skolioza

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
nevenam
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 18, 2006 11:22 am

skolioza

Post od nevenam »

pre par godina, tokom sistematskog pregleda, konstatovana mi je skolioza, ali nikakva dalja ispitivanja nisu preporucena, kao ni terapija. vecih problema sa ledjima nemam, ali desno rame mi je blago spusteno. problem je sto mi je cini da vise koristim levu nogu ili da je vucem (ishabanost patika), pa se palsim da je doslo do skracenja desne noge, tj spustanja i desnog kuka. da li je to moguce, pogotovo sto sam daaaavvno izasla iz puberteta i rast je zavrsen (27 god)? postoji li nesto sto sad mogu da uradim, ako je stvarno doslo do razlike u duzini nogu?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Prvo sto i sami mozete da uradite jeste da legnete i da Vam neko santimetrom izmeri noge - recimo, od pupka do unutrasnjih cukljeva. Zatim, trebalo bi da se odredi kakva je skolioza, polozajna ili degenerativna, koliki je stepen skolioze, kakva je paravertebrana muskulatura, itd. Jedan dobar pregled bi bilo najbolje resenje - predlazem fizijatre ili ortopede, a moze i kod nekog od mojih kolega, spec. opste medicine, ako imaju volju da rade kako treba.

U medjuvremenu, vezbe istezanja, zamislite da berete vocke sa visoke grane, pa stanite na prste, podignte i ruke i glavu i istezite se do maksimuma, a onda malo povijeni "vadite krompire". Ima nekoliko vezbi koje preporucujem, a idealno bi bilo da mozda nadjete neki klub gde se vezba yoga. Plivajte ako imate gde. Rekreirajte se odbojkom. Uzmite Miolastan uvece za opustanje misica.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
nevenam
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 18, 2006 11:22 am

Post od nevenam »

Hvala Vam!
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Obratite se nekom strucnom licu(fizijatar ,fizioterapeut)koje ce uraditi funkcionalnu procenu vase posture.
Vezbe za korigovanje skolioze su asimetricne tj,strogo prilagodjene potrebama vaseg deformiteta.Plivanje i joga se preporucuju kao dodatni vid fizicke aktivnosti...Pozz
viktor1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 21, 2007 9:14 am

Post od viktor1 »

Imao sam slicne probleme. Onda mi je prijatelj preporucio terapeutski centar, i posle 3 meseca bolovi su potpuno prestali i doslo je do delimicnog ispravljnja kicme. Ako si zainteresovan okreni 3131 274 posle 15 casova i zakazace ti besplatn kontrolni pregled :D
Odgovori