Pravilno pranje zuba

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
vpantelic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 22, 2006 2:11 pm

Pravilno pranje zuba

Post od vpantelic »

Može li neko da napiše precizan opis pravilnog pranja zuba?
AcaBg82
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 22, 2006 9:13 pm

posto se od doktora niko ne javlja evo aj student da se javi

Post od AcaBg82 »

Kisa pada a trava raste. Ali uz male modifikacije pa dobijemo Basovu metodu.

Dakle, za gornje zube, pocnes od jednog ugla usta pa ides do drugog. I to tako sto cetkicu naslonis na zube otprilike pod uglom od 45 stepeni tako da vlakna udju blago ne previse ne treba dakle ko neki da ih nabijas u sulkus (prostor izmedju mesa i zuba), napravis par vibracija cetkicom i onda cvuces na dole. Pa tako do kraja vilice. Sa prednje i zadnje strane.

Donje zube, isto ,aslonis cetkicu na zube, okrenutu vlaknima na dole, vlakna ubacis blago u sulcus ucinis malo vibracija i pokret na gore. Tako do kraja napred i nazad.

Uvece ubacis na sve to i konac kojim ocistis intradentalne prostore. Konac stavis izmedju zuba pa priblizis jednos strani pa poruces na gore, pa ona opet izmedju ista dva zuba pa privuces ivici drugog zuba na na gore. Uvek nalo odmoras konac tako da svaki put radis sa cistim delom.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Ja bih samo jos na ovo dodala, da na kraju, posle "kisa pada, trava raste, operes cetkicom i zagrizajni deo zuba (ne znam kako se naziva), hajde mala pomoc!! Kako se naziva??!! :o
AcaBg82
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 22, 2006 9:13 pm

Post od AcaBg82 »

majja napisao:Ja bih samo jos na ovo dodala, da na kraju, posle "kisa pada, trava raste, operes cetkicom i zagrizajni deo zuba (ne znam kako se naziva), hajde mala pomoc!! Kako se naziva??!! :o
Vidis ja zaboravio :)
Incizalne povrsine na prednjim zubima odnosno okluzalne na bocnim.
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm

Post od drecun »

Ono sto je mladi kolega opisao definitivno JESTE preporucena tehnika pranja zuba. Nije da je bitno, ali radi se o kombinovanoj, a ne o Bassovoj tehnici. Opisane pokrete treba ponoviti najmanje 5 puta, pre nego sto se predje na sledeci zub. Pritom, kolega je zaboravio da naglasi da se konac koristi PRE cetkice. Mislim da je ovo vazno, jer moja nezvanicna istrazivanja (anketiranje pacijenata) pokazuju da vecina pacijenata koristi prvo cetkicu, a cilj cele akcije sa koncem je da se plak izvuce iz prostora izmedju zuba a potom cetkicom potpuno ukloni sa zuba. I jos nesto, uz rizik da zvucim pretenciozno i prepotentno. Konac se koristi tako sto se prisloni uz zub u nivou dna pomenutog gingivalnog sulkusa, pa se vuce ka griznoj povrsini, uz istovremene pokrete napred-nazad (oro-bukalno, hm valjda je jasno).
Pozdrav kolegi, nadam se da se ne ljuti zbog ove dopune.[/b]
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Bukalno, okluzalno, mezijalno........grrrr...........kakvi strucni izrazi, al dobro, poenta je jasna (za nas sto nismo koleZe!!) :lol: :lol: :lol:

Nego, ja konac koristim pre pranja, pa onda operem, pa opet konac! Jel to nije "stetno" ili pogresno??!! :o

Pozdrav i hvala, Majja :wink:
perakojot
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 10, 2004 11:13 pm

Post od perakojot »

konac je veoma vazan i ide pre pranja
sportash
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 13, 2007 9:56 am

Post od sportash »

nije ni cudo shto sam popravljao skoro sve zube kada sam sve radio pogreshno 23 godine, od sada se okrece nova stranica tek od skoro sam poceo da koristim konac i shvatio koliko sam do sada loshe cistio zube
zazy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 07, 2007 11:59 pm

Post od zazy »

I i pored cele ove procedure, uz to sam jos i koleginica, meni se opet stvara kamenac na palatinalnim stranama molara...... :cry: :cry:
tedydent
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 12:50 am

Post od tedydent »

E pa draaga koleginice ,zaboravili ste da je za stvaranje kamenca jedan od faktora i sastav i ph pljuvacke.Ja sam pusac vise od dvadeset godina i nikada nisam imala ni pigmentacije a ni kamenac - znaci dosta toga je individualno i zavisi od uzasno mnogo faktora. :lol: :lol: Prijatna noc
zazy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 07, 2007 11:59 pm

Post od zazy »

tedydent napisao:E pa draaga koleginice ,zaboravili ste da je za stvaranje kamenca jedan od faktora i sastav i ph pljuvacke.Ja sam pusac vise od dvadeset godina i nikada nisam imala ni pigmentacije a ni kamenac - znaci dosta toga je individualno i zavisi od uzasno mnogo faktora. :lol: :lol: Prijatna noc
ahaa...a ja ne podnosim cigare i opet nemam srece :cry: pozz koleginice (draga naravno :D )
Odgovori