mini most
mini most
Pre godinu dana rađena mi je resekcija na korenu gornje četvorke, ali proces se ponovo javio. Ne znam da li sam spremna da prolazim kroz isto sa neizvesnim ishodom. Razmišljam da izvadim gornju četvorku i napravim most. Čula sam da je moguće „zatvoriti rupu” uz pomoć samo jednog susednog zuba, a ne dva. Koliko je to preporucljivo, jer mi je trojka koja je bas vidljiva jako lepa, pa ne bih htela vestacki ako ne mora. Jos nesto, kod vadjenja zupa sa procesom na ostatku korena, da li je potrebno dodatno "cackati" ranu? Hvala puno
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am
Re: mini most
Gornja cetvorka je cesto problem za operisati, i nije, na zalost, retka pojava da se javi recidiv. Ako se odlucite za vadjenje tog zuba, najcesce je moguce napraviti krilni most, tako da samo petica nosi cetvorku koja ce vam nedostajati. Ako je petica veoma ostecen ili devitalizovan zub, moze da se ukljuci i sestica, to nije stomatoloski nekorektno resenje, da se trojka ne dotakne. Najcesce se u tim okolnostima cetvorka radi sa redukovanom griznom povrsinom (da iznutra nema palatinalnu kvrzicu, da u profilu lici na trojku).vljn napisao:Pre godinu dana rađena mi je resekcija na korenu gornje četvorke, ali proces se ponovo javio. Ne znam da li sam spremna da prolazim kroz isto sa neizvesnim ishodom. Razmišljam da izvadim gornju četvorku i napravim most. Čula sam da je moguće „zatvoriti rupu” uz pomoć samo jednog susednog zuba, a ne dva. Koliko je to preporucljivo, jer mi je trojka koja je bas vidljiva jako lepa, pa ne bih htela vestacki ako ne mora. Jos nesto, kod vadjenja zupa sa procesom na ostatku korena, da li je potrebno dodatno "cackati" ranu? Hvala puno
Kod vadjenja gornje cetvorke, ili ma kog zuba sumnjivog na periapikalni proces, ne mora da znaci da ce kiretiranje biti potrebno ma kad, ako sam dobro razumela na sta mislite

Sve najbolje.
Re: mini most
Da, na kiretiranje sam mislila... Hvala najlepse na odgovoru