Prevremeni porodjaj, pa Blighted ovuum - molim savet!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
AjaBG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 14, 2006 2:57 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Prevremeni porodjaj, pa Blighted ovuum - molim savet!

Post od AjaBG »

Pozdrav svima!
Imam 31 god. i sina od 4,5. Muz ima 34. Prvi porodjaj bio je u 34. ned. trudnoce i srecom se sve dobro zavrsilo. Po savetu dr radila sam sve vreme, iako sam isticala da radim sa puno djaka dnevno (nastavnik sam u privatnoj skoli), sto mi je cesto predstavljalo veliki napor. Pred kraj trudnoce imala sam malo povisen secer zbog kog sam provela par dana na odeljenju za visokorizicnu trudnocu u Visegradskoj. Taman kad mi je receno da nema razloga za brigu, vodenjak je pukao...Beba je, iako mala - 2200gr, sve super podnela i nije bilo vecih komplikacija ni tada, ni kasnije. Inace, od 13. nedelje pila sam Ginipral na 6 sati tokom cele trudnoce.
Drugoj trudnoci smo se i muz i ja jako obradovali, prestala sam da pusim, pocela da vodim racuna o ishrani i sl., i vec 30.1. otvorila sam bolovanje (u 4.-5. ned. trudnoce). 16.2. na ultrazvucnom pregledu video se samo gestacijski mesak. Posle 10 dana pocela sam da krvarim. Opet isti ultrazv. nalaz i dijagnoza Blighted ovuum. Cekajuci na kiretazu, 27.2., u tih par sati sam i pobacila, pa je uradjena revizija.
Posto sam 0 neg.(-), dat mi je Rhogam i otpustena sam istog dana. Iako sam naznacila alergiju na penicilin, prepisan mi je Panklav 1000mg 2x1, 5 dana. Tek po odlasku kuci shvatila sam da to ne smem da pijem, pa sam otisla kod svoje dr u dz, koja je terapiju preinacila u Eritromicin 500mg na 6 sati.
Znam da je antibiotik prepisan kako bi se predupredila infekcija i to je sve...Niko mi nije rekao na sta eventualno da obratim paznju, treba li i koliko dugo da mirujem, da li bi trebalo i kada otici na gin. pregled...?!
Dobro se osecam, krvarenje se smanjuje i sem blagog ziganja u predelu levog jajnika, ne osecam nikakve tegobe.
Uzasno sam uplasena po pitanju sledece trudnoce, koju silno zelim!
Citala sam dosta o blighted ovum, medjutim tekstovi na netu su jako strucni i nisam razumela da li bi trebalo uraditi neka genetska ispitivanja ili...? Kako kazu, u manjem broju slucajeva za to je odgovorna infekcija. Radila sam Papa test (II grupa), vaginalni i cervikalni bris, i nista sem candide albicans u malom broju nije nadjeno.
Molim za savet! Hvala unapred!
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

pozdrav AjaBG,
koliko se ja secam, a secam se dobro, dr ObGyn je vise puta do sad pomenula da se sem redovnih godisnjih kontrola ne rade nikakve specijalne pretrage posle jednog ili dva spontana pobacaja, tek posle tri uzastopna, tzv. habitualna pobacaja, (imajuci, naravno, u vidu godine zene). Verovatno nije jedini, ali na ovom topiku ima dosta informacija, pa mozes pogledati: http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=1635
a mozes i ukucati u pretrazivac kljucnu rec i potraziti jos odgovora.

Slika i sve najbolje, jane_doe
AjaBG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 14, 2006 2:57 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od AjaBG »

Hvala, jane_doe! Malo sam se sabrala, pregrmela napad panike i pronasla odgovore na vecinu svojih pitanja...Jedino nigde nisam procitala da li eventualno zene koje su vec radjale spadaju u manje rizicnu grupu, kada su u pitanju hromozomske anomalije (glimmer of hope, sta cu :-)). Nista, sad mi samo ostaje da verujem da ce sve biti u redu... Pozdrav!
Odgovori