UPALA prslena Th 10. SPONDILIT???

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
gligorov
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 19, 2006 11:10 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

UPALA prslena Th 10. SPONDILIT???

Post od gligorov »

Postovani,
Prilikom ispitivanja pricine za bolove u ledja, levo, izmedju rebara, nakon MRI konstatovana je upala 10-tog prsljena (Th 10). Uzroci upale su moguca primarna bolest sa sekundarnim efektom na Th 10 ili spondilit. Sve analize krvi koji bi bili u korelaciji sa upalom su negativne, t.e. u granici normale.
Ukoliko pretpostavimo da je "spondilit", kako ga ljeciti?
Moze li neko da me uputi na neki nekonvencionalni lek kako bih smanjio upalu i bolove? Dali upali prija toplo ili hladno? Dali da se dvizim ili da mirujem?
Hvala Vam unapred na Vasim savjetima i misljenjima.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Neka vam urade hemokulturu sa pregledom (zasejavanjem) i na Lewenstein. Kakav je to "spondilit"? Kakve tegobe uopste imate? Kako znaju da je u pitanju "upala", ako nemate upalni sindrom?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
gligorov
Novi član
Novi član

Post od gligorov »

Postovani Dr. Ivica
Prije desetak dana sam se obratio na ovaj forum na temu "BOlove u ledja, leva izmezju rebara" na koje ste Vi dali Vase sugestije. Medjutim prilikom ispitivanja uzroka za bolove, stigo sam do MRI i konstatovane su promene na Th 10 , koje su ili sekundarni refleks na primarnu bolest ili spondilit.
Sto se tice sekundarnog refleksa primarne bolesti uradio sam analize krvi i nekoliko tumor markera, pa ondak bruceloza test i sve ja u granici normale, t.e. negativno.
Zato trazim mislenje kakva je to upala - spondilit i kako ga se rjesiti?
gligorov
Novi član
Novi član

Post od gligorov »

Postovani Dr. Ivica
Mozete li mi konkretnije reci kakva je ta hemokultura sa pregledom (zasejavanjem) i na Lewenstein. I isto tako mozete li mi reci kakv je postupak biopsije na Th 10 posto odredjeni prijatelji lekari su mi spominjali takav postupak?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Hemokultura je pregled krvi na prisustvo bakterija, Lewenstein je pregled na tuberkulozu. Biopsija kicmenog stuba je sirok pojam, ja jos uvek ne znam na sta se odnosi spondilit - to je ipak - ako cemo bas doslovno - upala tela kicmenog prsljena, pa ne vidim kako iko zamislja da radi biopsiju kostane formacije?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
lups01
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 29, 2006 12:18 pm

Post od lups01 »

U ovom slucaju bilo bi potrebno prvo iskljuciti specificni spondilitis,u kom smislu Vam je dr Ivica savetovao da uradite analizu na TBC,a ja predlazem dopuniti i sa testom na sifilis.To je pitanje za Vaseg doktora koji to odlicno zna i razume pa mu se obratite radi pomenutih analiza.
Odgovori