Koliko su zdrave jagode?

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Koliko su zdrave jagode?

Post od Dea »

U poslednjih par dana kupila sam u prodavnici jagode (nema sumnje da su iz staklenika s obzirom na godisnje doba). Nisam se nadala ali moram da priznam da su izuzetno ukusne. Iako s obzirom da sam trudna u principu nemam nikakvih posebnih zelja u vezi sa hranom, moram da priznam da mi ove jagodice izuzetno prijaju (pojedem oko pola kila dnevno). S obzirom da sam naucila da slusam svoj organizam koji uglavnom trazi ono sto mu treba, opustila sam se ali mi djavo ne dade mira. Na internetu nadjoh da one bas i nisu tako sjajno voce i da imaju i niz negativnih strana (teske metale, mogucnost dobijanja kamena u bubregu....Takodje ima i clanaka o tome koliko su štetni šeceri, pa masnoce pa oksalna kiselina pa onda razni dodaci ....)
Interesuje me u kojoj meri je to tacno i da li sa ovom kolicinom od otprilike pola kila dnevno mogu na neki nacin da stetim bebi i sebi?
Milicapilica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Feb 18, 2006 1:19 am

Post od Milicapilica »

I mene ovo interesuje, veliki sam fan jagoda, zar niko od nutricionista ne zna nista na ovu temu?
GnevZmaja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 30, 2007 11:45 pm

Post od GnevZmaja »

http://en.wikipedia.org/wiki/Garden_Strawberry

u dnu stranice je tabela sa nutricionistickim podatcima
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Ovo jeste iscrpna informacija, ali ja odatle ne mogu da izvucem odgovor na moje pitanje: da li su stetne i u kojoj kolicini?
Dr Zex
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 24, 2007 5:14 pm

Post od Dr Zex »

DEA MISLIM DA IMA ODGOVOR NA TVOJE PITANJE, POSTO TI SVI NESTO PRICAJU IZ ENCIKLOPEDIJA. sADA NEMA CISTOG VOCA, SVAKO JE ZATROVANO RAZNIM PESTICIDIMA, HERBICIDIMA ITD. aLI JE I DALJE ZDRAVIJE DA GA JEDEMO NEGO DA GA IZBEGAVAMO, A JAGODE SU TAKO UKUSNE. POGOTOVO AKO SU PRELIVENE SLAGOM I ZALIVENE SAMPANJCEM. STOGA PREDLAZEM UMERENOST, NASTAVI DA IH JEDES, ALI PRESTANI KADA TI STOMAK BUDE PUN ILI PROTESTVUJE NA NEKI DRUGI NACIN :wink: javascript:emoticon(':wink:')
javascript:emoticon(':wink:')
EbolaAttack
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Feb 24, 2007 12:45 am

Post od EbolaAttack »

i ja bih rekao da ti je jedina kontraindikacija za upotrebu jagoda alergija na iste..........jedan moj drugar kad ih pojede sav se naduva i pocrveni :D ma izgleda bas k'o jagoda :D
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Ma bebiron i ja ih obozavamo. Sveli smo ih doduse na 300 grama dnevno. To ne bi trebalo da je mnogo. S obzirom da su slatke, operem, isecem i bez ikakvih dodataka smazem. Mljac. Alergija nista, stomak nista, znaci sve pod kontrolom...
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

PA jagode su moje omiljeno voce vec 30 godina. Ne verujem da bih preventivno prestala da ih jedem. Ako ikad budem imala problema, onda cu prestati!
EbolaAttack
Stalni član
Stalni  član

Post od EbolaAttack »

ma nema razloga za brigu.........alergija na jagode je izuzetno retka.......a i ne znam da je neko UMRO od nje.............malo gusenja,urtikarija.........dobro gusenje jeste opasno ali to koje nastaje od oralno uzetih alergena uglavnom ostavlja vremena za intervencije,pa cak i transport do ustanove.............
najgore su alergije na penicilin i ujed ose........PRAVI penicilinski anafilakticki sok se nikada ne prezivljava........................
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pardon, sa svom profesionalnom sujetom po kojoj smo poznati :lol: izjavljujem da sam imao dva potpuno cista anafilaticka soka u ordinaciji (imam svedoke -kolege lekare) i oba pacijenta su prezivela i bez ikakvih su posledica :D

A kad su jagode u pitanju: nisam trudnica :roll: , al' bih voleo da mi neko kupi jedno PEt kila, da to smazem za 10 minuta. Bez ikakvog straha.

Samo napred!!!!!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
EbolaAttack
Stalni član
Stalni  član

Post od EbolaAttack »

a na sta su ti bili sokovi :o mante se jagoda ljudi narandze su mnogo lepse :D :D :D :D
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Pomorandze cedim svako jutro i pijem uz dorucak. Medjutim, ono je cudno, ako ih pojedem, a ne iscedim, hocu da umrem od gorusice.
Jagode i maline su po meni najlepse voce na svetu!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Shokovi su bili na jednu seriju penicilina (ne smem da kazem vrstu zbog proizvodjaca). Povukli smo pakovanje i prijavili. Klasicna slika: gusenje, naduvavanje lica i vrata u par sekundi, cijanoza, hipotenzija, nikakav puls... Isli smo adrenalinom potkozno (pozdravljam profesora sa specijalistickg koji nikad nije video shock, apise udzbenike i na ispitu insistira da se kod shocka PRVO plasira venska linija... U koju venu, kad je sve kolabirano?... :lol: Odmah masaza prekordijuma, kiseonik na usta i nos preko maske, sto vise (oko 8l/min), srcana masaza, autotransfuzija dizanjem nogama, glasni saveti pavccijentu da zine, dise i da se smiri, da ce da ostane ziv/ziva, potom, kad se malo nazrela vena, Lemod iv, Sinopen im i ostalo...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Korisnikov avatar
fensi88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 22, 2007 8:03 pm
Kontakt:

Post od fensi88 »

(pozdravljam profesora sa specijalistickg koji nikad nije video shock, apise udzbenike i na ispitu insistira da se kod shocka PRVO plasira venska linija... U koju venu, kad je sve kolabirano?...
Ovo je velika istina, ne samo u medicini, nego i u drugim oblastima, knjige pisu najcesce ljudi koji sa praksam nemaju veze, a papir trpi sve, na papiru sve radi...
Odgovori