molim vas odgovor ako moze brzo

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
vvanja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 01, 2007 9:15 pm

molim vas odgovor ako moze brzo

Post od vvanja »

imam 30 godina poslednju menstruaciju sam imala 1 februra 7 februara sam imala nezasticen polni odnos!21 februara sam zbog posla snimala pluca!inace prije snimanja sam uradila test i nisam bila trudna! sledecu menstruaciju ocekujem 3 februara!interesuje me ukoliko sam trudna kolika je stetnost zracenja?I kad vec mogu uraditi test da provjerim da li mogu 19 dan od nezasticenog polnog odnosa?
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

pozdrav VVanja....

o utvrdjivanju trudnoce....
dr obgyn..... na - http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=6942 napisao:Test na trudnocu- najranije je pozitivan u vrijeme slijedece ocekivane menstruacije
Ultrazvuk - 5- 6 nedjelja poslije prvog dana poslednje menstruacije
Ginekoloski pregled - 6-7 nedjelja poslije 1.dana poslednje menstruacije i ovisi od iskustva ginekologa.
o uticaju zracenja na zdravlje embriona/fetusa.....
dr obgyn..... na - http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?p=8805#8805 napisao:Kada ste imali RTG snimak kicme niste po ovoj racunici niti bili trudni ! a ako jeste, moram Vam reci da je kolicina zracenja koju jedan embrion/ fetus moze podnijeti bez ikakvih organskih promjena na organima je mnogo veca nego sto mi pretpostavljamo...prema protokolu o radioloskim pretragama u trudnoci Americkog Drustva Ginekologa i Obstetricara, jer slijedeca:
- niti jedna pojedinacna radioloska procedura je dovoljna da osteti zdrav embrion/fetus.
- rizik za fetalne anomalije, zastoj u rastu ili spontani pobacaj se ne povecava ukoliko embrion/fetus nije izlozen vise od 7 rada.
- granica koja izaziva mentalnu retardaciju je izmedju 20-40 rads

Procedure i iznos radijacije u radima: ( 1 rad = 1000 milirads )
1. snimak pluca-------------------0.02-0.07 milirad
2. snimak abdomena u jednom pravcu---100 milirad
3. snimak kuka ( u jednom pravcu ) -----200 milirad
4. mamogram----------------------------7-20 milirad
5. snimak crijeva sa kontrastom-------2-4 rads
6. CT scan glave ili grudnog kosa----- < 1 rad
7. CT scan abdomena i lumbarne kicme----3.5 rads
8. CT karlice/zdjelice-----------------------250 milirads

Dakle to sto ste Vi imali snimak kicme uopste nije ostetilo Vas fetus ni u kome smislu, ukoliko je sve prije toga bilo u redu.

Slika , jane_doe
vvanja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 01, 2007 9:15 pm

vvanja

Post od vvanja »

hvala na odgovoru ali ipak se nadam da cu dobiti jer po prirodi sam panicar pa ne znam kako bi to podnjela! ipak mislim da nebi dabe pisalo na vratima ukoliko ste trudni ili sumnjate na trudnocu nemojte ulaziti to me je najvise zabrinulo inace ovih dana imam malu temperaturu 37 sa 2 vec tri dana i neko grkljanje po stomaku pa sam se zabrinula!
Odgovori