Analize pre uzimanja kontraceptivnih pilula

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Amber
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 23, 2007 8:15 pm

Analize pre uzimanja kontraceptivnih pilula

Post od Amber »

Imam 25 godina. Redovne cikluse koji traju oko 30 dana. Odlucla sam da uzimam kontraceptivne pilule. Kod ginekologa imam zakazano tek za 5 dana, a krajem nedelje bi trebalo da dobijem pa posto se pilule piju od prvog dana ciklusa htela bi da doktorki odnesem nalaze u sredu kako bi odmah mogla da mi preporuci koje da uzimam. Uradila sam danas papa test u pon su rezultati. Uradila sam kolposkopiju uredu je. Treba da vadim krv uradim hormonsku sliku. Posto su analize skupe. Da li bi neko mogao da mi odgovori koje hormone je potrebno uraditi pre uzimanja kontracepcije. Da li je nephodan i ultrazvuk grudi?Menstruaciju imam od 10 godine jako su bolne.Takodje imam i pojacane akne ali vise kao osip vec 2 godine ponkad jace ili slabije. (atipicni dermatitis)
Planirala sam da uradim analize ovih hormona da li su svi neophodni?T3,T4,TSH,Estradiol,LH,FSH,Prolaktin,Progesteron,Testosteron.
galina
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 09, 2007 10:33 pm

Post od galina »

Ne znam...ja sam samo radila papa da bi mi dr prepisao kontracepciju...
Prvi put cujem da se toliki nalazi trebaju raditi...
Amber
Novi član
Novi član

Post od Amber »

Prvo sam htela da idem kod privatnog doktora jer radim ali na probnom radu, neprijavljeno, imam manju platu, i posto nesmem da kasnim nemogu da idem kod drzavnog na na analize. Mada sam uspela da u domu zdravlja zakazem pregled oko pola 6 uvece sto je izgleda retko u mom domu zdravlja,(inace radim do 5 a moram da krenem u 8 ujutro). Kod privatnog su mi rekli da treba papa test, skener grudi i hormonska slika kada sam cene toga sabrala i sa tabletama na kraju je izaslo oko 100e. Ja nemam sada bas toliko. Ove hormonske analize su oko 60e. Zato bih da znam kad ih radim da li se bas sve neophodne.
galina
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 09, 2007 10:33 pm

Post od galina »

Neka se javi jos neko,ali ja sam kod privatnog dr takodje bila i trazio mi je samo Papa...
Amber
Novi član
Novi član

Post od Amber »

Imacu rezultate papa testa u ponedeljak. Mozda to zavisi od doktora, neki traze vise neki manje.
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm

Post od Dragana Petrovic »

Ako nemate neke druge zdravstvene probleme o kojima niste pisali mislim da se radi o tome koliko para zeli da Vam uzme Vas lekara. Mislim da krvnu sliku i biohemiju dopunite brisevima koje ste dali i date jos i urin i to je to.Pa, ako nalazi budu u redu, a ako ne, onda treba raditi dalje pretrage.
Napisali ste skener dojki??? Da li Vam je to Vas lekar rekao ili ste pogresili. Ali pregleg dojki svakako!!! Da li vec imate neku promenu na dojkama?
Amber
Novi član
Novi član

Post od Amber »

Prvo sam otisla kod privatnog lekara da zakazem pregled jer nisam mogla da izostajem sa posla a kod drzavnog se dugo ceka. Kod privatnog su mi rekli da mi treba pap test(800din),hormonska slika-analiza krvi, i ultrazvuk grudi(2000din). Pitala sam koje analize krvi treba da uradim rekli su mi da za to moram da zakazem pregled koji je (1500din)da bi mi rekli a posle da dojdem sa rezultatima da mi prepisu pilule(pregled oko 1500 drugi puti pilule najftinije su legravan 150 a najskuplje jasmine 700din raspitala sam se).Na kraju kada sam sabrala koliko mi treba para odlucila sam da pokusam kod drzavnog doktora i uspela da zakazem kasno popodne jer radim do 5 a oni posle 6 ne rade.I to je u sredu.
Posto ove nedelje treba da dobijem i to ako bude sve tacno bas u sredu kada imam zakazano htela sam da unapred pripremim sve potrebne nalaze i pokazem ih doktorki da bi mi prepisala pilule. Jer se prva pije na prvi dan ciklusa.
Nemam zdravstvenih problema, nemam policisticne jajnike, niti problema sa grudima. Pomalo akne i bolne menstruacije.
Papa test sam uradila i rezultati su u ponedeljak, htela sam takodje da uradim analizu krvi ali neznam koji hormoni treba da se urade.
T3,T4,TSH,Estradiol,LH,FSH,Prolaktin,Progesteron,Testosteron sam planirala ali posto je to bas skupo(oko 60e) mozda preterujem mozda ne trebaju svi oni. Prvi put radim takav test nisam pre uzimala kontraceptivne pilule.
Pa me zanima koji se analize hormona rade pre prepisivanja pilule?
Amber
Novi član
Novi član

Post od Amber »

Prvo sam otisla kod privatnog lekara da zakazem pregled jer nisam mogla da izostajem sa posla a kod drzavnog se dugo ceka. Kod privatnog su mi rekli da mi treba pap test(800din),hormonska slika-analiza krvi, i ultrazvuk grudi(2000din). Pitala sam koje analize krvi treba da uradim rekli su mi da za to moram da zakazem pregled koji je (1500din)da bi mi rekli a posle da dojdem sa rezultatima da mi prepisu pilule(pregled oko 1500 drugi puti pilule najftinije su legravan 150 a najskuplje jasmine 700din raspitala sam se).Na kraju kada sam sabrala koliko mi treba para odlucila sam da pokusam kod drzavnog doktora i uspela da zakazem kasno popodne jer radim do 5 a oni posle 6 ne rade.I to je u sredu.
Posto ove nedelje treba da dobijem i to ako bude sve tacno bas u sredu kada imam zakazano htela sam da unapred pripremim sve potrebne nalaze i pokazem ih doktorki da bi mi prepisala pilule. Jer se prva pije na prvi dan ciklusa.
Nemam zdravstvenih problema, nemam policisticne jajnike, niti problema sa grudima. Pomalo akne i bolne menstruacije.
Papa test sam uradila i rezultati su u ponedeljak, htela sam takodje da uradim analizu krvi ali neznam koji hormoni treba da se urade.
T3,T4,TSH,Estradiol,LH,FSH,Prolaktin,Progesteron,Testosteron sam planirala ali posto je to bas skupo(oko 60e) mozda preterujem mozda ne trebaju svi oni. Prvi put radim takav test nisam pre uzimala kontraceptivne pilule.
Pa me zanima koji se analize hormona rade pre prepisivanja pilule?
Amber
Novi član
Novi član

Post od Amber »

Na rezultatu papa testa mi je pisalo II grupa, le.jedra celija dubokih slojeva mestimicno ogloicena i lako uvecana. Da li je to opasno? Radila sam kolposkopiju pre par meseci i sve je bilo uredu.
Amber
Novi član
Novi član

Post od Amber »

Bila sam kod ginekologa drzavnog sacekala red 2 sata, bila unutra 5 min, da bi mi na kraju rekli isto ono sto sam sama naucila citajuci ovaj sajt i tragajuci na netu sa tim sto mi je rekla da mi nikakve analize netrebaju sem papa testa, a kada sam kod te iste doktorke htela privatno da idem pa odustala jer je skupo trazili su mi hormonsku sliku, skener grudi, papa i sl. Preporucila mi je yasmine verovatno jer imaju najamnje hormona. Ali moram da sacekam da dobijem opet tj 25 ovog meseca pa tek onda da pijem. Nadam se da cu dobro podnositi pilule.
Odgovori