Iskliznuce prsljena
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
Iskliznuce prsljena
Moja majka (55 godina) 03.10.2006.godine povredila se tako sto se okliznula i pala. Prilikom pregleda utvrdjena su sledece dijagnoze:
1. Contusio verth L-S
2. Spondylolytesis L5-S1
3. Conhesioolig peolis l.sin
4. Ablatio ungnis halucis peolis l.sin
(nadam se da su dijagnoze dobro prepisane sa izvestaja specijaliste ortopeda). Doktori su utvrdili da postoji iskliznuce prsljena.
Istog dana usledila je i povreda levog noznog prsta (prilikom snimanja kicme u bolnici). Tako da se jedna ili dve dijagnoza odnose na tu (naknadnu) povredu.
Posle vise od tri meseca lecenja (mirovanja i fizikalnih terapija), ona jos uvek oseca bol u lumbosakralnom delu kicme. Bol je dosta umanjen nego sto je bio u prvih dva meseca, ali jos uvek postoji. Lekari smatraju da je lecenje zavrseno, bez obzira na bolove, i poslali je na posao.
S obzirom da problem i dalje postoji, molim Vas za savet i misljenje.
Takodje me interesuje ime dobrog lekara i klinike gde moze da se obrati radi daljeg lecenja, po moguctvu u Nisu.
UNAPRED HVALA
1. Contusio verth L-S
2. Spondylolytesis L5-S1
3. Conhesioolig peolis l.sin
4. Ablatio ungnis halucis peolis l.sin
(nadam se da su dijagnoze dobro prepisane sa izvestaja specijaliste ortopeda). Doktori su utvrdili da postoji iskliznuce prsljena.
Istog dana usledila je i povreda levog noznog prsta (prilikom snimanja kicme u bolnici). Tako da se jedna ili dve dijagnoza odnose na tu (naknadnu) povredu.
Posle vise od tri meseca lecenja (mirovanja i fizikalnih terapija), ona jos uvek oseca bol u lumbosakralnom delu kicme. Bol je dosta umanjen nego sto je bio u prvih dva meseca, ali jos uvek postoji. Lekari smatraju da je lecenje zavrseno, bez obzira na bolove, i poslali je na posao.
S obzirom da problem i dalje postoji, molim Vas za savet i misljenje.
Takodje me interesuje ime dobrog lekara i klinike gde moze da se obrati radi daljeg lecenja, po moguctvu u Nisu.
UNAPRED HVALA
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Prvo da kazem da su dijagnoze loshe prepisane zbog ocito necitkog rukopisa lekara koji je napisao te dijagnoze. Bolove koje vasa majka oseca u lumbosakralnom delu kicme su normalni i osecace ih jos duze vreme. Pre svega ona ima spondilolistezu izmedju 5. lumbalnog prsljena i sakralne kosti. To je hronicno stanje i nece se poboljsavati vremenom, naprotiv, moze da bude samo gore. Najbolje za vasu majku bi bilo da pocne da se bavi rekreativno plivanjem koje je odlicno za bolnu kicmu. Takodje bih preporucio rehabilitacioni tretman i banjsko lecenje ako ste u mogucnosti to da priustite. Niste napisali da li je vasa majka mozda gojazna, ali smanjenje telesne tezine je takodje put ka smanjenju bolova, jer izmenjena kicma koja mora da nosi extra tezinu dodatno pati i pogorsava tegobe.
Sto se zadnje dve dijagnoze tiche, one se odnose na povredu stopala, i to bitrebalo da je zaleceno.
Nadam se da sam bio makar od male pomoci.
Sto se zadnje dve dijagnoze tiche, one se odnose na povredu stopala, i to bitrebalo da je zaleceno.
Nadam se da sam bio makar od male pomoci.
Sve najbolje.
Jos jedno pitanje!
Sada sam dijagnoze prepisala sa odkucanog nalaza:
1. Contusio vertebrae LS
2. Spondylolystesis L5-S1
3. Contusio digiti pedis sin
4. Ablatio unguis hallucis pedis sin
Jos jedno pitanje. Da li na osnovu ovih dijagnoza bol moze povremeno da prestane?
Kod moje mame situacija je sledeca. Kada ide na terapije ne oseca nikakav bol u donjem delu kicme. Kada prestane sa terapijama bolovi se ponovo javljaju ali nisu mnogo jaki. Ima dana kada su bolovi dosta jaki. Da li je to normalno na osnovu svih ovih dijagnoza?
1. Contusio vertebrae LS
2. Spondylolystesis L5-S1
3. Contusio digiti pedis sin
4. Ablatio unguis hallucis pedis sin
Jos jedno pitanje. Da li na osnovu ovih dijagnoza bol moze povremeno da prestane?
Kod moje mame situacija je sledeca. Kada ide na terapije ne oseca nikakav bol u donjem delu kicme. Kada prestane sa terapijama bolovi se ponovo javljaju ali nisu mnogo jaki. Ima dana kada su bolovi dosta jaki. Da li je to normalno na osnovu svih ovih dijagnoza?
-
- Aktivan član
- Kontakt:
Kao sto sam rekao u pitanju je HRONICNO oboljenje, tako da su i povremene tegobe koje ona ima sasvim normalna stvar. Terapijama se te tegobe otklone, medjutim, malo-malo pa se povrate. U prethodnom obracanju sam rekao da nece biti bolje, moze da bude samo gore. Od svih dijagnoza Vas trenutno treba da zanima samo ona pod rednim brojem 2.
U trenutku tegoba, preporucio bih uimanje analgetika, pre svega antireumatika (Diklofen, Ibuprofen... a ako ste u mogucnosti da priustite, Movalis, zbog manje nezeljenih efekata na sluznicu zeluca), kao i relaksacione masaze, te eventualno i miorelaksanse (Tetrazepam 50). Suva toplota je takodje dobar lek za odstranjenje tegoba. Najvaznije je medjutim mirovanje, i zauzimanje antalgicnog polozaja (polozaja u kome nema bolova).
U trenutku tegoba, preporucio bih uimanje analgetika, pre svega antireumatika (Diklofen, Ibuprofen... a ako ste u mogucnosti da priustite, Movalis, zbog manje nezeljenih efekata na sluznicu zeluca), kao i relaksacione masaze, te eventualno i miorelaksanse (Tetrazepam 50). Suva toplota je takodje dobar lek za odstranjenje tegoba. Najvaznije je medjutim mirovanje, i zauzimanje antalgicnog polozaja (polozaja u kome nema bolova).
Sve najbolje.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Pozdrav i samo mali dodatak iz primarne zdravstvene zastite: Movalis je na pozitivnoj listi, samo ide pod dijagnozom M05 - ja je ponekad napisem iako i nije prisutna, kako bi pacijenti mogli preko recepta da dobiju ovaj izuzetan antireumatik. Na poledjini recepta se mora naznaciti da je lek savetovao reumatolog. Nadam se da ce restriktivnijom listom lekova, sa izbacivanjem mnogih nepotrebnih paralela, biti mesta da se lekovi kao sto je Movalis nadju na listi bez ikakvih posebnih protokola i sa minimalnom participacijom.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Dodatak na th ako dozvolite-plivanje da ,ali iskljucivo ledjno da ne bi doslo do naglasavanja lumbalne lordoze.
U akutnoj fazi dok traju bolovi savetuje se iskljucivo pozicioniranje i staticke kontrakcije lumbalnog dela kicme uz uvodno istezanje paravertebralne muskulature.Kada se bol smanji plivanje je najbolja terapija za probleme kicmenog stuba.Pozz....
U akutnoj fazi dok traju bolovi savetuje se iskljucivo pozicioniranje i staticke kontrakcije lumbalnog dela kicme uz uvodno istezanje paravertebralne muskulature.Kada se bol smanji plivanje je najbolja terapija za probleme kicmenog stuba.Pozz....
-
- Aktivan član
- Kontakt:
Slazem se u potpunosti, cak bih dodao da u akutnoj fazi dok traju najjaci bolovi ni ne treba raditi bilo kakve vezbe, vec samo mirovati uz analgeziju. S obzirom da se ovde vishe ne radi o akutnoj fazi, smatram da rehabilitacioni tretman treba da pocne sto pre i treba ga intenzivno sprovoditi.
Sve najbolje.
U nasoj praksi se vise ne praktikuje apsolutno mirovanje u akutnoj fazi kod ovakvih stanja,uz pomenuto pozicioniranje postoje niz statickih kontrakcija koje mogu da olaksaju stanje i smanje bol,te se pacijentima savetuje da izvode sve kontrakcije koje ne provociraju bol,a ujedno vrlo efikasno sprecavaju misicnu atrofiju.Puno pozdrava....
-
- Aktivan član
- Kontakt:
S obzirom da sam i sam u nekoliko navrata iskusio ovakve tegobe, pitam ja Vas, kako da radim bilo kakve kontrakcije kad imam bolove i u apsolutnom miru, na sam pokret disanja. Pre 2 meseca jedva sam uspevao da dodjem do vazduha od bolova, toliko me je steglo. Nakon mirovanja od ceo dan, i uzimanja analgetika bolovi su kasno uvece popustili toliko da su mi dozvolili da promenim polozaj u krevetu. Procitao sam i vodice dobre prakse, i nove studije, ali govoreci pre svega iz licnog iskustva, u najakutnijoj fazi koja traje 2-3 dana najvise ne treba raditi nista osim mirovanja i analgezije. Za to kratko vreme ne moze da dodje ni do kakve atrofije, a nakon toga polako poceti sa fizikalnim tretmanom.
Sve najbolje.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Ako smem da se umesam, radi se o nepotrebnom sukobu misljenja - postoje stanja koja i u akutnoj fazi dozvoljavaju - ili cak zahtevaju aktivaciju, i ona druga, koja ipak iziskuju - ili namecu potpuno mirovanje.
Zapamptio sam iz nekog izvora da se bol u ledjima moze opisati sa izrazom 3x90:
1. Oko 90% odraslih kad-tad ima bolove
2. Kod 90% ovih slicajeva bolovi su bez RTG promena na kicmenom stubu
3. Kod 90% pacijenata bez RTG promena lek za tegobe je hodanje.
Moja terapijska iskustva bila su uvek najbolja sa akutnim lumbalgijama i lumbosihialgijama. Sto je napad akutniji, bez prethodnih hronicnih tegoba (i pod uslovom da se ne radi o obimnom kompresivnom sindromu i paretickim ispadima), to je lecenje efikasnije.
Nadam se da cu uskoro imati vremena da u stavim na papir neke osnovne i prakticne savete za lekare i pacijente, uz obilje fotografija.
Sve najbolje.
Zapamptio sam iz nekog izvora da se bol u ledjima moze opisati sa izrazom 3x90:
1. Oko 90% odraslih kad-tad ima bolove
2. Kod 90% ovih slicajeva bolovi su bez RTG promena na kicmenom stubu
3. Kod 90% pacijenata bez RTG promena lek za tegobe je hodanje.
Moja terapijska iskustva bila su uvek najbolja sa akutnim lumbalgijama i lumbosihialgijama. Sto je napad akutniji, bez prethodnih hronicnih tegoba (i pod uslovom da se ne radi o obimnom kompresivnom sindromu i paretickim ispadima), to je lecenje efikasnije.
Nadam se da cu uskoro imati vremena da u stavim na papir neke osnovne i prakticne savete za lekare i pacijente, uz obilje fotografija.
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
Mama i cerka
Drago mi je sto sam dobila odgovore na sva pitanja koja je postavila moja cerka u moje ime.Moram da vam kazem sta mi se pre nekoliko dana dogodilo.Dobila sam jake bolove u donjem delu kicme i predelu stomaka.Lekar-fizijatar ostavio me bez odgovora i poslao na bolovanje.Nakon nekoliko sati izbacila sam pesak i talog iz bubrega (1990 god operacijom je odstranjen kamen iz bubrega inace sam bubrezni bolesnik- imam policisticne bubrege).Prosto ne mogu da verujem da su svi bolovi odjednom prestali.Osim blagog trnjenja u nogama- stopalima nista drugo ne osecam.Dali je moguce da sam 3,5 meseca isla na terapije a da niko od lekara ne primeti da najveci deo bola potice od bubrega.Citajuci vase savete shvatila sam koji je moj problem.Na kraju mogu samo da vam se zahvalim i da vam pozelim puno srece u vasem poslu jer vi to zasluzujete.Zahvalna mama.
Davno napustena doktrina je da apsolutno mirovanje pomaze u akutnoj fazi bola u ledjima.miodrage napisao:S obzirom da sam i sam u nekoliko navrata iskusio ovakve tegobe, pitam ja Vas, kako da radim bilo kakve kontrakcije kad imam bolove i u apsolutnom miru, na sam pokret disanja. Pre 2 meseca jedva sam uspevao da dodjem do vazduha od bolova, toliko me je steglo. Nakon mirovanja od ceo dan, i uzimanja analgetika bolovi su kasno uvece popustili toliko da su mi dozvolili da promenim polozaj u krevetu. Procitao sam i vodice dobre prakse, i nove studije, ali govoreci pre svega iz licnog iskustva, u najakutnijoj fazi koja traje 2-3 dana najvise ne treba raditi nista osim mirovanja i analgezije. Za to kratko vreme ne moze da dodje ni do kakve atrofije, a nakon toga polako poceti sa fizikalnim tretmanom.
Pacijent se pozicionira najcesce u Williams-ovom polozaj i ukoliko mu polozaj odgovara objasnjava ju mu se staticke kontrakcije koje inkliniraju karlicu.na ovaj nacin prosirujete medjuprsljenski prostor i oslobadjate nerv pritiska koji i izaziva bol.
Ukoliko pacijentu ne prija Williams trazi se adekvatni polozaj,na boku ili ledjima u kome je takodje moguce uraditi inklinaciju karlice.
Promena polozaja u akutnoj fazi jeste bolna ali ako ste dobro savladali zastitne polozaje i pokrete ne bi trebalo da vam stvara veci problem.
Zastitni polozji pri okretanju i ustajanju iz kreveta uvek podrazumevaju inklinaciju te vam je ona osnovni elemenat svakog kineziterapijskog tretmana.Pozdrav svima.....
-
- Aktivan član
- Kontakt:
Tu dolazi do velikog sukoba misljenja i dolazice. Da pre 2 meseca nisam iskusio ove bolove u njihovom najstrahotnijem obliku, kada su me ledja toliko bolela da nisamo mogao redovno ni da disem, jer me je svaki pokret pakleno boleo, pa sam disao sto kazu "na skrge" vrlo plitko i ubrzano. Popio sam otprilike 1 gram Brufena i oko 500 mg Diklofenaka, i nije me "pipnulo". Tek uvece nakon masaze Tedonalom su mi tegobe malo popustile, da bih ujutro uz tesku muku mogao da se pokrenem, a kako sam morao da idem na posao, prva stvar ujutro mi je bila Diklofenak im. da bih mogao da obavljam svoje aktivnosti.
Ja se slazem sa raznim kineziterapijama, i da nesto od toga sigurno pomaze, ali u toj najakutnijoj fazi, koja je toliko bolna, mislim da je pacijentu najbolje naloziti mirovanje u nekom antalgicnom polozaju i uzimanje analgetika. Svakom pacijentu je najvaznije da mu se otkloni bol, jer se on zbog bola javio lekaru. A razne vezbe izazivaju jos jace bolove. Pricao sam i sa ljudima drugih specijalnosti, recimo sa kolegom neurohirurgom, koji smatra takodje da je u toj najakutnijoj fazi najvaznije mirovanje, jer ne mozemo da znamo odakle potice taj low-back pain. Moze da bude najobicnija lumboiscialgia, ali i Fasset sindrom, ili znak tumora u kicmenom kanalu, ponekad cak i prvi znak syringomyelie. Jaostajem uz moj stav da se prvih dan-dva, najvise 3 odmiruje, a potom da se preduzmu dalji koraci. Da skodi ne moze, a da pomogne moze i te kako.
Ja se slazem sa raznim kineziterapijama, i da nesto od toga sigurno pomaze, ali u toj najakutnijoj fazi, koja je toliko bolna, mislim da je pacijentu najbolje naloziti mirovanje u nekom antalgicnom polozaju i uzimanje analgetika. Svakom pacijentu je najvaznije da mu se otkloni bol, jer se on zbog bola javio lekaru. A razne vezbe izazivaju jos jace bolove. Pricao sam i sa ljudima drugih specijalnosti, recimo sa kolegom neurohirurgom, koji smatra takodje da je u toj najakutnijoj fazi najvaznije mirovanje, jer ne mozemo da znamo odakle potice taj low-back pain. Moze da bude najobicnija lumboiscialgia, ali i Fasset sindrom, ili znak tumora u kicmenom kanalu, ponekad cak i prvi znak syringomyelie. Jaostajem uz moj stav da se prvih dan-dva, najvise 3 odmiruje, a potom da se preduzmu dalji koraci. Da skodi ne moze, a da pomogne moze i te kako.
Sve najbolje.
Ja bih vas najlepse zamolila da zauzmete Williams-ov polozaj i da lagano odradite inklinaciju karlice(zadnju).
Ja ne govorim o aerobik,fitnes ili pilates vezbama vec o rasterecenju bolnog segmenta kroz POZICIONIRANJE i STATICKE kontrakcije dubokih stabilizatora ledja .
Molila bih vas da pazljivije procitate moj prethodni post,ja govorim o SMANJENJU bola,a posto vidim da niste praktikovali nista od navedenog mislim da ipak niste u poziciji da a priori tvrdite kako je mirovanje apsolutna terapija izbora.
Ne znam da li imate kontakata sa fizijatrima i fizioterapeutima,ali bilo koji kolega koji prati trendove u tretiranju problema lumbalne i (ili) cervikalne kicme ce vam podrobnije opisati sve ovo.
Srdacno vas pozdravljam......
I da potpuno se slazem sa vama svakom pacijentu je zaista najvaznije otkloniti bol i o tome ja upravo i govorim,a vi otidite lepo na mobilizaciju lumbalnog dela kicme ,primenite staticke kontrakcije sa uvodnim istezanjem ili Mc Kenzie metodu,vezbe stabilizacije na lopti,automobilizaciju skroilijacnog zgloba i mozete biti sigurni da je verovatnoca da vam se takav bol ponovi minimalna.Pozzz
Ja ne govorim o aerobik,fitnes ili pilates vezbama vec o rasterecenju bolnog segmenta kroz POZICIONIRANJE i STATICKE kontrakcije dubokih stabilizatora ledja .
Molila bih vas da pazljivije procitate moj prethodni post,ja govorim o SMANJENJU bola,a posto vidim da niste praktikovali nista od navedenog mislim da ipak niste u poziciji da a priori tvrdite kako je mirovanje apsolutna terapija izbora.
Ne znam da li imate kontakata sa fizijatrima i fizioterapeutima,ali bilo koji kolega koji prati trendove u tretiranju problema lumbalne i (ili) cervikalne kicme ce vam podrobnije opisati sve ovo.
Srdacno vas pozdravljam......
I da potpuno se slazem sa vama svakom pacijentu je zaista najvaznije otkloniti bol i o tome ja upravo i govorim,a vi otidite lepo na mobilizaciju lumbalnog dela kicme ,primenite staticke kontrakcije sa uvodnim istezanjem ili Mc Kenzie metodu,vezbe stabilizacije na lopti,automobilizaciju skroilijacnog zgloba i mozete biti sigurni da je verovatnoca da vam se takav bol ponovi minimalna.Pozzz