas ako mozete prostim jezikom da mi objasnite o cemu se radi... naravno da zelim decu ali da li je to bas toliko ozbiljno? ima li ozbiljnijih razloga da razgovaram sa partnerom?
unapred hvala na odgovoru
pomoc
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Re: pomoc
Ukratko, jer nemam vremena za duze objasnjenje - uterus u AVF, septiran znaci da se materica nalazi u normalnom polozaju (nije zavaljena), i da u unutrasnjosti materice postoji pregrada. Ne bi bio lose da nam napisete tacan nalaz sa ultrazvucnog pregleda, jer postoje razlicite pregrade - one koje dele i grlic i matericu na 2 dela, one koje dele samo matericu, i nepotpune pregrade materice, koje se nalaze samo u jednom (gornjem) deu materice, i koje zahvataju polovinu ili trecinu materice. Trudnoca sa ovakvom matericom je moguca. (ovo poslednje i na osnovu literature i iz licnog iskustvamajija napisao:danas sam bila kod radiologa sa vma na pregled prvenstveno zbog ultrazvuka karlicnog dela. ono cega sam se pribojavala da nije uredu(jajnici) je takoreci savrseno... e sad zasto je meni potrebna pomoc... nije uspeo prostim jezikom da mi objasni sta znaci uterus u AVF septiran... moje grupo shvatanje je da mi je takoreci materica pregradjena????? i da u principu bi bilo najidealnije da ostanem u drugom stanju sto pre jer sa godinama (ja imam 27god) bice mi sve rizicnija trudnoca zbog toga.
molim vas ako mozete prostim jezikom da mi objasnite o cemu se radi... naravno da zelim decu ali da li je to bas toliko ozbiljno? ima li ozbiljnijih razloga da razgovaram sa partnerom?
unapred hvala na odgovoru

-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Draga Majija,
Sigurna, bolje reći definitivna dijagnoza materične pregrade, postavlja se tek nakon HSG i laparaskopije. Ultrazvučno se postavlja samo sumnja u ovaj defekt materice, nešto preciznija sa 4D U/Z aparatom.
Ne znam šta je komplikovano da vam se jednostavno saopšti da je materica uobičajno nagnuta napred tj. u AFV (antevrezija-fleksija) ništa mistično zar ne?! Septirano znači pregrađeno, dakle radi se o pregradi unutar materične šupljine, a dijagnostikuje se kao što napisah u predhodnoj rečenici.
U embrionalnom razvoju ženskog ploda od tzv. Milerovih kanala spajanjem nastaju unutrašnji genitalni organi, nepotpunim spajanjem nastaju određene anomalije, a jedna od njih je pregrada materične šupljine. Može biti potpuna ili delimična (uterus septus i u.subseptus).
Pozdrav Dr PeđaDj

Sigurna, bolje reći definitivna dijagnoza materične pregrade, postavlja se tek nakon HSG i laparaskopije. Ultrazvučno se postavlja samo sumnja u ovaj defekt materice, nešto preciznija sa 4D U/Z aparatom.
Ne znam šta je komplikovano da vam se jednostavno saopšti da je materica uobičajno nagnuta napred tj. u AFV (antevrezija-fleksija) ništa mistično zar ne?! Septirano znači pregrađeno, dakle radi se o pregradi unutar materične šupljine, a dijagnostikuje se kao što napisah u predhodnoj rečenici.
U embrionalnom razvoju ženskog ploda od tzv. Milerovih kanala spajanjem nastaju unutrašnji genitalni organi, nepotpunim spajanjem nastaju određene anomalije, a jedna od njih je pregrada materične šupljine. Može biti potpuna ili delimična (uterus septus i u.subseptus).
Pozdrav Dr PeđaDj