Gde u Bg raditi imunoloske pretrage pre IVF-a ?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 18, 2006 1:50 pm

Gde u Bg raditi imunoloske pretrage pre IVF-a ?

Post od holly-molly »

Zelela bih pre nego sto krenem u sledeci IVF da uradim te imunoloske pretrage iz krvi,da rascistim sa tim.Znaci radi se o :

-kariotip
-T3,T4,TSH
-Bakterioloski pregled,Chlamydia,Mycoplasme,HSV,CMV-izolacija
-Listeriae,Bruceliae,VDRL,Toxoplasma-serologija
-Imunoloska ispitivanja:
-Autoimunaantitela
-Antinuklearna
-Antifosfolipidna(sa antikardiolipinskom)
-Antimikrozomalna
-Antiglobulinska cirkulisuca antitela
-Koagulacioni status:
-Lupus antikoagulans
-Inhibin B
-Anti Mullerin

Da li znate gde se to radi u Beogradu ?
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Ne znam ko Vam je savjetovao da radite ove testove, ali sa ovom listom necete dobiti nikakve odgovore...bar ne potpune !
- imate dio testova iz TORCH screen a ne sve, a koji su uzgred receno potpuno nepotrebni kad treba da idete na IVF
- imate dio testova na trombofilije, ali naravno ne sve, pa mislim kako ce to neko da tumaci ako nije istestirao sve...thrombophillia screen - ili +
- kariotip nije imunoloski test i ne treba Vam prije IVF
- a ovaj test niti ne razumijem
Autoimunaantitela
Nisam sigurna da trebate ista od ovoga prije IVF-a !
Ovo su dijagnosticki testovi za vise od 3 spontana pobacaja u prvom trimestru trudnoce ! ne za testiranje prije IVF.
Pozdrav,
ObGyn
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

...zaboravih reci nesto za kariotip...jedino kada se savjetuje uraditi kariotip prije IVF/ICSI jeste ako suprug ima probleme oligo/azospermije i ako jedno od dva partnera ima neko poznato genetsko oboljenje.
Pozdrav,
ObGyn
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član

Post od holly-molly »

Obgyn,hvala na odgovoru.Ove testove mi niko nije trazio,samoinicijativno sam odlucila da ih uradim,posto su neke zenice pisale da su im to trazili posle neuspelog 4. IVF-a.

Iskrena da budem,trazim u cemu je problem.Ja 31 godinu,suprug 38.Posle laparoskopije (za koju sumnjam da je bila uradjena kvalitetno,posto je radio mlad i neiskusan lekar) mi je utvrdjeno da mi je jedan jajovod u redu,a drugi sa priraslicama.Suprug vec godinama vuce leukocite,a na zadnjem spermogramu se pojavila i aglutinacija.Nekako mislim da sam i uz sve ovo mogla prirodno ostati trudna,pa trazim neki konkretan razlog.Radila sam tri inseminacije i jedan IVF (sve neuspesno),spremam se opet za IVF,ali sad sam vec pocela da umisljam da mozda postoji neki problem (hydrosalpinx npr. ili neki imunoloski) zbog kog ni IVF ne moze da uspe.

Svaki savet je dobrodosao :D !
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

4 osnovna istrazivanja uzroka infertiliteta:

1. ovulacija
2. analiza sperme
3. prohodnost jajovoda
4. redovnost i timing seksualnih odnosa.

Ako imate redovne cikluse...najverovatnije su ovulatorni, ali za svaki slucaj uradite TSH, T4

Ako suprug ima normalan volumen, broj spermatozoida, normalnu pokretljivost...aglutinacija sama po sebi, ne znaci mnogo...ako nesto nije u redu...spermokultura ( ma jesmo li mi o tome vec pricali ?)

Da bi se ustanovila propustnost jajovoda radi se ili HSG ili laparoskopija sa testom metilenskim plavim...drugo ako vam je vec radjena laparoskopija sto Vam nije uradjen taj test i drugo sto Vam nisu skinute priraslice ( mada mogu opet da se vrate ).

Seksualna aktivnost !

Ako je sve u redu a nije se desila trudnoca onda se to zove neobjasnjen uzrok infertiliteta ( 40% ).

Ako je OI/IUI radjen 3 puta po protokolu sa dobrim odgovorom jajnika i inseminacija u tacno vrijeme nakon HCG, i nije doslo do trudnoce...onda jeste kandidat za IVF...iako se moze pokusati jos 3 mjeseca...mozda promijeniti protokol...proanalizirati kakav je bio Vas odgovor folikula? et cetera...a onda IVF. Jedan pokusaj ( znam da su troskovi ogromni ) nosi u najboljim uslovima % uspjesnosti izmedju 30-40 %, za beogradsko trziste bih rekla ispod 30% ( jer imate samo podatke od rekla kazala izvora, a ne zvanicne informacije niti jedne klinike ) dakle recimo da je realna sansa 20 % !...dakle...ne mora znaciti da je sa Vama nesto naopako i nenormalno, i umjesto da placate sve ove skupe pretrage, narocito sada BEZ INDIKACIJE, sacuvajte taj novac za slijedeci IVF...informisite se od drugih mladih zena koje ce prolaziti ili prolaze kroz istu proceduru i nastojte da slijedeci put investirate tamo gdje su Vam sanse za ostvarenje trudnoce najvise !

Sada nemate nikakve indikacije za bilo koje od ovih testova, i ovu listu koju imate je iskreno nekorisna.
Pozdrav,
ObGyn
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član

Post od holly-molly »

Hvala na odgovoru.Svi testovi koje ste naveli su uradjeni.Hormoni sasvim u redu,ovulacije uredne,odgovor na stimulaciju Klomifenom bio odlican.HSG radjen i ustanovljeno da su oba jajovoda prohodna,dok bi se na laparoskopiji videlo da je levi zapusen (nista nije dirano,zasto ne znam :-? ).S obzirom na to da su sve tri inseminacije radjene u istoj klinici koja ne radi vikendom,a meni je sva tri puta ovulacija bila preko vikenda,imam razloga da verujem da nije dobro natempirana.Ali ipak,strahujem da nesto nije u redu,posto za pet godina u braku ( i nikada ranije !) nisam ostajala trudna,a to bi ipak trebalo da se desi prirodnim putem i samo sa jednim jajovodom,zar ne ?

Da li je moguce da lekar ne primeti hydrosalpinx ? Da li biste mi savetovali da opet radim laparaoskopiju ili HSG ?
Janica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 05, 2006 3:19 pm

Post od Janica »

H-M, da li si uradila ove testove ili ne?
holly-molly
Aktivan član
Aktivan član

Post od holly-molly »

Nisam Janice.Dosta su skupi,pa nisam htela da zurim.U medjuvremenu sam imala dva neuspesna ICSI-a,a sto se tice imunoloskih razloga citala sam dosta na netu o tome i to su neka relativno nova istrazivanja koja daju rezultate u recimo 5% slucajeva neplodnosti,ali kostaju na hiljade eura i rade se samo u retkim zemljama.Kao sto je Obgyn i rekla,ovo bi bilo samo neko parcijalno ispitivanje koje ne bi iskljucilo sve moguce imunoloske razloge,pa sam onda batalila.

Mada postoji pitanje sta ako sam ja bas u tih 5% koji zbog imunolskih razloga ne mogu da zatrudne ?!?
Janica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 05, 2006 3:19 pm

Post od Janica »

s obzirom na 2 neuspesna ivf, interes. me sta bi ti sada savetovala doktorka obgyn? da li ipak da uradis te pretrage?! :-?
Odgovori