Pozdrav svima na forumu. Pokusacu sto sazetije da opisem problem, akoji verovatno lici na mnoge druge ali opet ima svoje specifinosti. Izvinite ako sam preopsiran.
Ovako... Pocelo je proslog septembra kada sam zbog bola u ledjima, ispod leve lopatice otisao u urgentni centar. U par sati 3 puta radjen EKG sve u redu, pritisak 130/80, vadili krv, sve u redu. Otpusten bez terapije.
Zbog subjektivnog osecanja da "ipak imam" neke probleme a uz "pomoc" prijatelja koji je cuo da "bas tako" izgledaju problemi sa stitnom zlezdom uradio laboratorijske analize za stinu zlezdu. Usput sam uradio i holesterol i trigliceride. Ispostavilo se da su rezultati stitne zlezde normalni ali holsterol visok i trigliceridi visoki:
Holesterol 6.37 (norm < 5.1, visoko rizicno preko 6.2)
trigliceridi 2.65 (norm < 1.7, visoko rizicno preko 2.30)
glukoza 5.4 (norm 3.9 - 6.1)
Nakon tih rezultata, koji su meni delovali jako zabrinjavajuce, ekspresno odem na pregled kod kardiologa.
Na pregledu EKG, stetoskop grudnog kosa i ostali pregledi su pokazali da je sve normalno jedino je pritisak bio 130/80. Usvojio sam predlo doktora i dan posle toga uradio EKG Holter i 24h snimanje pritiska. Da ne prepisujem rezultate zakljucak je da je na ekg holteru sve normalno, a pracenje pritiska pokazuje Prehipertenzivno stanje. Terapija Loril 10mg ujutru, C vitamin, Koenzim Q10 i Magnezijum.
Na preporuku doktora kao terapija:
- momentalno sam promenio nacin ishrane i primenio dijetu za spustanje holesterola i triglicerida.
- Smanjio unosenje soli drasticno.
- Zapoceo sa aktivnim vezbanjem bar 2 do 3 puta nedeljno.
Na kontroli nakon mesec dana, oktobar, EKG i slusanje srca, grudnog kosa, pluca sve u redu i izmeren pritisak 118/70. Terapija ista kao i na pocetku.
Sledeca kontrola, januar, pritisak 106/70, holesterol 4.48 i trigliceridi 1.27. EKG i slusanje srca, grudnog kosa, pluca sve u redu. Terapija ista kao na pocetku.
E pocetkom februara pocinju "problemi". Prilikom vezbanja izgleda da sam istegao grudne misice malo vise. Nista strasno. Nelagodnost u grudnim misicima negde u visini iznad bradavica a po polozaju celom sirinom izmedju bradavica. Dva tri dana nakon tog desi mi se da osetim bolo u tim misicima nakon sto sam se jako iznervirao. Bol se javio u hodu i nakon par minuta u hodu i prestao. Mozda bih to i zaboravio ali je bol poceo da se javlja i narednih dana na opisanom mestu uz bol grudne kosti. Javljao se u mirovanju, dok sedim ispred racunara, ponekad kada se iznerviram, ili po neki put kad nesto radim, hodam recimo, ali samo na pocetku pa posle nestane. Mislio sam da ce "masaza" pomoci pa sam ta mesta masirao svaki put kad se bol javi ja jako "izmasiram" ta mesta. To je dalo slabe rezultate osim da su misici i grudna kost poceli da bole na dodir. Bolovi su se nastavili bez ikakvog pravila. Uglavnom dok sam fizicki aktivan nisam imao nikakvih poteskoca. Popnem se na 4. sprat bez bola malo zadisem i za minut-dva normalan. Ili dok vozim trenazni bicikl 35 minuta nemam problema. Cak i ako je neki misic boleo pre pocetka voznje on prestane da boli tokom voznje. Ali desava mi se (ponekad) i to proteklih godinu dve, cak, da u toku neke rasprave ili price moram da napravim pauzu i udahnem dodatni vazduh.
Zbog tih bolova koji su trajali vec 7-8 dana kontakitram karidologa koji mi kaza da odmah odem do njega jer ima vremena da me primi. Bukvalno u sred radnog vremena otrcim iz firme na pregled pa sam zurio (delimicno i i trcao). Par minuta po dolasku odrade mi EKG i pregled stetoskopom grudnog kosa. Kazu sve normalno. Pritisak 116/75. Pogledaju grudni kos i prepisu da mazem Fastum gelom. Ja sam bio kao da sam dotrcao sa maratona. Puls se bio jedba spustio na 100. To je bilo pre sedam dana. Uz povremeno mazanje bolovi su se smanjili. Medjutim desava mi se knedla u grlu (sa desne strane) i dalje cak i kada nema bola. A tihi bol se javio tokom skoro cele noci pre tri dana i prekjuce ceo dan me tistao dok sam sedeo za racunarom. Pokusam da nadjem mog kardiologa. Kako nisam mogao da ga nadjem odem odjutros, sve skupa sa knedlom u grlu, do kardiologa u Klinickom centru. On odradi EKG, poslusa grudni kos (srce, pluca...) i kaze da je sve u redu. Da se manje brinem i manje posecujem doktore.
Najveci problem nastaje danas kada sam isao prema prodavnici koja se nalazi na uzvisenju iznad firme. Tokom hoda misic sa leve strane (koji je i dalje bolan na dodir) kao i oblast ispod njega su me boleli vise i vise i u hodu a knedla je nakon nekog vremena hodanja u grlu "porasla" (sa desne strane) kao da ce da zatvori grlo. Grlo me je greblo i morao sam da se nakasljem par puta. Sve to je trajalo koji minut koliko sam proveo u prodavnici. Nastavak hodanja uzbrdo do sledece prodavnice mi nije bio uposte naporan, stavise i knedla je nestala. I sve ovo nekoliko sati nakon pregleda kod doktora koji je rekao da mi je srce zdravo i da treba da zivim normalno i mnogo opustenije!!!
MOJE PITANJE: Da li ova knedla koja je toliko porasla, i bol sa leve strane, i sve to sto mi se desilo najednom moze da bude proizvod moje psihe ili je ipak po sredi neki problem???? Ponavljam: to mi je prvi put da mi se desi tako nesto a fizicki sam bio dosta aktivan poslednjih meseci bez ikakvih slicnih tegoba. Stavise vezbom su mi i drugi problemi nestajali.
U proteklih mesec dana bio sam tri puta kod dva razlicita kardiologa i to jednom nakon intenzivne fizicke aktivnosti.
MOLIM ZA ODGOVOR!!! TRUDIM SE DA PSIHICKI OSTANEM NORMALAN!!
POMOC!!! Ozbiljan problem ili psiha
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Ja kad ne mogu da izdrzim od smeha, ja zafrkavam pacijente. Evo, to otpilike izgleda ovako:MOJE PITANJE: Da li ova knedla koja je toliko porasla, i bol sa leve strane, i sve to sto mi se desilo najednom moze da bude proizvod moje psihe ili je ipak po sredi neki problem????
"Znate sta, Vas je slucaj veoma tezak. Izgleda da imate jako bolesno srce i posto ne znamo o kojoj je bolesti rec, moracemo da je nazovemo po vama. naravno, nece vam to pomoci da se izlecite, ali cete bar uci u knige!"
A sad da manemo salu, nego ozbiljno:
Vama NIJE NISTA! I te lekove za "prehipertenziju" (???) i razne Koenzime Q i slicne bogojavljanske vodice prestanite da pijete, kardiologe pustite da lece zaista bolesne ljude, a Vi lepo uzivajte u zivotu i sledeci put kad Vas zaboli u grudima, pocesite se, pa ce da prodje. Nemate ni hipertenziju, ni aritmije, ni anginu pectoris, ni miokarditis, ni perikarditis, nemate nikakvu bolest srca i to je to. Jedina "bolest" koju mozda imate je "neurosis kordis", starinski naziv koji znaci "nervoza srca", ali nije srce nervozno, nego Vi.
Zelim Vam sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Ja kad ne mogu da izdrzim od smeha, ja zafrkavam pacijente. Evo, to otprilike izgleda ovako:MOJE PITANJE: Da li ova knedla koja je toliko porasla, i bol sa leve strane, i sve to sto mi se desilo najednom moze da bude proizvod moje psihe ili je ipak po sredi neki problem????
"Znate sta, Vas je slucaj veoma tezak. Izgleda da imate jako bolesno srce i posto ne znamo o kojoj je bolesti rec, moracemo da je nazovemo po vama. naravno, nece vam to pomoci da se izlecite, ali cete bar uci u knige!"
A sad da manemo salu, nego ozbiljno:
Vama NIJE NISTA! I te lekove za "prehipertenziju" (???) i razne Koenzime Q i slicne bogojavljanske vodice prestanite da pijete, kardiologe pustite da lece zaista bolesne ljude, a Vi lepo uzivajte u zivotu i sledeci put kad Vas zaboli u grudima, pocesite se, pa ce da prodje. Nemate ni hipertenziju, ni aritmije, ni anginu pectoris, ni miokarditis, ni perikarditis, nemate nikakvu bolest srca i to je to. Jedina "bolest" koju mozda imate je "neurosis kordis", starinski naziv koji znaci "nervoza srca", ali nije srce nervozno, nego Vi.
Zelim Vam sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine