Iskliznuce prsljena

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Mi se ocito u nekom delu ne razumemo. Naravno da je fizicka aktivnost blagotvorna, ali u samom momentu kada pacijent dozivi bolnu senzaciju, koja obicno nastane naglo nakon nekog pokreta, najcesce savijanja, nema sanse da se pomeri. Ja govorim o tom momentu i o narednih 6-8 sati. To je najjakutnija faza, i u toj fazi smatram da ne treba pokusavati nikakve manipulacije, nego mirovati. Ne jednom mi se desilo u klinickoj praxi da mi dodje pacijent, i kaze da se sagnuo pre sat vremena i tako ostao, i ne moze covek da se pomeri. Sta da radim, da mu nalozim da se isteze? Ne ide to tako. Dam analgeziju, kazem mu da miruje i kad oseti da ga bol pocinje popustati, da lagano pocne da zateze i opusta bolnu muskulaturu izometrijskim vezbama, sve u granicama koje moze. Vrlo cesto se desavalo da pacijent danima ne moze da se pomeri i da ima toliko jake bolove.
Imao sam pacijenta kome sam 2x dnevno isao u kucnu posetu i davao analgeziju, jer je covek sa suzama u ocima od bolova lezao na podu i jaukao. 2 Trodona dnevno su ga jedva doticala. Uspeli smo da smirimo tu najjakutniju fazu, i cim se osetio malo bolje bilo je pravac neurohirurg - operacioni sto! Bol je bio posledica ogromne discuss hernie koja je pritiskala koren L4-L5. Nakon operacije, pacijent je bio nov covek.
Sve najbolje.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Da nazalost,mi se definitivno ne razumemo :cry: .
Pa stoga,puno srece i uspeha u vasoj daljoj karijeri zeli vam terapeut. :D :D
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Samo da dodam malo i ja:Nerazumevanje,cini mi se, potice od razlicitog pristupa.Kod lekara pacijent dodje bez icega(RTG-a i drugih nalaza i snimaka) pa je i logicno da mu se usled tegoba savetuje medikamentozna terapija i strogo mirovanje.Kod terapeuta,pacijent dolazi sa postavljenom dijagnozom(ovo vazi za Srbiju i jos neke zemlje Evrope jer negde dolaze bez naloga lekara) i propratnim materijalom pa je otklonjena mogucnost(uglavnom) nekih drugih oboljenja,TU ili sl.Zato je i pristup drugaciji.Treba savetovati izometrijske vezbe kao sto kaze terapeut ali, ako coveka boli svaki pokret i pomeranje,neka miruje jer ce mu tako biti najlakse.Sto kazu neki:JE L' TE BOLI?MIRUJ DOK NE PRODJE!U vezi sa bolom u ledjima,vrlo je interesantno ono sto je dr.Ivica reako u jednoj drugoj temi da je puzanje vrlo zahvalna terapija.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

Nikola potpuno se slazem da u nasoj zemlji pacijent kod terapeuta dolazi sa dijagnozom,a kod lekara ne ,ali lekar je taj koji mora da da dijagnozu,a ne odokativnom metodom da kaze miruj i primi gomilu inekcija dok ne vidimo sta cemo.
Ukoliko nema mogucnost za dijagnostiku u vidu RTG-a ili nekog drugog pomocnog sredstva na raspolaganju su mu gomila testova koji mu mogu pomoci da postavi okvirnu dijagnozu.
U nasem zdravstvu nazalost to izgleda ovako -Dobar dan ,bole me ledja,umirem od bolova,pomozite-
-Idite kuci lezite i primite galon ipo diklofena,dodjite kad prodje-
Nijedan,podvlacim nijedan moj pacijent nikada nije od lekara dobio uputstva o pozicioniranju,zastitnim i rasteretnim polozajima,statickim kontrakcijama za olaksavanje bolnog sindroma.
Ja ne tvrdim da svim pacijentima prija staticka kontrakcija u bolnoj fazi,ali u velikom broju slucajeva pomaze,a onaj ko to nije probao u istoj toj bolnoj fazi ne moze da tvrdi da je to nemoguce!!

Pozdrav svima....
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Moracu jos jednomd a se umesam i cini mi se produzim nepotrebno razglabanje oko potpuno razlicitih stavova. S obzirom na svoj poziv i cak i specijalnost kojom se bavim, naravno da sam procitao dosta o ovoj temi, pa tako i o zastitnim polozajima, kontrakcijama, istezanjima...

Na zalost, i ja sam iskusio ovakve tegobe u njihovoj punoj snazi. Pri takvim bolovima uraditi bilo kakav pokret je cist mazohizam. Ponovicu jos jednom da sam popio 3 grama raznih analgetika koji me nisu dodirnuli. Verujem takodje da pacijentima koji imaju tako jake bolove nije do kontrakcija vec jedino do prestanka, ili smanjenja bolova. A kako i najmanji pokret, odnosno kontrakcija misica izaziva pojacanje bolova... mislim da je tu vrlo jasno da oni ne mogu da izvedu to sto biste Vi od njih trazili. Slazem se da je u nasem zdravstvu veliki problem davanje ogromnih kolicina analgetika, i da ste dobro iskarikirali to sa galon i po diklofenaka, ali za najaktniju fazu, za koju sam vec sve rekao, mislim da je analgezija u kombinaciji sa mirovanjem jedino resenje.
Sve najbolje.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

Jako me zanima ako nisam previse indiskretna koja je bila Vasa dijagnoza

kada ste trpeli taj akutni bol i po kojim se principima ponasate sada u skladu sa istom(dg)da se bol ne bi pojavio ponovo?
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Myalgia dorsalis, nista egzoticno, ali izuzetno bolno. Kako se ponasam? Pa trudim se da skinem tezinu, kako bih misice i kicmu oslobodio viska, i poceo sam rekreativno da se bavim sportom (svim i svacim) kako bih misice utrenirao sto jace.
Sve najbolje.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

Hvala na odgovoru :) !
U nasoj praksi ovaj se problem resava(bez zelje da pametujem :) ,cisto konverzacije radi 8) )izrazito jakim cak sportskim drilom,jacanjem dubokih stabilizatora ledja(najefikasnije na lopti),tejpingom i mobilizacijom.Pozdrav i srecno.....
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

U onom stanju da me je neko samo pomerio verovatno bi me ubio, ako se od bolova moze umreti. A ako bih ostao ziv, onog momenta kad bi mi bilo bolje bih tog nekog proturio kroz iste muke.
Sve najbolje.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

Pa onda gledajte da vam se to ne ponovi!!!Zamislite samo da dopadnete meni u ruke i ja vas nateram da inklinirate karlicu :evil: :evil: :evil:

Pozdrav :D :D :D :D :lol:
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Moja sledeca poseta bi verovatno bila uz dodatno obezbedjenje samog sebe vatrenim oruzjem :D :D :D :lol: :lol:
Sve najbolje.
Odgovori