Pravilno pranje zuba
Pravilno pranje zuba
Može li neko da napiše precizan opis pravilnog pranja zuba?
posto se od doktora niko ne javlja evo aj student da se javi
Kisa pada a trava raste. Ali uz male modifikacije pa dobijemo Basovu metodu.
Dakle, za gornje zube, pocnes od jednog ugla usta pa ides do drugog. I to tako sto cetkicu naslonis na zube otprilike pod uglom od 45 stepeni tako da vlakna udju blago ne previse ne treba dakle ko neki da ih nabijas u sulkus (prostor izmedju mesa i zuba), napravis par vibracija cetkicom i onda cvuces na dole. Pa tako do kraja vilice. Sa prednje i zadnje strane.
Donje zube, isto ,aslonis cetkicu na zube, okrenutu vlaknima na dole, vlakna ubacis blago u sulcus ucinis malo vibracija i pokret na gore. Tako do kraja napred i nazad.
Uvece ubacis na sve to i konac kojim ocistis intradentalne prostore. Konac stavis izmedju zuba pa priblizis jednos strani pa poruces na gore, pa ona opet izmedju ista dva zuba pa privuces ivici drugog zuba na na gore. Uvek nalo odmoras konac tako da svaki put radis sa cistim delom.
Dakle, za gornje zube, pocnes od jednog ugla usta pa ides do drugog. I to tako sto cetkicu naslonis na zube otprilike pod uglom od 45 stepeni tako da vlakna udju blago ne previse ne treba dakle ko neki da ih nabijas u sulkus (prostor izmedju mesa i zuba), napravis par vibracija cetkicom i onda cvuces na dole. Pa tako do kraja vilice. Sa prednje i zadnje strane.
Donje zube, isto ,aslonis cetkicu na zube, okrenutu vlaknima na dole, vlakna ubacis blago u sulcus ucinis malo vibracija i pokret na gore. Tako do kraja napred i nazad.
Uvece ubacis na sve to i konac kojim ocistis intradentalne prostore. Konac stavis izmedju zuba pa priblizis jednos strani pa poruces na gore, pa ona opet izmedju ista dva zuba pa privuces ivici drugog zuba na na gore. Uvek nalo odmoras konac tako da svaki put radis sa cistim delom.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ono sto je mladi kolega opisao definitivno JESTE preporucena tehnika pranja zuba. Nije da je bitno, ali radi se o kombinovanoj, a ne o Bassovoj tehnici. Opisane pokrete treba ponoviti najmanje 5 puta, pre nego sto se predje na sledeci zub. Pritom, kolega je zaboravio da naglasi da se konac koristi PRE cetkice. Mislim da je ovo vazno, jer moja nezvanicna istrazivanja (anketiranje pacijenata) pokazuju da vecina pacijenata koristi prvo cetkicu, a cilj cele akcije sa koncem je da se plak izvuce iz prostora izmedju zuba a potom cetkicom potpuno ukloni sa zuba. I jos nesto, uz rizik da zvucim pretenciozno i prepotentno. Konac se koristi tako sto se prisloni uz zub u nivou dna pomenutog gingivalnog sulkusa, pa se vuce ka griznoj povrsini, uz istovremene pokrete napred-nazad (oro-bukalno, hm valjda je jasno).
Pozdrav kolegi, nadam se da se ne ljuti zbog ove dopune.[/b]
Pozdrav kolegi, nadam se da se ne ljuti zbog ove dopune.[/b]
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
ahaa...a ja ne podnosim cigare i opet nemam srecetedydent napisao:E pa draaga koleginice ,zaboravili ste da je za stvaranje kamenca jedan od faktora i sastav i ph pljuvacke.Ja sam pusac vise od dvadeset godina i nikada nisam imala ni pigmentacije a ni kamenac - znaci dosta toga je individualno i zavisi od uzasno mnogo faktora.![]()
Prijatna noc