Opet pitanje vezano za kolposkopiju....

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Lena021
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 03, 2006 4:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Opet pitanje vezano za kolposkopiju....

Post od Lena021 »

Da li bi neko od prisutnih lekara bio tako ljubazan da mi objasni sta znaci sledece sto je napisano na Izvestaju ginekologa, koji sam dobila posle kolposkopije, uz kratko objasnjenje da je sve uredu i da pregled ponovim za 8-12 meseci? Inace, radila sam ga u okviru redovne kontrole, nemam nikakvih problema,a Papa test je bio II grupa. Na Izvestaju pise sledece:

Epitel VU skvamozan Sch. POZ(+) sa uzanom REE oko orificijuma. Slabo Sch. POZ(+).

Volela bih da znam sta je to "pozitivno" i sta znaci "skvamozan"? S obzirom na to da mi lekar nije pomenuo ranicu, kondilome, mozaike i slicne stvari i s obzirom na to da nije predlozio biopsiju, nadam se da nemam nekog razloga za zabrinutost?! Zaista mi je bitno da budem sigurna da je sve uredu. Imam 32 godine i zelela bih da u skorije vreme "poradimo" na trudnoci...
Lena021
Novi član
Novi član

Post od Lena021 »

:( Zar bas niko da mi nista ne kaze ? :(
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Vas normalan Papa nalaz nije indikacija za kolposkpiju, a ako je vec radi u sklopu rutinske trijaze, onda je ne treba raditi cesce nego papa nalaz.
Kolposkopski nalaz ne sadrzi bitnu stavku a to je da li je vidjena transformaciona zona ili SCJ...ostatak izgleda normalno.
Sa kolposkopijom u Srbiji je isto kao i sa ultrazvukom...radi je svako...a malo ih zna zasto radi, sta trazi i kako da je uradi.
Pozdrav,
ObGyn
Lena021
Novi član
Novi član

Post od Lena021 »

Najlepse hvala na odgovoru! Potpuno ste u pravu, s obzirom na to kakve nam odgovore na pitanja nasi lekari daju ( a uglavnom nikakve, ili nama laicima nejasne), verujem da se radi mnogo nepotrebnih pregleda i da se moze posumnjati i u strucnost nekih "strucnih lica", cast izuzecima! Narocito u trudnoci! Ne mogu da verujem da su bas sve te analize, amniocenteze i ultra zvuk na manje od mesec dana neophodni, ako je trudnoca uredu i nema povecanih rizika? A rade se, nista im ne mozete! Kada vam "preporuce" i kada je nesto "sumnjivo", hajde budite hrabri da ne uradite predlozeni pregled, pa da vas strepnja i strah opsedaju preostalo vreme trudnoce...Nemam jos licnih iskustava na tu temu, ali me plasi da cu devet meseci presedeti po kojekakvim lekarskim cekaonicama, posto ce me zaplasiti raznim "verovatnocama", kao sto to obicno cine... Ali o tom-po tom! :)
Odgovori