zabuna oko termina porodjaja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
zvecko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 01, 2006 11:28 pm

zabuna oko termina porodjaja

Post od zvecko »

Moja sestra je u 21. nedelji trudnoce (tako kaze ginekolog), a termin joj je 02.06.2007. Tada joj je negde 40-ta nedelja, pa nikom od nas zabrinutih to bas nije jasno. Ovo joj je prva trudnoca, ima 26 godina. a poslednju menstruaciju imala je 25.08.2006. i jos jedno pitanje: da li je zdravo farbanje kose u trudnoci?
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od trudnjaca »

Trudnoca traje 9 lunarnih tj. 10 gestacijskih meseci (ako je 1 mesec = 4 nedelje) tj. 40 nedelja. Termin se odredjuje prema datumu poslednje menstruacije, ukoliko je ciklus uredan, a takodje i ultrazvukom. Ukoliko ima neslaganja, prednost se obicno daje ultrazvuku. A "racunica" glasi prvi dan poslednje menstruacije + 7 dana + 9 meseci.
Za farbanje kose misljenja su podeljena, posto sam i ja isto pitala kad sam bila trudna. u globalu je procena da to nebi trebalo da skodi...
moja dva sunasca - LENA 15.08.2006. u 15:10 i VASILIJE 10.04.2008. u 02:15
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm

Post od kaca 33 »

Po tome bi trebalo da se ja i tvoja sestra porodimo skoro u isto vreme :lol: meni je zadnja menstruacija bila 19.08. a termin mi je 26.05.
A sto se tice farbanja kose mislim da to ne smeta jer ja je farbam - i nista mi nije.
Pozdravi sestru i sve najbolje!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Za Zveckovu sestru, :D
termin se određuje dodavanjem 7 dana i oduzimanjem 3 meseca datumu prvog dana zadnje menstruacije.
Međutim to važi samo za žene koje imaju redovne cikluse na 28 dana!
Ukoliko tzv. menstruacioni ciklus traje duže od 28 dana, za toliko se dana i termin porođaja odgađa.
Za vašu informaciju retko se koja žena porađa baš na određeni termin, nekada to bude ranije, a nekad i više od 7 dana kasnije.

Pozdrav Dr Peđa
zvecko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 01, 2006 11:28 pm

Post od zvecko »

Hvala puno na odgovorima, razresili ste zabrinutoj sestri enigmu.
Moja sestra je 9 godina mladja od mene , bez obzira sto ja nemam decu, od mene ocekuje odgovor na svako njeno pitanje, tako da mi je jako drago sto postoji ovako nesto gde i mi kojima to ne treba mozemo da se informisemo. Jos jednom svima puno hvala.
Odgovori