a negativ

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
bonitas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 22, 2005 2:23 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

a negativ

Post od bonitas »

Imam 24 god. Pre 4 meseca sam imala abortus, trudnoca je bila jako mala oko 3 nedelje. Sve se zavrsilo dobro. Medjutim, nedavno sam saznala da sam A negativ krvna grupa, a doktor koji mi je radio abortus nije spominjao nikakav rogam jer je trudnoca mala. Zanima me da li to moze lose da utice lose na moju sledecu trudnocu i sta da radim ako mi se (ne daj boze) pojave antitela kad ostanem trudna?
dr Presetnik
Saradnik
Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am

Post od dr Presetnik »

Uglavnom , kod tako malih trudnoca , se ne ocekuje senzibilizacija, te se i ne mora dati Rhogam. U svakom slucaju u sledecoj trudnoci treba pratiti Rh antitela, i to samo pod uslovom da je partner Rh pozitivan.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Senzibilizacija

Post od obgyn »

Uz duzno postovanje doktorki, ovaj savjet koji ste dali ovoj pacijentkinji je potpuno pogresan...prvo ne znamo kada je bila njena poslednja menstruacija...pretpostavljam da kad kaze 'trudnoca je bila mala 3 nedjelje,..i dr koji mi je radio abortu'...da se radi o trudnoci od 7 nedjelja racunajuci od 1.dana poslednje menstruacije...svuda u svijetu, a i u Beogradu, bar su mene tako ucili na GAK-u se kod zena koje su Rh negativne daje Rhogam, poslije kiretaze i u 1.trimestru, i obicno se daje 150micrograma, IM, jedanput...da bi se izbjegla senzibilizacija, koja kada se jednom javi, nema lijeka, nego obicna trudnoca i svaka slijedeca postaje visokorizicna trudnoca...dakle za sve pacijentinje koje su Rh neg. davanje Rhogama je OBAVEZNA STANDARDNA TERAPIJA.
Pozdrav
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:-? Ginekolog je bio dužan da ima vašu krvnu grupu pre intervencije!!!
Abortuis je hiruška intervencija, koja se izvodi na slepo tj.na osećaj!
A u roku od 72h mora da se primi 100mcg Rhogama.
nofrks
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 24, 2004 3:15 pm

Post od nofrks »

Da zaista neverovatno,radjen abortus,a niste znali koja ste krvna grupa!!!!!!!!!!!!
Zaista ne mogu da poverujem u to,gde su vam radili intervenciju????
Koliko se secam,a secam se,i nas su uchili da je primanje RHogama obavezno,u sluchaju Rh- krvne gr. bez obzira u kom dobu je abortus izvrshen!Mada svako od asistenata i prof. ima razlichita mishljenja.
:)
Odgovori