Imam 31 godinu i A negativnu krvnu grupu, to sam sinoć saznala. Trudna sam (prva trudnoća), na osnovu rezultata UZ 7-8 nedelja, u stvarnosti to je +/- 3 do 4 nedelje (u to sam sigurna; zbog nečega ima odstupanja).
Nemam nikakvih klasičnih siptoma trudnoće, jednostavno kao da je nema, jedino što više nemam menstruaciju.
Ovako, interesuje me sve u vezi Rh faktora: procedura, moguće posledice i tako to. Interesuje me kada najranije može da se ide na amnio i gde se sve radi i sve u vezi toga.
Unapred zahvalna!
Rh- . Neslaganje Rh faktora. Pomoć, hitno!
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Bilo bi dobro da znate krvnu grupu i Rh faktor Vaseg partnera, oca bebe.
Ako je on Rh negativan, onda nema potrebe da primate Rhogam u toku trucnoce, ako je pozitivan, onda je potrebno da primite dozu od 300mikrogram u 28 nedjelji trudnoce i u toku 72 sata poslije porodjaja, ako je beba Rh + na oca...ako je - na Vas onda nema potrebe za dodatnu injekciju. U slucaju bilo kakvog krvarenja u trudnocu prije 28 nedjelja, daje se dodatna doza Rhogama ovisno od trimestra u kojoj se krvarenje desi.
Srecno.
Ako je on Rh negativan, onda nema potrebe da primate Rhogam u toku trucnoce, ako je pozitivan, onda je potrebno da primite dozu od 300mikrogram u 28 nedjelji trudnoce i u toku 72 sata poslije porodjaja, ako je beba Rh + na oca...ako je - na Vas onda nema potrebe za dodatnu injekciju. U slucaju bilo kakvog krvarenja u trudnocu prije 28 nedjelja, daje se dodatna doza Rhogama ovisno od trimestra u kojoj se krvarenje desi.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Okt 30, 2006 6:30 am
remi, pa kakav je to razlog za paniku? Nekompatibilnost Rh faktora nije nikakav problem danas u ginekologiji. Dobro je znati unapred da si Rh -. Evo i ja sam kao i ti A-, a muz A+. Evo kako smo taj problem resili (zivim u Americi): Na pocetku trudnoce se uradi test na antitela da se potvrdi da su negativna. U 28. nedelji trudnoce daje se Rhogam injekcija u slucaju da dodje do prevremenog porodjaja, krvarenja ili bilo kakvog mesanja krvi mame i bebe. Po porodjaju se ispita bebina krvna grupa i Rh faktor i ako je beba Rh+ (bio slucaj sa mojim sinom), majka primi jos jedan Rhogam u roku od 72 sata posle porodjaja, da bi se zastitila od stvaranja buducih antitela, zbog sledece trudnoce.
Ako ti je muz Rh-, onda ce i beba sigurno biti Rh negativna, pa nema potrebe za Rhogamom. (U Americi daju preventivno svim Rh- majkama, jer otkud znaju ko je otac, je l tako?)
Ako ti je muz Rh-, onda ce i beba sigurno biti Rh negativna, pa nema potrebe za Rhogamom. (U Americi daju preventivno svim Rh- majkama, jer otkud znaju ko je otac, je l tako?)
Barilli napisao:remi, + i + mogu da daju minus, ali - i - ne mogu dati +, vec samo -. Takva su pravila genetike, ne znam u kom si casopisu procitala drugacije.
U kombinaciji + i - dete naravno moze naslediti bilo koji Rh faktor.
Znam ja to, samo hoću da proverim.
Časopis je "Majka i dete" neki broj iz 2004, koji je slučajno dospeo do mene. Verovatno se tih 15% odnosi na prikrivanje istine, a kod nas može svašta da prođe (znaš na šta mislim).
Pozdrav!
Može. Ako su oba roditelja Rh+, dete može da ima negativan Rh faktor iz razloga što je Rh faktor označen sa dva znaka. Tako da ako je neka osoba Rh+, to znači da je ili Rh+-, ili Rh++, tako da dete nasleđuje po jedan znak od svakog roditelja, pa u prvom slučaju od oba roditelja može da nasledi po jedan -, tj da ima Rh--, što daje negativan Rh faktor.remi napisao:Barilli napisao:remi, + i + mogu da daju minus, ali - i - ne mogu dati +, vec samo -. Takva su pravila genetike, ne znam u kom si casopisu procitala drugacije.
U kombinaciji + i - dete naravno moze naslediti bilo koji Rh faktor.
Znam ja to, samo hoću da proverim.
Časopis je "Majka i dete" neki broj iz 2004, koji je slučajno dospeo do mene. Verovatno se tih 15% odnosi na prikrivanje istine, a kod nas može svašta da prođe (znaš na šta mislim).
Pozdrav!
Detaljna objašenja mogu se naći na forumu
laboratorijska dijagnostika.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Okt 30, 2006 6:30 am
remi, procitaj jos jednom sta sam ti napisala. Dakle, - i - mogu samo da daju -.
Sve ostale kombinacije pluseva i minuseva mogu da daju i Rh- i Rh+ dete, kao sto si ti i procitala.
(U jednom od prethodnih postova si napisala da - i - mogu da daju +, sto nije tacno)
Sve ostale kombinacije pluseva i minuseva mogu da daju i Rh- i Rh+ dete, kao sto si ti i procitala.
(U jednom od prethodnih postova si napisala da - i - mogu da daju +, sto nije tacno)
PozdravU jednom časopisu sam pročitala da u nekih 15% se dešava da kada roditelji imaju isti Rh faktor, dete može da ima suprotan Rh faktor ( + i + daju -; - i - daju +
Barilli, izvinjavam se. Nisam pazljivo procitala tvoju poruku. U pravu si.Barilli napisao:remi, procitaj jos jednom sta sam ti napisala. Dakle, - i - mogu samo da daju -.
(U jednom od prethodnih postova si napisala da - i - mogu da daju +, sto nije tacno)PozdravU jednom časopisu sam pročitala da u nekih 15% se dešava da kada roditelji imaju isti Rh faktor, dete može da ima suprotan Rh faktor ( + i + daju -; - i - daju +