Foramen Ovale Apertum i muskularni VSD - Doktore HELP

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Pčelica Maja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 06, 2007 5:40 pm

Foramen Ovale Apertum i muskularni VSD - Doktore HELP

Post od Pčelica Maja »

Prije mjesec dana je mojoj kcerkici (tada 3 mjeseca starosti), na redovnoj kontroli, doktorica posumnjala na sum srca. Odmah smo otisli kod pedijatra-kardiologa i potvrdilo se da su njene sumnje bile opravdane. Dijagnoza je sljedeca:
Klinicki bez promjene opsteg stanja.Na plucima nalaz uredan.Na srcu ictus neupadljiv, nema thrilla, akcija srca ritmicna, tonovi jasni uz sistolan sum III/6 na lijevom rubu sternuma. Trbuh b.o. Jetra i slezena u fiziol. granicama. Periferni pulsevi uredni.
EHO uredna venska konekcija, kao i AV/VA sklop. Nema dilatacije srcanih supljina. Uredan luk aorte sa ograncima prema vratu. Valvue uredne morfologije i pokreta. Protoci uredni. Kontinuitet ventrikularnog septuma uredan. Notira se kao mali protok preko muskularnog dijela ventrikularnog septuma. Kontinuitet atrijalnog septuma uredan, prisutan protok preko foramena ovale.
Ostali nalaz uredan.
Dijete se opservira kao mali muskularni VSD i Foramen Ovale Apertum.
Prevencija infektivnog endokarditisa. Kontrola za tri mjeseca.

"Laickim jezikom" mi je doktor objasnio da postoji mogucnost spontanog zatvaranja ovih "rupica", ali mi nije rekao sta u slucaju da do toga ne dodje - koliko ce utjecati na normalan zivot moje kcerke i da li ce biti potreban operativni zahvat.Kao i svaki roditelj (posebno sto je prvo dijete), ne mogu a da ne budem zabrinuta i da se ne pitam da li sam ja nesto grijesila u toku trudnoce (ne pijem, ne pusim, u trudnoci sam bila aktivna, izbacila sam kofein,...) zbog cega joj se srce nije pravilno razvilo. Znam da sad tu ne mogu nista promijeniti, ali me interesuje da li ima ista sto je u mojoj moci da pomognem kcerkici da se prirodnim putem ove njene rupice zatvore ("pricale zene kod brice" da treba piti kozje mlijeko, stavljati obloge od svinjske masti na prsa,...).
Molim misljenje doktora i iskustva roditelja sa slicnim problemima!

Unaprijed mnogo hvala!!!!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Oba moja deteta su imala sum, kod sina je bio pronadjen otvoren foramen ovale, ali su prosli bez operacije. Nista ne mozete da uradite osim da ne panicite i da mirno cekate sledecu kontrolu. U najvecem broju slucajeva prolazi se bez operacije, a ako dodje i do operacije, ona je takoreci rutinska, nasi su decji kardiohirurziveoma iskusni.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Pčelica Maja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 06, 2007 5:40 pm

RE:

Post od Pčelica Maja »

Hvala Vam na odgovoru!

Mnogo pozdrava iz Sarajeva!
Odgovori