zabuna oko termina porodjaja
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
zabuna oko termina porodjaja
Moja sestra je u 21. nedelji trudnoce (tako kaze ginekolog), a termin joj je 02.06.2007. Tada joj je negde 40-ta nedelja, pa nikom od nas zabrinutih to bas nije jasno. Ovo joj je prva trudnoca, ima 26 godina. a poslednju menstruaciju imala je 25.08.2006. i jos jedno pitanje: da li je zdravo farbanje kose u trudnoci?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Trudnoca traje 9 lunarnih tj. 10 gestacijskih meseci (ako je 1 mesec = 4 nedelje) tj. 40 nedelja. Termin se odredjuje prema datumu poslednje menstruacije, ukoliko je ciklus uredan, a takodje i ultrazvukom. Ukoliko ima neslaganja, prednost se obicno daje ultrazvuku. A "racunica" glasi prvi dan poslednje menstruacije + 7 dana + 9 meseci.
Za farbanje kose misljenja su podeljena, posto sam i ja isto pitala kad sam bila trudna. u globalu je procena da to nebi trebalo da skodi...
Za farbanje kose misljenja su podeljena, posto sam i ja isto pitala kad sam bila trudna. u globalu je procena da to nebi trebalo da skodi...
moja dva sunasca - LENA 15.08.2006. u 15:10 i VASILIJE 10.04.2008. u 02:15
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Za Zveckovu sestru,
termin se određuje dodavanjem 7 dana i oduzimanjem 3 meseca datumu prvog dana zadnje menstruacije.
Međutim to važi samo za žene koje imaju redovne cikluse na 28 dana!
Ukoliko tzv. menstruacioni ciklus traje duže od 28 dana, za toliko se dana i termin porođaja odgađa.
Za vašu informaciju retko se koja žena porađa baš na određeni termin, nekada to bude ranije, a nekad i više od 7 dana kasnije.
Pozdrav Dr Peđa

termin se određuje dodavanjem 7 dana i oduzimanjem 3 meseca datumu prvog dana zadnje menstruacije.
Međutim to važi samo za žene koje imaju redovne cikluse na 28 dana!
Ukoliko tzv. menstruacioni ciklus traje duže od 28 dana, za toliko se dana i termin porođaja odgađa.
Za vašu informaciju retko se koja žena porađa baš na određeni termin, nekada to bude ranije, a nekad i više od 7 dana kasnije.
Pozdrav Dr Peđa
Hvala puno na odgovorima, razresili ste zabrinutoj sestri enigmu.
Moja sestra je 9 godina mladja od mene , bez obzira sto ja nemam decu, od mene ocekuje odgovor na svako njeno pitanje, tako da mi je jako drago sto postoji ovako nesto gde i mi kojima to ne treba mozemo da se informisemo. Jos jednom svima puno hvala.
Moja sestra je 9 godina mladja od mene , bez obzira sto ja nemam decu, od mene ocekuje odgovor na svako njeno pitanje, tako da mi je jako drago sto postoji ovako nesto gde i mi kojima to ne treba mozemo da se informisemo. Jos jednom svima puno hvala.