skolioza
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
skolioza
pre par godina, tokom sistematskog pregleda, konstatovana mi je skolioza, ali nikakva dalja ispitivanja nisu preporucena, kao ni terapija. vecih problema sa ledjima nemam, ali desno rame mi je blago spusteno. problem je sto mi je cini da vise koristim levu nogu ili da je vucem (ishabanost patika), pa se palsim da je doslo do skracenja desne noge, tj spustanja i desnog kuka. da li je to moguce, pogotovo sto sam daaaavvno izasla iz puberteta i rast je zavrsen (27 god)? postoji li nesto sto sad mogu da uradim, ako je stvarno doslo do razlike u duzini nogu?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Prvo sto i sami mozete da uradite jeste da legnete i da Vam neko santimetrom izmeri noge - recimo, od pupka do unutrasnjih cukljeva. Zatim, trebalo bi da se odredi kakva je skolioza, polozajna ili degenerativna, koliki je stepen skolioze, kakva je paravertebrana muskulatura, itd. Jedan dobar pregled bi bilo najbolje resenje - predlazem fizijatre ili ortopede, a moze i kod nekog od mojih kolega, spec. opste medicine, ako imaju volju da rade kako treba.
U medjuvremenu, vezbe istezanja, zamislite da berete vocke sa visoke grane, pa stanite na prste, podignte i ruke i glavu i istezite se do maksimuma, a onda malo povijeni "vadite krompire". Ima nekoliko vezbi koje preporucujem, a idealno bi bilo da mozda nadjete neki klub gde se vezba yoga. Plivajte ako imate gde. Rekreirajte se odbojkom. Uzmite Miolastan uvece za opustanje misica.
U medjuvremenu, vezbe istezanja, zamislite da berete vocke sa visoke grane, pa stanite na prste, podignte i ruke i glavu i istezite se do maksimuma, a onda malo povijeni "vadite krompire". Ima nekoliko vezbi koje preporucujem, a idealno bi bilo da mozda nadjete neki klub gde se vezba yoga. Plivajte ako imate gde. Rekreirajte se odbojkom. Uzmite Miolastan uvece za opustanje misica.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.