diane35

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
katjaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 3:01 am

diane35

Post od katjaa »

Doktor mi je nedavno prepisao diane 35 zbog policisticnih jajnjnika i kada mi je bio prvi dan ciklusa(krvarenja) pocela sam da ih pijem.Medjutim krvarenje je tog dana bilo bas slabo a sledeceg dana je potpuno prestalo tako da mislim da mozda i nije bila menstruacija.Inace imala sam prilicno neredovne cikluse a i slicna krvarenja su mi se desavala i ranije.Nastavila sam da pijem pilule i popila sam vec 5. Moje pitanje je- da li se prva pilula uzima iskljucivo prvi dan ciklusa i da li ovo sto se meni desilo moze da izazove neku zbrku???
katjaa
Novi član
Novi član

Post od katjaa »

Samo jos da napomenem da 100% nisam trudna i pilule ne pijem zbog kontracepcije vec zbog hormona.Ne znam da li bi trebalo da prestanem da ih pijem ili da nastavim?
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

katjaa napisao:da li se prva pilula uzima iskljucivo prvi dan ciklusa i da li ovo sto se meni desilo moze da izazove neku zbrku???

pozdrav Katjaa......
dr obgyn - http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=5232 napisao:....Pocnite uzimati prvu kutiju od dana ciklusa koji se poklapa sa nedjeljom ( ne mora da bude obavezno prvi dan ) !........
pilule se piju minimum 3 meseca, da bi se organizam prilagodio i ako se desi neka od mogucih (ne i nuznih) nuspojava - glavobolje, mucnine, tackasto imetermenstrualno/predmenstrualno krvaruckanje - ne treba da te brine, to je normalno.... osim ako se ne nastavi i nakon ta tri meseca, kad je potrebno promeniti vrstu pilule........
dr obgyn - http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?p=19615#19615 napisao:.....Ostale nus pojave su glavobolja, krvarenje u sredini ciklusa ili krvaruckanje prije ili poslije ciklusa, mucnina, izostanak menstruacije...itd.

Ono na sto treba da obratite paznju jeste slijedece.
- bol u grudima
- nepodnosljiva glavobolja
- bol u abdomenu
- problemi sa vidom
- oticanje noge ili bol u nozi...
Ako se javi bilo sta od ovih simptoma potrebno je da se javite ljekaru, odmah.
I to je sve.

Slika , jane_doe
katjaa
Novi član
Novi član

Post od katjaa »

jane_doe,
hvala na odgovoru,
sve sam ja to procitala ali mene zapravo brine to sto ja izgleda nisam ni dobila menstruaciju (prvi dan slabo krvarenje ,drugi ujutru jos slabije i posle apsolutno nista) a pocela sam da pijem pilule pa me zanima da li je to za brigu ili ne...mozda preterujem i smaram ali nemam bas nikakvo iskustvo sa ovim stvarima a naslusala sam se mnogih prica i tacnih i netacnih pa se paranoisem...
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

pazi, ja nisam strucna i ne bih mnogo da palamoodim o necem u sta se bas i ne razumem, ali ovako laicki ne vidim sta bi moglo da ti se desi i ako si pocela XY. dana ciklusa, a ne prvog.... osim ovih vec nabrojanih nuspojava. Ja sam sa pilulama pocela treceg-cetvrtog dana ciklusa i ne strefi me nista od navedenog, jedino mi se raspolozenje ljuljalo i ljuljalo i ljuljalo, kao najgrdji PMS³.... i to samo taj prvi mesec..... [sto naravno nije univerzalna, nego individualna reakcija (mog) organizma]......

i dalje nisam strucna, al' pamtim sta su pisali dr-i...... PILULE SE PIJU MINIMUM 3 MESECA!!!!!!!....... pa kad si vec krenula i ako ne osecas ni jednu od ovih pomenutih tegoba kad treba reagovati momentalno, ne vidim razlog zasto bi prekidala...... al', evo, nek me ispravi neko od dr-a sa foruma ako sam oshinula ili pitaj svog dr-a.

Slika , jane_doe
meksikanka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 04, 2007 4:28 pm

Post od meksikanka »

Meni se takodje desila slicna situacija kao i katji pa bi me veoma interesovao odgovor nekog strucnog lica sa foruma ako je moguce
Ivana20
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 15, 2006 5:24 pm

Post od Ivana20 »

cao,
nisam ni ja strucna, ali eto pijem isto pilule (diane) i u prva 2-3 meseca sam imala dosta "cudnih" situacija i stalno sam brinula ,a u stvari mislim da je sve to bilo normalno (i sturcni ljudi kazu da je potrebno bar 3 meseca da se telo navikne i sve unormali)!!

ja sam npr drugog meseca uzimanja pilula ciklus imala tokom celog meseca po malo :)
a eto i sada mi se ponekad desi da mi menstruacija traje 2 dana i to nesto minimalno (i mnogo sam srecna zbog toga :lol: )

mislim da ne moze nista lose da ti se desi iako nije bila "prava" menstruacija (mada ako si trebala da dobijes tada ne znam koliko ima veze koliko je trajala i koliko je bila obimna)...

tako da stvarno mislim da ne treba da brines (neka me neko ispravi ako nisam u pravu) nastavi da pijes pilule i uzivaj (meni su pilule donele mnogo olaksanja i zadovoljstva tako da se nadam da ce i tebi :) )

pozdrav
mica81
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:39 pm

Post od mica81 »

Sad da li sam i ja strucna po ovom pitanju neznam ali imam iza sebe popijenih i popijenih kontraceptivnih pilula, pa mozda i jesam.
Sto se tice straha da li moze nesto da ti poremeti to sto si pocela da pijes pilule i ako nisi dobila, nemoj da se brines jer nista nemozes da poremetis. Najgore sto moze da ti se desi je da dobijes ranije,ukoliko to nije bila "prava" mentstuacija (mislim na ciklus od 28 dana). I veruj mi posle izvesnog vremena vise nije vazno da li je prvi ili drugi dan ciklusa. Jer tablete funkcionisu po principu tri nedelje pijes a jednu odmaras, u kojoj bi trebala da dobijes. I sve funkcionisu na taj princip da li je Diane ili neke druge. To sto u brosurama pise da se piju od ponedeljka to sluzi samo tebi kao kontrola (jer inace se sve pocinje ponedeljkom).
Ja sam zadnje pila Yasmin i mogu reci da od njih nisam imala nikakve nepozeljne efekte, i cak mogu primetiti da su mi prijale. I verujte mi kako godine prolaze sve vise i vise verujem da kontraceptivne pilule uopste nisu losa stvar.
Inace i ja ih nepijem zbog kontracepcije, vec zbog sindroma policisticnih jajnika.
E i da nemojte se brinuti zbog duzine ciklusa jer koliko sam ja primetila kraci je nego kad se dobija prirodnim putem i to je normalno. Kod mene traje izmedju 4-6 dana. Kod mene je takodje i menstrualni bol jako jako slab, ponekad ga cak i nema.
Nadam se da sam odgovorila na neka pitanja i nedoumice, a ukoliko ih imate jos slobodno pitajte.
Odgovori