Za Tedydent - izvadjene stalne dvojke

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Za Tedydent - izvadjene stalne dvojke

Post od miminamama »

Draga koleginice,
slucajno je do nas dosao (samo na pregled - roditelji skupljaju strucna misljenja) jedan momcic od oko 10-11 godina, kojem su greskom izvadjene stalne dvojke.
Njegov ortodont (iz Doma zdravlja, inace vrlo korektna zena sa dosta staza) je uputila dete i njegovog mladjeg brata (sa jasnim uputom sta konkretno treba da se izvadi) kod lokalnog seoskog stomatologa, i ta zena je momku izvadila stalne dvojke umesto njegovom bratu mlecne.

Da zanemarimo za trenutak kolicinu neznanja i gluposti koja je potrebna da bi se ovako sta uradilo, htedoh da vas pitam - da li ste nekad videli kako to izgleda kasnije? Ako sam dobro shvatila "naseg" ortodonta, resenje je da se trojke pomeraju ka mezijalno, i postepeno koriguju da lice na dvojke; kako to izgleda kasnije, u smislu konfiguracije cele vilice, licnih kostiju i zagrizaja? Ja sam vidjala odrasle pacijente sa - recimo - anodoncijom dvojke/dvojki, ali nelecene, samo kao proteticar, ne znam kako to posle izgleda kod ortodontski lecenih pacijenata kad odrastu, pa bih vas molila da mi napisete par reci o tome.

Mnogo hvala i sve najlepse u Novoj 2007. :).
tedydent
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 12:50 am

Post od tedydent »

Postovana koleginice,
anodoncije su sve cesca pojava u poslednjih nekoliko godina ,mada moram priznati cesce u gornjoj viiici,a dole je cesca anodoncija drugih premolara-ili su meni dolazili vise pacijenti sa tom kombinacijom.E sad stvar je procene ortodonta da li ce se prostor zatvarati ili ce se prostor cuvati,kao i da li ce se mlecni zub vaditi ili ne (jer oni nekada dosta dugo mogu ostati u vilici a da ne krenu sa klacenjem)-ovo naravno moze da se planira samo ako imat pacijentov ortopan na kome cete videti prisustvo anodoncije.
Iskreno,malo sam skepticna na sta ce to da lici,ukoliko se prostor zatvara,iz razloga sto ne znam kolike su trojke u odnosu na prisutne jedinice i koliko bi morala trojka da se koriguje. Nekada se u terapiji indikuje ex. donje dvojke kada je prisutna neka granicna teskoba,gde bi greota bilo vaditi obe cetvorke,pa se na stetu poklapanja sredina sacuva vise zuba.Ali u slucaju nedostatka obe donje dvojke ...??? Zavisi ,u kakvom su odnosu vilice,koja je klasa,ima li teskobe gore ili dole,kakav je polzaj gornjih sekutica,itd.Problem je sto je dete jos uvek malo,pa razmisljanje u pravcu cuvanja prostora i eventulnih implanata ili kruna je daleko bar narednih osam godina-i naravno na sve to i finansijski momenat.Elem,nisam videla kako bi izgledalo zatvaranje prostora u slucaju nedostatka OBE donje dvojke(samo jedne da),ali sam videla slucajeve gde je sacuvan prostor pa uradjena protetika ili implanti nakon 18-te godine.Mislim da je sve dosta komplikovano i u da u tom slucaju mora da se napravi zaista dublja analiza modela kao i telerengen analiza. I ono sto je takodje bitno ,u donjoj vilici je znatno teze zube,premolare a narocito molare mezijalno bodili pomerati kroz kompaktu.
Nisam vam, bog zna koliko pomogla ,ali stvarno je tesko i meni da zamislim kako bi to izgledalo. :roll: :roll:
Pozdrav :)
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Ufff, ja se izvinjavam, Tedydent, ja sam mislila na GORNJE dvojke, sada sam videla da nisam nigde napisala, nekako sam mislila da se podrazumeva.
Nacelno sam shvatila sta zelite da mi kazete; znate kako, meni je to prilicno maglovito, jer je nama gornja trojka okosnica "loma" vilice, kao i donja, i ja nemam nikakvu ideju kako bi izgledao oval ili paraboloid jednog ili drugog luka i licni i vilicni odnosi ako se gornje trojke mezijalno pomere.
Izvinite zbog greske :).
Ovaj momcic ima II/2 klasu, koja je meni kao laiku izgledala tipicna: bas strme jedinice, i bas trojka na trojku, sa presirokom, prevelikom gornjom vilicom koja "poklapa" donju, doduse - bez direktno traumatskog zagrizaja, sa izrazenim nosom i bradom kao da "zele" da se dodirnu, sa prilicnim incizalnim razmakom (oko 3mm) i preklopom (mozda 4 mm), ne umem bolje da objasnim, OPT nije kod mene.
tedydent
Aktivan član
Aktivan član

Post od tedydent »

E sad i to je nezgodno ,ako je u pitanju II2 klasa,kod degbisa je retko kad indikacija extr. zuba,jer kada ispravljate te zube, koji su u strmom zagrizaju po sirem luku tj.da ih dovedete na normalan polozaj vi dobijate visak prostora. E sad se radja nevolja kod vaseg pacijenta jer on i bez postavljanja jedinica u pravilan polozaj ima visak prostora zbog izvadjenih dvojki.I na sve to ima nesretan profil koji ce mu se ,po mom misljenju pogorsati ukoliko se taj prostor zatvori i ukoliko se nesto ne ucini na podsticanju,za jos ovo kratko vreme,rasta donje vilice jer je ona ,iz ovih vasih podataka,verovatno nedovoljno razvijena .Sad ja sve ovo pricam relativno napamet,iz podataka koje ste mi dali,ali sobzirom da je profil takav i da su stepenik i preklop toliki,ja bih pre sacuvala taj prostor i dovodila donju vilicu u mezijalni polozaj i pogptpvu podizala zagrizaj>Naravno ,sve ovo je prilicno odprilike,na osnovu samo vasih informacija,ali morate se sloziti da je mnogo faktora koji mogu uticati na dalji tok th. tog malog decaka.
Pozdrav i laku noc :) :)
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Da, jasno mi je; ako se dobro secam, II/2 je sklona recidivu, kolapsu gornjeg fronta - ako se ne uradi sve korektno, kako ste rekli, sa podizanjem zagrizaja i radom na razvoju donje vilice? Da li bi mozda zatvaranje prostora od izvadjenih dvojki pozitivno uticalo na umanjenje mogucnosti recidiva u ovakvom slucaju?
Hvala vam jos jednom, i ne zamerite ako pitam kojestarije, ja - kako rekoh - cak ne mogu sebi jasno ni da predstavim kako bi to izgledalo na kraju lecenja, ako se zatvori prostor izvadjenih dvojki. Mislim, ovo je samo moja radoznalost, jer kako mi sada deluje, momcic ce biti pre sudsko-medicinski slucaj, nego nas pacijent.... Zlo i strahota.
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

iako je tema naslovljena na dr spec. tedydent, meni kao studentu (ne josh dugo, hope so :) ), para oci ovo...pa cu biti slobodna da malo prokometarisem :oops:
prvo, uraditi ex sjekutica u 10 god.... :o brrr, strasan previd...
incizalni razmak 3 mm i pored II/2, meni djeluje na nedovoljno razvijenu mandibulu.
'vucom' ocnjaka, po meni se produbljuje problem.
Ja bi radije na na podizanje zagrizaja, uz cuvanje prostora za dvojke,a zavisno od sirine grebena bi isla na eventualno sirenje da se sjekutici mogu protrudirati da dobijemo elipsu.. a kasnije na mjesto dvojki ili fiksna ili implant.
ili mozda imam previshe fix ideja :lol: :oops:
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

kad sam rekla sirenje, mislila sma na sirenje gornjeg grebena, pod uslovom da poostoji uskost.
Mada ako nije uskost, ne bi na to pomislila, jer onda ako donja je nerazvijena, otvaramo novi problem...ah necu dalje...dovescu se u rebus :lol: jer ovo je za spec. i profe ... :wink:
tedydent
Aktivan član
Aktivan član

Post od tedydent »

@carolija ,
ali sta mislite o incizalnom stepeniku od 3mm na uz prisutan degbis!!Koliki je to ustvari incizalni stepenik kada merenjem dovedemo gornje sekutice u normalan polozaj?? E sad sirenje gore na vec prisutan visak prostora, i kako miminamama kaze, presiroku i preveliku gornju vilicu u odnosu na donju ...???
Ponavljm,posebno zbog profila deteta,u ovom nesretnom slucaju je ,po meni,bolje cuvati prostor,podici zagrizaj(mono ili jos bolje twin block - mnogo je ugodniji i prihvatljiviji za pacijenta) i nakon 18-te godine protetski zbrinuti nedostatak dvojki nazalost izazvan greskom lekara!
Pozdrav :) :)
Odgovori