Zanima me da li prisustvo herpes simplexa moze dovesti do neurednog PAPA nalaza tj do pojave tzv "atipicnih" celija u nalazu.
Hvala
Herpes simplex i papa test
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 9:57 am
obgyn. . . http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=6924 napisao: HSV sam po sebi ne izaziva karcinom grlica materice, ali je pokazano u case control study ( level II evidence based medicine ) da ukoliko je infekcija udruzena sa HPV infekcijom / humani papilloma virus / da pacijetkinja ima dvostruku veci rizik za dobijanje cervikalnog karcinoma. Ako se to dokaze onda je potrebno da imate papa nalaz uradjen svakih 6 mjeseci, umjesto svakih godinu dana i jedan put godisnje kolposkopiju, dakle redovne kontrole.

Hvala Vam na odgovorima!!!
Moj suprug je imao herpes pre dve godine ali se pojavio samo jednom.Ja sam ga dobila nakon godinu dana(pojavio se kao jedna jako jako sitna tackica(sa vezikulicama)koja se povukla posle dan-dva.Ja nisam uzimala nikakvu terapiju jer u iscekivanju trudnice nisu mi se pili bas ti lekovi....
Nakon 7-8 meseci se ponovo pojavio,na 2 meseca uzastopno ali ga sada nema vec 3 meseca...Ali sada mi papa test nije u najboljem redu tj postoje tzv atipicne skvamozne celije neodredjenog sastava pa sam ja to povezala sa tim herpesom...prosto ne znam ...malo sam se uplasila....ali doktr predlaze ponavljanje papa testa tek nakon 4-6 meseci.Napominjem da mi je pre 6 meseci bio papa ok kao i kolposkopski nalaz....Ako neko ima neku ideju unapred Vam se zahvaljujem.
Moj suprug je imao herpes pre dve godine ali se pojavio samo jednom.Ja sam ga dobila nakon godinu dana(pojavio se kao jedna jako jako sitna tackica(sa vezikulicama)koja se povukla posle dan-dva.Ja nisam uzimala nikakvu terapiju jer u iscekivanju trudnice nisu mi se pili bas ti lekovi....
Nakon 7-8 meseci se ponovo pojavio,na 2 meseca uzastopno ali ga sada nema vec 3 meseca...Ali sada mi papa test nije u najboljem redu tj postoje tzv atipicne skvamozne celije neodredjenog sastava pa sam ja to povezala sa tim herpesom...prosto ne znam ...malo sam se uplasila....ali doktr predlaze ponavljanje papa testa tek nakon 4-6 meseci.Napominjem da mi je pre 6 meseci bio papa ok kao i kolposkopski nalaz....Ako neko ima neku ideju unapred Vam se zahvaljujem.