Posledice narkoze operacije zuba

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Antigonea
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 14, 2006 2:06 pm

Posledice narkoze operacije zuba

Post od Antigonea »

15.08.06 izvršena mi je operacija (režanj) donje vilice radi pojave paradentoze.Anesteziju sam primila u vidu dve injekcije u predelu umnjaka sa obe strane.
Prirodno je da je anestezija delovala, sve je bilo utrnuto i operacija je okončana.Međutim efekat anestezije na jednom predelu nije u potpunosti prošao.
Leva strana donje usne i ispod toga do brade je još uvek skoro u potpunosti utrnuto, kao za vreme anestezije.
Zubar me lapidarno već mesec dana ubeđuje da će to proći, međutim boljitka nema.
Da li neko ima iskustva sa takvom pojavom ili savet kom lekaru da se obratim.

Hvala
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od drecun »

Ono što se verovatno dogodilo je povreda donjeg alveolarnog nerva prilikom davanja anestezije. Ovo se prilično retko dešava, ali je prilično neprijatno za pacijenta i za lekara. Ukoliko nerv nije prekinut (a verujem da nije), osećaj u utrnulom predelu će se vratiti za najdalje šest meseci. Vitamini B kompleksa i grejanje (Solux lampa, Bioptron lampa, suvi topli oblozi) mogu da ubrzaju proces oporavka. Javi se fizijatru.
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
Antigonea
Novi član
Novi član

Post od Antigonea »

Zahvaljujem na odgovoru.

Meni jeste neprijatno što ne mislim i za zubara koji je to radio. Imam gorka iskustva sa zubarima, ali je ovo prevazišlo svaku meru. Iz želje da spasim sve što se spasiti može u mojim ustima, ja sam ostala bez zuba.

Ova zadnja intervencija na koju sam se podvrgla imala je za cilj da mi se očiste koreni i zaustavi problem sa povlačenjem desni, međutim ja sad pored navedenog problema imam niže desni nego što su bile pre operacije.
Ja sam laik i mislim da svako čišćenje podrazumeva ceo zub, a ne samo koren, dok kod mene to nije slučaj.Sramota me je da kažem da sam bila na operaciji i kad neko hoće da mi vidi zube, ne smem da otvorim usta zato što zamislite meni sav kamenac stoji, uopšte nije ništa čistio.Kako da ja sad verujem da su mi i koreni očišćeni kako treba?

Kad sam ga pitala zbog čega su mi desni sad niže (na obe jedinice), rekao mi je da tako treba da bude i da kad mi ostruže i presvuče to se neće videti.
Kakva je to prevara?Zašto mi pre operacije nije rekao da hoće i to da mi radi i da mi traži još 1.000 eur za te presvlake i mostove?

Možda sam ja pogrešila sa izborom istog, ali da li je moguće da po četvrti put naletim na šarlatana?

Postovaću i slike (mada me je sramota), ali vidite i sami da li je tu nešto urađeno kako treba?

Posebna priča je i to što se bojim da nisam možda dobila i Hepatitis, tek kad je počeo da radi videla sam da sve vrvi od nečistoće.Da sam to videla ranije, pobegla bih sigurno.
Antigonea
Novi član
Novi član

Post od Antigonea »

majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Ne mogu da komentarisem ove "radove", jer nisam strucnjak, ali okolna necistoca ne mora da ima veze sa hepatitisom, vec nacin na koji sterilise instrumente (potrebno je 2 sata na 160 stepeni, jer je virus jako otporan), ali ima veze da li koristi rukavice....... (nadam se da sam te malo utesila 8) ).
Mada je i cistoca ordinacije jako bitan faktor!!!

Pozdrav, Majja :wink:
drecun
Aktivan član
Aktivan član

Post od drecun »

Hm, praktično je nemoguće oceniti uspešnost operacije samo na osnovu preoperativnog snimka i postoperativnih fotografija. Ono što je svakako greška je što pre zahvata lekar nije upoznao pacijenta sa njenim ciljem i očekivanim rezultatima. Takođe je greška što već pri prvom pregledu nije predložen plan potpune rehabilitacije, već je protetski deo rehabilitacije pomenut tek kasnije. Ne bih ulazio u detalje, jer su mi postovi ionako obično predugi. O ostalim eventualnim greškama ne bih mogao da sudim.
Ali, moram da pomenem potrebu da se ima poverenja u svog lekara, jer je taj lekar izabran od strane pacijenta. Ukoliko nema poverenja, nema ni uspešnog lečenja. Ukoliko ne verujete svom lekaru izaberite drugog. Ne verujem da su skoro svi lekari loši, ali znam da su skoro svi pacijenti uplašeni. A u strahu su velike oči.
Antigonea
Novi član
Novi član

Post od Antigonea »

@majja

nisi me utešila, znaću sve kad još posetim i laboratoriju i napravim analize.Ne bojim se da imam hepatitis zbog neočišćenih zubi, već zbog nečistoće koja vlada u ordinaciji. Na prvi pogled i nije tako izgledalo, ali od kad sam dobila anesteziju i trebalo da pljunem, morala sam to da radim u okrvavljenoj posudi. Nije imao vodu da ispere posudu.
Antigonea
Novi član
Novi član

Post od Antigonea »

@drecun

Ne verujem ni ja da su svi lekari loši, ali ja nisam imala sreće. Meni se čini da ima takozvanih lekara kojima je važno samo da uzmu novac, a sve drugo je manje važno.

Šta mislite o zubaru koji mi je ostavio amalgamsku plombu u donjoj vilici (levo 4), da je nosim godinama, a da ja to ne znam?

Posećujem zubare od svoje 12-te godine a sad mi je 38, tako da o strahu nema reči.

Ako ste vi zubar razumem i vas, morate da branite profesiju.
drecun
Aktivan član
Aktivan član

Post od drecun »

Razmem Vasu frustraciju, i ne planiram ni da branim ni da napadam nikoga.
Ono što ne bih voleo je da se ova diskusija pretvori u trač rubriku. Uvek sam spreman da ponudim podrobna objašnjanja i najperciznije moguće savete, ali nikada ne nudim rame za plakanje, i nikada nisam spreman da dajem negativne ocene na rad kolega, bez potpunog uvida u situaciju.
Izuzetno mi je žao zbog negativnih iskustava svakog pacijenta. Mnoge procedure koje se u stomatologiji primenjuju su, i pored svog napretka struke, još uvek neprijatne. Nekad se tokom zahvata mogu dogoditi nezgode, prosto niko nikada nema stoprocentnu kontrolu nad svakom situacijom. Nekada i lekar, jer je živ čovek, pogreši u proceni ili izvođenju zahvata. Nekada su i očekivanja pacijenata previsoka. Ono što je suština problema je nedostatak dvosmerne komunikacije na relaciji pacijent-lekar. Zahtevajte objašnjenja, pitajte sve što je nejasno. Imate pravo na to. Vaš lekar mora da objasni trenutno stanje, planirane mere lečenja, i očekivane rezultate. Otvoreno iznesite svoja očekivanja, tražite od lekara da proceni u kojoj meri može da ih ispuni. Tek kada pacijent poznaje sve aspekte svoje bolesti, lečenja i mogućnosti izlečenja, on može da odluči da li je spreman da se izloži tom naporu i da li veruje lekaru. Tražite mišljenja nekoliko lekara. Nije laka odluka poveriti nekome svoje zdravlje. A konačna odluka je ipak u rukama pacijenta. O ovome toliko.
A sad ću malo o novcu. Novac nije jedini razlog zbog kojeg neko radi neki posao. Ljudi rade ono za šta su školovani i što najbolje znaju. Novac se podrazumeva. Normalno je da se znanje i veština plate. A kome će platiti, opet odlučuje pacijent.
I još da se na kratko vratim na temu diskusije. Nadam se da će savet vezan za povredu donjeg alveolarnog nerva biti od pomoći i nadam se da ste već preduzeli mere ubrzavanja oporavka. Izveštavajte nas o napretku, držim palčeve za brzu rehabilitaciju!
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Kao pacijent, potpuno se slazem sa ovim sto ste napisali!!! Narocito sa svog gledista, jer sam veliki panicar i imam neopisiv strah od svih lekara, pa tako i od zubara, jer oni nanose bol (ali za nase dobro :D ).

Konkretno, ja imam problem u glavi (strah) i bitniji mi je odnos koji imam sa svojim zubarom od same tehnike. Znam da je to pogresno, ali meni je tako lakse, a jos kada se sve zvezde pokllope, to je sjajno, ali i dalje panicni strah ostaje!!

Ne retko, desava se da i najsitnija intervencija preraste u komplikovan proces, ali to nekada ne zavisi ni od stomatologa, vec i od samog zuba. Skoro sam vadila sesticu, na snimku je izgledala kao da ce da bude gotovo brzinom svetlosti, a onda su nastale komplikacije, i cupanje i rovarenje.... :cry: ...i sve je to trajalo skoro 20 min, ali moj zubar koji je odlican psiholog i ima lep pristup pacijentu me nije "oterao" u potragu za novim, nego sam istrpela i opet cu ici kod njega i sa istim strahom kao da je sve proteklo u najboljem redu.

I samo jedna opaska, to sto je pljuvaonica bila prljava, ne znaci da si dobila hep, jer njega ne mozes da vidis. Cinjenica je da je to jako ruzno, i dovoljno je samo po sebi sto je neko na stolici a ne da jos gleda i tudju krv, ali bar po meni, nije od presudnog znacaja!! Mozda je sestra napravila samo taj propust, sto je po meni, mnogo manje nego da nije dobro sterilisala instrumente!!

Zelim ti sto brzi i sto laksi oporavak!!! :wink:
sportash
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 13, 2007 9:56 am

Post od sportash »

treba u sredu da idem da izvadim umnjak i posle ovoga se plashim :cry:
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Nema cega da se plasite. Kako sam vec negde rekla, meni su u trudnoci hirurski vadili umnjak, pa mi nista nije bilo, a ne takvom dasi kao sto ste vi :).
Dakle - hladan oblog, da ne muckate usta u prvo vreme, i k'o Bog. I sve najbolje :).
sportash
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 13, 2007 9:56 am

Post od sportash »

sutra idem pa cemo videti

hvala u svakom slucaju :)
Romanno
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 15, 2007 2:29 pm

Post od Romanno »

:cry: narode e da vas pitam....Odlucio sam da stvarno zube dovdem do Perfektionizma..stavljam par navlaka na gornje zube ..sve je to ok..al me UPLASILO jedno!?!?
Inace moj zub "Jedinica" je ostecen,jos prije 7 godina sam se udario u njega,pukao mu je vrh,no sada imam nadogradnju ali mi postaje tamniji od drugog,slikao mi ga je zubar i rekao da moramo operisati taj zub,pitao sam imal posljedica jer me je strah "Mlad sam" on je rekao :Ma nista...Nekome ostane Trauma,neko otece,nemas osjecaj ni za sto...Mislim koja Utjeha....STA DA RADIM?Daj mi vi predlozite...Poludjeti cu jer se toga svega bojim,mislim da mi nikakve operacije nisu potrebne necu na izlozbu PLASIM SE! :cry:
Odgovori