Postovanje!
Prije tacno 5 mjeseci na ultrazvucnom pregledu pronadjen mi je dobrocudni miom velicine 9 cm ( na vanjskom zidu maternice ).
Ja se izvinjavam ,ako je sto nejasno ,ali tako mi je receno.
Tada mi je receno da operacija nije potrebna!!!
Prije tri dana , ponovno odlazim na UZ ( zbog veoma obilnog krvarenja , u trajanju od 17 dana ).Receno mi je, da je miom i dalje devet centimetara,te da operacija nije nuzna.
Menstruacije su mi redovite ,u trajanju od 9-11 dana ,obilne ( mjenjanje higijenskog uloska svakih 1,5 - 2 sata ).Za vrijeme menstruacije neosjecam bol.
Imam ucestalu potrebu za mokrenjem.
Papa test od prije 3 mjeseca ,sasvim OK.Cekam na rezultate hormona.Majcin slucaj ,klimaks u 52 godini, isti slucaj je i sa starijom sestrom.( ako je bitno) .
36 mi je godina , i do sada nisam radjala.Zeljeli bih smo klinca ,bilo je u planu prosle godine.
Moje pitanje glasi
Da li je moguce da zbog ovog mioma ostanem bez maternice?Da li je odstranjenje mioma izvodljivo ,i na koji nacin.
Najljepse vas molim za komentar.Sta da radim ?
Zbunjena sam i uplasena
Unaprijed se zahvaljujem
pozdrav
Pitanje za ginekologe
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Draga Anker,
s obzirom na godine, moje mišljenje je da ne trebate da čekate već da što pre operišete tako veliki miom. Bez obzira što je subserozan tj. ka spolja može da u toku eventualno ostvarene trudnoće nekrotizuje tj. stvori probleme i da morate da se hitno operišete što bi ugrozilo bebu.
Jedino vam napominjem da operaciju treba da vam uradi neko ko se bavi sterilitetom, jer su pažljiviji i mogu da vam istovremeno i reše eventualne druge probleme.
S obzirom na produžene menstruacije moguće je da ipak nije toliko ka spolja, već da možda pritiska i ka unutra ka materičnoj šupljini.
Koliki je rizik za samu matericu teško je reći bez tačne lokalizacije mioma.
Pozdrav i požurite sa odlukama Dr Peđa
s obzirom na godine, moje mišljenje je da ne trebate da čekate već da što pre operišete tako veliki miom. Bez obzira što je subserozan tj. ka spolja može da u toku eventualno ostvarene trudnoće nekrotizuje tj. stvori probleme i da morate da se hitno operišete što bi ugrozilo bebu.
Jedino vam napominjem da operaciju treba da vam uradi neko ko se bavi sterilitetom, jer su pažljiviji i mogu da vam istovremeno i reše eventualne druge probleme.
S obzirom na produžene menstruacije moguće je da ipak nije toliko ka spolja, već da možda pritiska i ka unutra ka materičnoj šupljini.
Koliki je rizik za samu matericu teško je reći bez tačne lokalizacije mioma.
Pozdrav i požurite sa odlukama Dr Peđa
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Saglasna sam sa kolegom...ako zelite da ostvarite trudnocu, kao i da se smanji menstrualno krvarenje i simptomi koje imate, potrebno je odstraniti miom. Ovako veliki miom nece 'otici' sam od sebe...potrebno ga je ostvariti kroz mali trbusni poprecni rez. Kad budete zeljeli trudnocu, a vrijeme je da pozurite sa istom, jer Vam bioloski casovnik otkucava, trudnoca se vjerovatno biti u redu, ali ako miom nije subserozni ( na povrsni materice ) nego intramuralni li submukozni, potrebno je uradi carski rez. Kontraindikovan je vaginalni porodjaj.
Srecno.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn