Tumor na vratu

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
gomatami
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 12, 2007 4:48 pm

Tumor na vratu

Post od gomatami »

Molim moderatora ove teme, pretpostavljam da je to Dr Ivica, da mi sto pre odgovori (da tumacenje) nalaza koje cu priloziti.

Rec je o mome ocu (1950) koji mi je tek pre par dana rekao da ima neke otekline po vratu. One su se javile pre 10-tak dana. Danas sam ga vodio na UZ pregled i evo nalaza:

Konsultativni pregled:
GT: palpabilna promena na levoj strani vrata velicine jajeta, zamor

UZ vrata:
U tireoidnom regionu vrata prikazuje se normalno polozena, heteroehogena, stitasta zlezda, bez cista i nodusa.

Lgl jugulodigastricne regije desno dijametra do 9mm. U nivou gornjeg sprata jugulodigastricne regije levo zapazaju se promene dijametra 19 mm i 21 mm, koje odgovaraju izmenjenim lgl.

Zakljucak TU colli l. sin. genesis lgl.

Evo i snimka

-- uklonjeno na zahtev pacijenta --

Molim vas da mi sto pre odgovorite, ili zatrazite dodatna pojasnjenja!

Unapred hvala!!!
medstudent
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 10, 2007 10:58 pm

Post od medstudent »

Znas kako,ja sam student medicine treca godine.Nemam jos klinicke predmete ali nadam se da ti je od pomoci ono sto sledi:konsultativni pregled je samo konstatovanje da je lekar pregledom ustanovio da postoje promene na vratu.Sto se tice ultrazvuka,ono za tireoideu(stitastu zlezdu) znaci da je na ultra zvuku sve ok.Ovo ispod opisuje velicine promena na levoj i desnoj strani vrata.U diojagnozi kaze da postoji TU(pretpostavljam da je skracenica za neku neoplazmu)Svakako treba da ide na DODATNA ISPITIVANJA.REKLI SU NAM DA AKO OTEKLINA NA VRATU BRZO NAPREDUJE DA JE TREBA STUDIOZNO OBRADITI.Ne znam sta je IgI,ali je verovatno limfna zlezda.One se uvecavaju zbog raznih stvari ali ja bih za svaki slucaj konsultovala onkologa.Ja nisam doktor ali se nadam da sam pomogla.
medstudent
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 10, 2007 10:58 pm

Post od medstudent »

ne znam samo ovo heteroehogen sta znaci za ultrazvuk.
Gandra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Gandra »

Mozda nebi bilo lose posetiti HEMATOLOGA upravo zbog tih uvecanih limfnim cvorovima na vratu - linfodenopatija. Nemora da znaci da je opasno ali hematolozi ce ti to reci. Institut za hematologiju KCS Beograd, Doc Dr Nada Suvajdzic super doktorka. Sve najbolje!!!
gomatami
Novi član
Novi član

Post od gomatami »

Pa, evo necega do cega smo dosli ...

Dva zuba pod gangrenom na donjoj vilici levo - bas iznad problematicnog dela. Prilikom vadjenja istih uklonjeno je poprilicno gnoja i ociscene su temeljno obe rane.

Sada cekamo na stabilizaciju sa stomatoloske strane, a zatim ponovo kod spec. orl.

Hvala Vam puno!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pozdrav.

Ne, ja NISAM moderator, niti poznajem ikoga od ljudi koji uredjuju ovaj forum.

Heteroehogeno - znaci bez ujednacene ehogenosti, odnosno "sarenkasto" na ultrazvucnom ekranu - onako kako stitna zlezda uglavnom i izgleda.

Ultrazvucno je verifikovano uvecanje vratnih limfnih cvorova. Oni su opisani kao tumor vrata - sto ne znaci nista posebno, tumor je - ako smem tako da se izrazim - budza, izraslina, svaka izbocina ili tvorevina koja se nalazi tamo gde je ne ocekujemo. Potrebno je uraditi laboratorijske analize, detaljnu analizu krvne slike, kao i ORL pregled - a ORL specijalista ce eventualno predloziti i laringomikroskopiju, ako postoji promuklost i/ili promene na glasnim zicama.

Upale zuba mogu da izazovu limfadenopatiju, odnosno "reaktivni limfadenitis". LGL - a mladog buduceg kolegu - je skracenica za "limfoglandule", odnosno limfne zlezde. Ovo je, u sustini, pogresan izraz, jer to nisu zlezde, ne luce nista, to su jednostavno CVOROVI - odnosno na latinskom NODUSI, pa je pravilnija/adekvatnija rec limfonodusi, odnosno skracenica LND.

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
gomatami
Novi član
Novi član

Post od gomatami »

Zaboravih da se javim sa konacnim nalazima.

Posto nam je spec ORL u regionalnoj bolnici rekao da nista ne diramo mesec dana, jer mu je sve to licila na reakciju posle infekcije, resili smo da odemo na VMA.

Tamo smo uradili sve neophoden preglede (ORL, endokrinolog, hematolog, citologija) i ispostavilo se da je sve bilo skolska slika gnojne infekcije prouzrokovane gangrenom zuba. Otoka vise skoro da nema.

Jos jednom, hvala svima! :lol:
Odgovori